Substancje wykazujące działanie prokognitywne.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 2812 / 365 / 0
Ja biorę Winpocetyne 3x10mg dziennie i jedynie co to pomogło mi na chorobę reyno jakoś odczuć typowo notropów nie odczułem
  • 2973 / 1617 / 35
Działanie winpocetyny jest również związane z hamowaniem fosfodiesterazy typu 1 zależnej od kompleksu Ca2+/kalmoduliny i hamowaniem kanałów sodowych (Na+), wpływem na właściwości reologiczne krwi (hamowanie agregacji i przylegania płytek krwi, zwiększenie odkształcalności erytrocytów), zwiększeniem stężenia neuroprzekaźników w mózgu (m.in. stężenia noradrenaliny, dopaminy i acetylocholiny zaangażowanych m.in. w procesy poznawcze) oraz hamowaniem apoptozy astrocytów w warunkach doświadczalnej hipoksji [52–56].
Winpocetyna wykazuje także wpływ na receptory benzodiazepinowe zlokalizowane w zewnętrznej błonie mitochondrialnej i odgrywające rolę w translokacji białek przez pory mitochondrialne .
Źródło https://www.termedia.pl/Stanowisko-inte ... 5,1,1.html
Małe dawki tego związku sporadycznie mogą bardzo mocno zwiększyć w mózgu stężenie właśnie noradrenaliny i dopaminy oraz acetylocholiny oznacza to możliwość bezsenności. Ale tak naprawdę w małej dawce do 25mg zwiększenie pewności siebie i wydajności. Można ją brać system co drugi dzień. Wtedy nie zamuli a raczej zwiększy chęci do pracy. Dopiero jeśli długo stosujesz i zwiekszasz dawki wtedy obniży neuroprzekaźniki ale nie tak. Bardzo mocno zwiększa też szlaki noradrenalinogiczne w mózgu.
Narcotic trust tylko i wyłącznie. Wiadomo jebać polityków co od 1989r sprzedali Polskę i dalej komuchy rządzą i myślą, że ktoś dla nich będzie walczył o co, o jaki kraj jaką Polskę? Na świecie liczą się pieniądze
  • 2812 / 365 / 0
@AnnaS tu z tą bezsennoscią mnie zaskoczyłaś choć fakt winpocetyna obniża hematokryt itp co zauważyłem
  • 3021 / 1022 / 0
zawitała ona i do mojego codziennego "stacku" leków prokognitywnych, bowiem sporo pozytywnych rzeczy się o niej naczytałem w opracowaniach i forach anglojęzycznych, a także u nas - opinie użytkowników skłoniły mnie do jej załatwienia i wdrożenia. wykupiłem ją za niedużą cenę pod postacią zamiennika Vicebrol 5 mg po 100 szt. - do nabycia zachęcał już także i sam koszt tych chyba 24 złotych. wiem, że są wersje o większych dawkach, ale stosuję regularnie aż trzy sprawdzone nootropy i przy tej wyraźnej synergii, którą odczuwam, nie widzę potrzeby przesadzania z dawkowaniem. ze względu na winpocetynę zrezygnowałem z dojścia do 10-tki donepezilu i uznałem, aby pozostać jeszcze parę miesięcy na 2400 mg/d w przypadku Nootroopilu.

nie dam sobie oczywiście ręki urwać, ale wydaje mi się, że już drugiego dnia, ok. godz. popołudniowych zacząłem odczuwać różnicę w funkcjonowaniu procesów kognitywnych, ale ciężko mi ją na dzień dzisiejszy scharakteryzować ściślej, nazwałbym ten efekt bardziej zauważalną klarownością myślenia i przetwarzaniem informacji, głównie tych rejestrowanych wizualnie i poprzez słuch - ciężko to opisać. łatwiej np. tłumaczy się teksty anglojęzycznych piosenek, takich z niezbyt "klarowną/czystą" artykulacją fraz (?) i odczuciem ogólnej synergii z resztą zestawu i doraźnym np. metylofenidatem, a także tymi bardziej przyziemnymi substancjami o podobnych, acz słabszych właściwościach, tj. kofeina oraz nikotyna.

interakcji w przypadku w/w kombinacji nie ma, tak samo to wygląda w przypadku stosowanych leków, również odurzających (opioidy, benzodwuazepiny). na ten moment nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych uciążliwych na tyle, aby były zauważalne.

czekam na dalszy rozwój działania i rozkręcenie efektów, o których oczywiście będę raportował tutaj na bieżąco. a, no i prawie zapomniałbym wymienić schematu zażywania w/w preparatów wraz z ich dawkowaniem:

piracetam (Nootropil/Memotropil 1200 mg) stosowany systemem 1-1-0 (2400 mg/d)
donepezil (Donepex) systemem 0-0-1 (5 mg/d)
winpocetyna (Vicebrol 5 mg) tu trzy szt., system 1-1-1 (15 mg/d)

póki co to wszystko czym chciałem się podzielić, pozdrawiam wszystkich! :tabletki: :papieros:
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.

Właściciele sklepów z marihuaną pozywają stan. Urzędnicy pomylili się przyznając im licencję

Grupa kilkunastu punktów sprzedaży marihuany w Nowym Jorku wniosła w piątek pozew przeciwko stanowi. Właściciele domagają się uznania, że lokalizacje ich sklepów są zgodne z prawem pomimo błędu urzędników, którzy przyznali, że przez lata źle interpretowali przepisy dotyczące minimalnej odległości od szkół. Sprawa trafiła do stanowego sądu najwyższego w Albany.