Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
Mi chodzi o to że jak ktoś ma jakąś tam tolerkę na alprę, to dziwi mnie że 'klepie' go 10mg diazepamu, ponieważ mimo przelicznika 0.5 alpry=10mg diazepamu, to te 10 mg diazepamu powinno zadziałać słabiej, bo ma o wiele dłuższy half-life.
Te przeliczniki są schodzenia z bzd a nie do przeliczania mocy działania.
21 stycznia 2020gbu pisze: Kolega odpowie to będziemy mogli się kłócić:>.
Mi chodzi o to że jak ktoś ma jakąś tam tolerkę na alprę, to dziwi mnie że 'klepie' go 10mg diazepamu, ponieważ mimo przelicznika 0.5 alpry=10mg diazepamu, to te 10 mg diazepamu powinno zadziałać słabiej, bo ma o wiele dłuższy half-life.
W skrócie - jak 10 mg Diazepamu przeliczamy na 0.5 mg alpry to żeby było to rzetelne, to chyba nie chodzi o to że Diazepam, działający kilka razy dłużej od alpry, działa tak mocno jak alpra, tylko że dłużej. Moim zdaniem ma słabsze działanie ale za to 'nadrabia' właśnie halfjafem
Chyba że jest tak ja pisze rodozz313, choć też nie rozumiem jak w pierwszym zdaniu, pisze on że diazepam klepie mocniej a w drugim że nie chodzi o moc;)
A tamten kolega utożsamia half-life z peak concentration, stąd takie wnioski. Doedukować się, potem postować panowie.
Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Intensywne używanie marihuany wzmacnia związki kobiet, ale osłabia relacje mężczyzn
Nowe badanie wyjaśnia, dlaczego.
USA: Donald Trump usunie marihuanę z listy najcięższych narkotyków?
Stało się to, o czym spekulowano od miesięcy. Donald Trump, mimo oporu konserwatywnego skrzydła własnej partii, ma sfinalizować proces reklasyfikacji marihuany. Konopie mają trafić z surowego Wykazu I (gdzie są traktowane na równi z heroiną) do łagodniejszego Wykazu III substancji kontrolowanych.
Jak wygląda Luksemburg 2 lata po dekryminalizacji marihuany? Bilans zysków i strat
Kiedy myślimy o luźnym podejściu do marihuany w Europie, przed oczami stają nam holenderskie Coffee Shopy lub portugalska dekryminalizacja. Jednak to Malta i Luksemburg dokonały prawdziwego przełomu legislacyjnego. Latem 2023 roku Luksemburg stał się drugim krajem UE, który oficjalnie wpisał prawo do uprawy konopi w ustawy.