Wszak anestetyki to też substancje psychoaktywne
Cytując samą siebie:
09 września 2018taurinnn pisze: Pięć operacji.
Pierwsze dwie tiopental + sewofluran i do premedykacji midazolam i N2O. Po operacjach zero fazy, jedynie przed nimi po podaniu midki i.v.
Trzecia - propofol, ketamina i sewofluran. K-hole po ketaminie, cholernie nieprzyjemne, ryjące banię. Lewomepromazyna na k-hole, do premedykacji diazepam.
Czwarta operacja - propofol, sewofluran i remifentanyl. Zamuła straszna. Do premedykacji oksazepam, który tylko nasilił tę zamułę.
Piąta operacja - fentanyl, desfluran i propofol. Zero działania rekreacyjnego, bo miałam już potężną tolerkę na opio, fentem musieli mnie traktować w podwójnej dawce.
No oprócz w/w jakieś czysto fizyczne efekty typu mdłości, spadki ciśnienia i tętna, kaszel, zawroty głowy czy to cholerne osłabienie. A, no i parę razy po wybudzeniu coś bredziłam jak potłuczona :-D
Więc akurat uważam, że po dłuższych opioidowych ,,zabawach” potencjał rekreacyjny takiego np. anestezjologicznego fenta znacznie maleje, działanie przeciwbólowe niestety podobnie.
Chociaż zapadła mi w pamięć scena, w której leżałem na sali, czekałem aż podana mi tabletka zacznie działać i oglądałem Toma i Jerry'ego. Już trochę wchodziło, także byłem lekko odcięty od rzeczywistości.
Podsumowując – ujebany benzo oglądałem bajki przed operacją
Wybudzanie się potem zawsze było przyjemne (ciekawe dlaczego xD²), nie zdziwiłbym się, gdyby miało to wpływ na moje aktualne zamiłowanie do opio i benzo.
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rekiny na „bombie”. Przechodzą pozytywnie testy na narkotyki i kofeinę
Rekiny pod wpływem kokainy? To brzmi jak przepis na absurdalny horror. Niestety, to nasza ziemska rzeczywistość. U drapieżnych ryb żyjących w rajskich wodach Bahamów wykryto obecność narkotyków, leków i kofeiny. To nie oznacza jednak, że rekiny zmieniły styl życia na „imprezowy” – to my zmuszamy je do udziału w niebezpiecznym eksperymencie chemicznym.
Holenderski eksperyment z regulowaną uprawą marihuany okazał się sukcesem
Minął dokładnie rok, odkąd holenderskie coffeeshopy w wybranych gminach zaczęły sprzedawać wyłącznie legalnie uprawianą marihuanę. Eksperyment, który miał uderzyć w czarny rynek, przynosi pierwsze wymierne efekty. Choć nie obyło się bez kar finansowych, ogólny bilans jest zaskakująco pozytywny.
Badanie ścieków 2025: Marihuana dominuje w europejskich miastach, kokaina i ketamina w górę
Badanie ścieków to dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki. Pozwala ona naukowcom bardzo dokładnie oszacować, jakie narkotyki i w jakich ilościach spożywają mieszkańcy. Najnowsze badanie z 2025 roku miało ogromną skalę. Badacze sprawdzili ścieki w około 115 miastach na terenie Europy.