ps. edit. jak się ją odstawi, to wracają od razu
Posiąść wszelką wiedzę leży w zasięgu możliwości człowieka ~ Leonardo da Vinci
Szukaj mnie na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
Teraz już 2 dni jej nie brałem, był weekend więc przyjąłem sobie taktykę że pójdę spać kiedy faktycznie poczuje się śpiący no i położyłem się o 5 rano i zasnąłem po 20 minutach heh obudziłem się o 14. Rytm dobowy totalnie rozregulowany, za tydzień idę do psychiatry ( prywatnie ) poproszę go o Mirtazapine/Mianseryne żeby poprawić jakość snu bo jest naprawdę kiepska, często śnią mi się koszmary. Nie chce brać benzo, słyszałem same negatywne opinie, pomijając kwestię uzależnienia dodatkowo zmniejszają neuroplastyczność mózgu.
Noopept [2 x 20mg dziennie]
Cholina [400mg dziennie]
Omega 3 [1 kapsulka 1000mg dziennie]
kompleks witamin [1 kapsułka dziennie]:
- Witamina b1 - 7mg
witamina b2 - 14mg
witamina b3 - 16mg
witamina b5 - 50mg
witamina b6 - 10mg
witamina b12 - 25mcg
D-biotyn - 100mcg
kwas foliowy - 200mcg
inozytol - 25mg
dodatkowo 2 szklanki zielonej herbaty dziennie
Sport to też dobra opcja, uwalniają się endorfiny :)
Chciałabym wyregulować sobie pracę neuroprzekaźników, może trochę podkręcić możliwości poznawcze, a przede wszystkim ogarnąć swoją skłonność do prokrastynacji (upraszczając) i jak najbardziej ograniczyć momenty kiedy zupełnie na niczym nie potrafię się skupić.
Po kilku dniach czytania na temat dopingu mózgu wymyśliłam sobie taki stack:
- l-teanina
- ashwagandha
- nsi -189
- noopept
Oprócz tego suplementacja omega 3, d3+k2, magnez + kompleks witamin B. Podkręcenie spożycia białka i siłownia.
Pytanie teraz na ile dobry jest to miks i co ewentualnie mogę dodać, żeby postymulować trochę pracę GABA (przypuszczalnie największe niedobory na tym polu).
I jedno z najważniejszych pytań co do tego stacku: czy zważywszy na bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że acetylocholiny mam dość
(wiele badań dotyczących neurobiologii w przypadku osób z BPD mówi o nadaktywności ciała migdałowatego, a co za tym idzie zwiększonej produkcji acetylocholiny + test Bravermana też pokazuje największą aktywność tego neuroprzekaźnika w moim przypadku)
najlepiej nie wspomagać się dodatkową suplementacją choliną do Noopeptu, czy jednak Noopept korzysta z niej w takich ilościach, że mimo wszystko wypadałoby podaż tej choliny zwiększyć?
Pierwsze co - nie spodziewaj się efektów natychmiastowych.
Noopept wymaga choliny, więc jak masz dobre naturalne źródła, to nie musisz suplementować (zawsze lepiej mieć, bo niedobór prowadzi do bólu głowy, cdp się sprawdza)
Suplementacja kwasami i magnezem jest OK, ale do pobudzenia GABA potrzebny jest prekursor - kwas glutaminowy,
Cynk i Witamina B6 na pewno pomogą w działaniu tego neuroprzekaźnika :)
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Produkowali tyle amfetaminy, że narkotyki musieli wozić taczką
Ponad 64 kilogramy amfetaminy, nielegalna linia produkcyjna i dwie osoby zatrzymane – to efekt działań specjalnego wydziału antynarkotykowego łódzkiej policji. Ilości narkotyków były tak duże, że do ich transportu sprawcy wykorzystywali… taczkę.
Koniec hurraoptymizmu? Brakuje dowodów na skuteczność medycznej marihuany przy większości schorzeń
Złe wieści dla osób, które widzą w medycznej marihuanie remedium na całe zło świata – nawet na nowotwory. Analiza 2500 badań wykazała, że jej skuteczność można potwierdzić zaledwie w ułamku schorzeń, na które jest stosowana. Czy kannabinoidy czeka podobna przyszłość co opioidy?
Alkohol daleko od kasy i z brzydką etykietą
Minister Katarzyna Kęcka o walce z piciem w "Miodowej 15".