Substancje wykazujące działanie prokognitywne.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 2814 / 365 / 0
Ja biorę Winpocetyne 3x10mg dziennie i jedynie co to pomogło mi na chorobę reyno jakoś odczuć typowo notropów nie odczułem
  • 2991 / 1646 / 35
Działanie winpocetyny jest również związane z hamowaniem fosfodiesterazy typu 1 zależnej od kompleksu Ca2+/kalmoduliny i hamowaniem kanałów sodowych (Na+), wpływem na właściwości reologiczne krwi (hamowanie agregacji i przylegania płytek krwi, zwiększenie odkształcalności erytrocytów), zwiększeniem stężenia neuroprzekaźników w mózgu (m.in. stężenia noradrenaliny, dopaminy i acetylocholiny zaangażowanych m.in. w procesy poznawcze) oraz hamowaniem apoptozy astrocytów w warunkach doświadczalnej hipoksji [52–56].
Winpocetyna wykazuje także wpływ na receptory benzodiazepinowe zlokalizowane w zewnętrznej błonie mitochondrialnej i odgrywające rolę w translokacji białek przez pory mitochondrialne .
Źródło https://www.termedia.pl/Stanowisko-inte ... 5,1,1.html
Małe dawki tego związku sporadycznie mogą bardzo mocno zwiększyć w mózgu stężenie właśnie noradrenaliny i dopaminy oraz acetylocholiny oznacza to możliwość bezsenności. Ale tak naprawdę w małej dawce do 25mg zwiększenie pewności siebie i wydajności. Można ją brać system co drugi dzień. Wtedy nie zamuli a raczej zwiększy chęci do pracy. Dopiero jeśli długo stosujesz i zwiekszasz dawki wtedy obniży neuroprzekaźniki ale nie tak. Bardzo mocno zwiększa też szlaki noradrenalinogiczne w mózgu.
Uwaga! Użytkownik AnnaS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2814 / 365 / 0
@AnnaS tu z tą bezsennoscią mnie zaskoczyłaś choć fakt winpocetyna obniża hematokryt itp co zauważyłem
  • 3075 / 1045 / 0
zawitała ona i do mojego codziennego "stacku" leków prokognitywnych, bowiem sporo pozytywnych rzeczy się o niej naczytałem w opracowaniach i forach anglojęzycznych, a także u nas - opinie użytkowników skłoniły mnie do jej załatwienia i wdrożenia. wykupiłem ją za niedużą cenę pod postacią zamiennika Vicebrol 5 mg po 100 szt. - do nabycia zachęcał już także i sam koszt tych chyba 24 złotych. wiem, że są wersje o większych dawkach, ale stosuję regularnie aż trzy sprawdzone nootropy i przy tej wyraźnej synergii, którą odczuwam, nie widzę potrzeby przesadzania z dawkowaniem. ze względu na winpocetynę zrezygnowałem z dojścia do 10-tki donepezilu i uznałem, aby pozostać jeszcze parę miesięcy na 2400 mg/d w przypadku Nootroopilu.

nie dam sobie oczywiście ręki urwać, ale wydaje mi się, że już drugiego dnia, ok. godz. popołudniowych zacząłem odczuwać różnicę w funkcjonowaniu procesów kognitywnych, ale ciężko mi ją na dzień dzisiejszy scharakteryzować ściślej, nazwałbym ten efekt bardziej zauważalną klarownością myślenia i przetwarzaniem informacji, głównie tych rejestrowanych wizualnie i poprzez słuch - ciężko to opisać. łatwiej np. tłumaczy się teksty anglojęzycznych piosenek, takich z niezbyt "klarowną/czystą" artykulacją fraz (?) i odczuciem ogólnej synergii z resztą zestawu i doraźnym np. metylofenidatem, a także tymi bardziej przyziemnymi substancjami o podobnych, acz słabszych właściwościach, tj. kofeina oraz nikotyna.

interakcji w przypadku w/w kombinacji nie ma, tak samo to wygląda w przypadku stosowanych leków, również odurzających (opioidy, benzodwuazepiny). na ten moment nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych uciążliwych na tyle, aby były zauważalne.

czekam na dalszy rozwój działania i rozkręcenie efektów, o których oczywiście będę raportował tutaj na bieżąco. a, no i prawie zapomniałbym wymienić schematu zażywania w/w preparatów wraz z ich dawkowaniem:

piracetam (Nootropil/Memotropil 1200 mg) stosowany systemem 1-1-0 (2400 mg/d)
donepezil (Donepex) systemem 0-0-1 (5 mg/d)
winpocetyna (Vicebrol 5 mg) tu trzy szt., system 1-1-1 (15 mg/d)

póki co to wszystko czym chciałem się podzielić, pozdrawiam wszystkich! :tabletki: :papieros:
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
  • 11 / 8 / 0
Jak dla mnie bardzo obiecująca substancja. Działanie jest subtelne, nie czuć tego tak natrętnie jak noopeptu czy modafinilu, ale to dobrze, bo do codziennego stosowania nie zawsze wskazane są rzeczy mocno ingerujące.

Lekko poprawia jasność myślenia. Uczenie się nowych rzeczy sprawia znacznie większą radość. Także odpoczynek jest przyjemniejszy i bardziej regenerujący. Trzeba tylko poczekać jakiś miesiąc na efekty (subtelną poprawę myślenia można jednak poczuć dość szybko).

Moja dawka: 10mg rano i wieczorem, winpocetyna z apteki.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany na mrozie: Dlaczego „faza” uderza dopiero po wejściu do ciepła?

Stoisz na balkonie, skulony w kurtce, przestępując z nogi na nogę. Jest minus pięć stopni. Odpalasz jointa, zaciągasz się mroźnym powietrzem i… masz wrażenie, że to nic nie daje. „Słaby temat?” – myślisz. Dopiero gdy wchodzisz do ciepłego salonu i zdejmujesz czapkę, rzeczywistość uderza Cię z siłą pociągu towarowego. Nogi robią się miękkie, a głowa nagle waży tonę.

Złagodzony wyrok za przemyt narkotyków. „To od pana zależy, czy skorzysta z tej szansy”

Półtora roku więzienia za przemyt trzech kilogramów narkotyków z Holandii do Polski. W kwietniu tego roku w mieszkaniu Tomasza M. z Lęborka znaleziono duże ilości różnego rodzaju środków odurzających. Sąd Okręgowy w Słupsku zdecydował się na złagodzenie kary dla 37-latka.

Korea Południowa: Torebki wyglądające jak herbata wypływają na plaży. W środku narkotyki

Ketamina w torebkach przypominających herbatę - takie pakunki znajdują na plaży mieszkańcy południowokoreańskiej wyspy Jeju. Władze ostrzegają, aby ich nie dotykać i nie otwierać, a także informować policję.