Syntetyczny opioid, będący jednocześnie agonistą oraz antagonistą receptorów opioidowych.
Więcej informacji: Buprenorfina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 407 / 40 / 0
Nie wiem gdzie napisac tego posta wiec pisze tu.Potrzebuje pomocy dobrego psychiatrt ktory ma pojęcie o opio albo jakis program substytucyjny. Od roku jestem na kodeinie Tramalu DHC morfinie oxach od jakiegoś czasu doszlo benzo juz w dawkach 4-6mg klona albo alpry dziennie. pomaga mi tylko bupra ale ciezko dostać na lewo i drogob chciał bym zejsc z dawek i trzymać się narazie bupry. Jestem juz zapisany do ośrodka otwartego i na konsultacje do programu metadonowego ale to dopiero za miesiac. Poleci mi ktoś dobrego lekarza który zna sie na temacie?Dzieki
  • 1660 / 300 / 0
Dopiero za miesiąc? Cóż, co klinika to inne zasady. U nas dzwoniło się do punktu, kazali przyjść w dzień, w którym lekarz przymuje i po rozmowie (pozytywnej) byłeś natychmiast przyjęty i dostawałeś lek, tylko przez pierwszy miesiąc musiałeś jeździć z rana codziennie po dawkę i mogłeś samemu prosić pielęgniarkę o większą dawkę, jeśli poprzednia nie hamowała głodów, bez potrzeby pytania się lekarza za każdym razem. U mnie przyjęcie zajęło dwa dni - telefon i osobiste stawiennictwo.
Wybaczcie, ale nie odpowiadam na PMy nowych użytkowników w sprawie lekarzy, którzy wystawiają mi recki na IV-P. Ruszcie głową, panowie z komendy. A jak macie mniej niż 18 lat, to wypierdalać do szkoły, a nie bierzecie się za benzo za kasę starych.
  • 2932 / 243 / 0
Może ktoś polecić jakiegoś psychiatrę (najlepiej na PW), który jest w stanie wypisać na raz 4 opakowania bunondolu 0,4mg ? Potrzebuję zrobić sobie detox od opio (tą rozpiską bodajże sprawdzone_info) i na stałe odbić od tego syfu, bo kosztuje mnie o wiele za dużo. cut
Poprzedni psychiatra pisał mi buprę przez jakiś czas, później nagle przestał tłumacząc się, że NFZ się z nim kontaktował i zabronił tego wypisywać, a jeszcze później mówił (choć wg mnie to ściema w 100%), że nie przepisuje nikomu żadnych opiatów, bo musi wypełniać jakieś dodatkowe dokumenty. Chodzi o dr. Tomasza U z Katowic, podobno w Sosnowcu też przyjmuje. Obecny psychiatra nie wie co to jest (sic !), a o czymś takim jak program buprenorfinowy w Polsce jeszcze nie słyszałem, dojeżdżać xx kilometrów też nie mam zamiaru, bo byłoby po dla mnie bardzo uciążliwe (m.in. fobia społeczna)

edytowano na prośbę autora - nv13
Dawny nick: tur3k
  • 218 / 68 / 0
Nie mam niestety kontaktu do lekarza, ale programy buprenorfinowe oczywiście istnieją. buprę dają bodaj na każdym metadononowym (na pewno w Warszawie i Szczecinie, bo stamtąd znam ludzi). Ale ustawią Cię na dawkę i będą się jej długo trzymać - a skoro szukasz detoxu, to chyba o co innego chodzi. W Świeciu zerują metadonem - podobna sprawa.
lol [*]
  • 797 / 187 / 0
Program buprenorfinowy jest też w Bydgoszczy.
  • 107 / 15 / 2
w WOTU w Gdańsku (Srebrzysko) też gościu lekarzyna mi powiedział, że bupre mają i program takowy prowadzą. Jest to jedyny ośrodek w pomorskim który prowadzi jakąkolwiek terapię substytucyjną (oczywiście metadonowa też jest ale godziny w których wydawane są dawki to żart, czy tak jest w każdej placówce? od 7:30 do 10:00, a co jak ktoś pracuje albo ciężko komuś wstać na rano i się nie może dobudzić? to co, dawki nie dostanie??). Jeszcze jak lekarzyna - kierownik programu (oczywiście gburowaty i jeszcze w dresiku sobie siedział - wtf? - typowy psychiatra NFZ) usłyszał że zaczęłam od pomocy psychiatry z buprą przed zgłoszeniem się do oczekiwania w kolejce na program to jak się oburzył że niby „nielegalne” jak psychiatra wypisuje buprenorfine żeby pacjentowi pomóc (nie że od razu robi mi leczenie substytucyjne bo nie może i nawet mówiła że może tylko bupre dla takiego pacjenta wypisac) XDD
Wyślij mi PMkę, a wyjawię Ci, kogo najlepiej unikać : )
  • 11 / 1 / 0
Był ktoś z Was na substytucji buprenorfiną (mówię o wysokich dawkach, 24-32mg/d) i na metadonie tu i tu przez jakiś dłuższy czas? Jeśli tak, jakie wrażenia z porównania obu substancji? Jestem na buprze, 24mg/d, ale ciągle mi jakby czegoś brakuje + anhedonia i myśli S. Na metadonie byłem tylko dwa tygodnie, jakiś czas temu w przerwie między ciągami z oxy i było ok.. Teraz czekam na tej buprze na swoją kolej w ośrodku do metadonu, i nie wiem już czy zostać na buprze i jakoś próbować walczyć sam z sobą czy wyczekać i przejść na metadon (który ewidentnie lepiej działał na mnie)..
"Kiedy można przestać - nie chce się, gdy się chce - nie można.. życiowa zagadka"
  • 133 / 51 / 0
Jestem uzależniony od kodeiny od 2021 roku, początkowo sporadycznie, ale w którymś momencie tak mnie wjebała psychicznie, że nie widzę innego wyjścia niż substytucja i według informacji z internetu najlepiej, żeby była to buprenorfina, bo metadon podobno jest mocniejszy i uzależnia bardziej. Biorę dawki 480-720 mg (w zależności od finansów). Jak nie mam kody to czasami podkradam tramadol bliskiej osobie (wiem, że to złe i wstydzę się tego) oraz tianeptyne w dawce co najmniej 100 mg na raz kilka razy dziennie. Ciąg, że walę codziennie trwa od stycznia 2025 i na dzień dzisiejszy wiem, że nie przestanę już chyba nigdy. Czy jeżeli mam 4 diagnozy psychiatryczne - nerwica natręctw, zaburzenia adaptacyjne, F19.2 (zaburzenia psychiczne wywołane wieloma substancjami psychoaktywnymi) i osobowość chwiejną emocjonalnie typu borderline to nie dyskwalifikuje mnie to z programu? Na dzień dzisiejszy tylko opio są dla mnie problemem i boje się, że w którymś momencie przerzucę się na mocniejsze, bo już miewałem takie myśli. Każda próba odstawienia to oczywiście objawy fizyczne, ale najgorsze są te psychiczne - myśli samobójcze, drażliwość, agresja i po prostu nic tylko się zabić albo przyjąć następną dawke (ale ile tak można?). Czy kodeina nie jest przypadkiem za słaba żeby wejść na program? Mam umówioną wizyte 15 lipca i mam tam 200 km do najbliższego punktu i nie wiem jak to będzie. Proszę o odpowiedź
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
W miesiąc zarabiają milion złotych. Gangi porzucają narkotyki dla papierosów

Gangi znowu wchodzą w papierosy, znowu jest to żyła złota, a ryzyko dużo mniejsze niż przy handlu narkotykami - donosi we wtorek "Gazeta Wyborcza". W miesiąc bez żadnego problemu zarabiają milion złotych.

Bezzałogowa łódź z internetem od Muska. Kartele coraz bardziej „smart”

Kolumbijskie służby wiele już widziały, ale ich ostatnie odkrycie zaskoczyło nawet weteranów walki z kartelami narkotykowymi. Marynarka wojenna tego kraju po raz pierwszy zatrzymała półzanurzalną, zdalnie sterowaną łódź do przemytu narkotyków. Jednostka była połączona z internetem przez system Starlink należący do Elona Muska.

Rozbita grupa narkotykowa. Marcin K. odpowie za handel heroiną i kokainą wartą miliony

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku stanie mężczyzna oskarżony o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem heroiną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Śledztwo w tej sprawie, pod nadzorem prokuratora Prokuratury Regionalnej w Gdańsku, prowadzili funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji w Gdańsku.