Syntetyczny opioid, będący jednocześnie agonistą oraz antagonistą receptorów opioidowych.
Więcej informacji: Buprenorfina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 407 / 40 / 0
Nie wiem gdzie napisac tego posta wiec pisze tu.Potrzebuje pomocy dobrego psychiatrt ktory ma pojęcie o opio albo jakis program substytucyjny. Od roku jestem na kodeinie Tramalu DHC morfinie oxach od jakiegoś czasu doszlo benzo juz w dawkach 4-6mg klona albo alpry dziennie. pomaga mi tylko bupra ale ciezko dostać na lewo i drogob chciał bym zejsc z dawek i trzymać się narazie bupry. Jestem juz zapisany do ośrodka otwartego i na konsultacje do programu metadonowego ale to dopiero za miesiac. Poleci mi ktoś dobrego lekarza który zna sie na temacie?Dzieki
  • 1660 / 300 / 0
Dopiero za miesiąc? Cóż, co klinika to inne zasady. U nas dzwoniło się do punktu, kazali przyjść w dzień, w którym lekarz przymuje i po rozmowie (pozytywnej) byłeś natychmiast przyjęty i dostawałeś lek, tylko przez pierwszy miesiąc musiałeś jeździć z rana codziennie po dawkę i mogłeś samemu prosić pielęgniarkę o większą dawkę, jeśli poprzednia nie hamowała głodów, bez potrzeby pytania się lekarza za każdym razem. U mnie przyjęcie zajęło dwa dni - telefon i osobiste stawiennictwo.
Wybaczcie, ale nie odpowiadam na PMy nowych użytkowników w sprawie lekarzy, którzy wystawiają mi recki na IV-P. Ruszcie głową, panowie z komendy. A jak macie mniej niż 18 lat, to wypierdalać do szkoły, a nie bierzecie się za benzo za kasę starych.
  • 2933 / 243 / 0
Może ktoś polecić jakiegoś psychiatrę (najlepiej na PW), który jest w stanie wypisać na raz 4 opakowania bunondolu 0,4mg ? Potrzebuję zrobić sobie detox od opio (tą rozpiską bodajże sprawdzone_info) i na stałe odbić od tego syfu, bo kosztuje mnie o wiele za dużo. cut
Poprzedni psychiatra pisał mi buprę przez jakiś czas, później nagle przestał tłumacząc się, że NFZ się z nim kontaktował i zabronił tego wypisywać, a jeszcze później mówił (choć wg mnie to ściema w 100%), że nie przepisuje nikomu żadnych opiatów, bo musi wypełniać jakieś dodatkowe dokumenty. Chodzi o dr. Tomasza U z Katowic, podobno w Sosnowcu też przyjmuje. Obecny psychiatra nie wie co to jest (sic !), a o czymś takim jak program buprenorfinowy w Polsce jeszcze nie słyszałem, dojeżdżać xx kilometrów też nie mam zamiaru, bo byłoby po dla mnie bardzo uciążliwe (m.in. fobia społeczna)

edytowano na prośbę autora - nv13
Dawny nick: tur3k
  • 218 / 68 / 0
Nie mam niestety kontaktu do lekarza, ale programy buprenorfinowe oczywiście istnieją. buprę dają bodaj na każdym metadononowym (na pewno w Warszawie i Szczecinie, bo stamtąd znam ludzi). Ale ustawią Cię na dawkę i będą się jej długo trzymać - a skoro szukasz detoxu, to chyba o co innego chodzi. W Świeciu zerują metadonem - podobna sprawa.
lol [*]
  • 806 / 188 / 0
Program buprenorfinowy jest też w Bydgoszczy.
  • 107 / 15 / 2
w WOTU w Gdańsku (Srebrzysko) też gościu lekarzyna mi powiedział, że bupre mają i program takowy prowadzą. Jest to jedyny ośrodek w pomorskim który prowadzi jakąkolwiek terapię substytucyjną (oczywiście metadonowa też jest ale godziny w których wydawane są dawki to żart, czy tak jest w każdej placówce? od 7:30 do 10:00, a co jak ktoś pracuje albo ciężko komuś wstać na rano i się nie może dobudzić? to co, dawki nie dostanie??). Jeszcze jak lekarzyna - kierownik programu (oczywiście gburowaty i jeszcze w dresiku sobie siedział - wtf? - typowy psychiatra NFZ) usłyszał że zaczęłam od pomocy psychiatry z buprą przed zgłoszeniem się do oczekiwania w kolejce na program to jak się oburzył że niby „nielegalne” jak psychiatra wypisuje buprenorfine żeby pacjentowi pomóc (nie że od razu robi mi leczenie substytucyjne bo nie może i nawet mówiła że może tylko bupre dla takiego pacjenta wypisac) XDD
Wyślij mi PMkę, a wyjawię Ci, kogo najlepiej unikać : )
  • 12 / 1 / 0
Był ktoś z Was na substytucji buprenorfiną (mówię o wysokich dawkach, 24-32mg/d) i na metadonie tu i tu przez jakiś dłuższy czas? Jeśli tak, jakie wrażenia z porównania obu substancji? Jestem na buprze, 24mg/d, ale ciągle mi jakby czegoś brakuje + anhedonia i myśli S. Na metadonie byłem tylko dwa tygodnie, jakiś czas temu w przerwie między ciągami z oxy i było ok.. Teraz czekam na tej buprze na swoją kolej w ośrodku do metadonu, i nie wiem już czy zostać na buprze i jakoś próbować walczyć sam z sobą czy wyczekać i przejść na metadon (który ewidentnie lepiej działał na mnie)..
"Kiedy można przestać - nie chce się, gdy się chce - nie można.. życiowa zagadka"
  • 133 / 51 / 0
Jestem uzależniony od kodeiny od 2021 roku, początkowo sporadycznie, ale w którymś momencie tak mnie wjebała psychicznie, że nie widzę innego wyjścia niż substytucja i według informacji z internetu najlepiej, żeby była to buprenorfina, bo metadon podobno jest mocniejszy i uzależnia bardziej. Biorę dawki 480-720 mg (w zależności od finansów). Jak nie mam kody to czasami podkradam tramadol bliskiej osobie (wiem, że to złe i wstydzę się tego) oraz tianeptyne w dawce co najmniej 100 mg na raz kilka razy dziennie. Ciąg, że walę codziennie trwa od stycznia 2025 i na dzień dzisiejszy wiem, że nie przestanę już chyba nigdy. Czy jeżeli mam 4 diagnozy psychiatryczne - nerwica natręctw, zaburzenia adaptacyjne, F19.2 (zaburzenia psychiczne wywołane wieloma substancjami psychoaktywnymi) i osobowość chwiejną emocjonalnie typu borderline to nie dyskwalifikuje mnie to z programu? Na dzień dzisiejszy tylko opio są dla mnie problemem i boje się, że w którymś momencie przerzucę się na mocniejsze, bo już miewałem takie myśli. Każda próba odstawienia to oczywiście objawy fizyczne, ale najgorsze są te psychiczne - myśli samobójcze, drażliwość, agresja i po prostu nic tylko się zabić albo przyjąć następną dawke (ale ile tak można?). Czy kodeina nie jest przypadkiem za słaba żeby wejść na program? Mam umówioną wizyte 15 lipca i mam tam 200 km do najbliższego punktu i nie wiem jak to będzie. Proszę o odpowiedź
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
77-letnia cudzoziemka oskarżona o produkcję narkotyków

Prokuratura Okręgowa w Jeleniej Górze skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko 77-letniej obywatelce Rosji, która miała na swojej posesji uprawiać konopie indyjskie i wytwarzać z nich narkotyki. Na poddaszu jej domu znaleziono 19,5 kg suszu i 197 sadzonek ziela konopi.

Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.

Narkopandemia w Niemczech. Umiera coraz więcej młodych ludzi

Liczba zgonów spowodowanych zażywaniem narkotyków utrzymuje się w Niemczech na wysokim poziomie. W ubiegłym roku 2137 osób zmarło z powodu konsumpcji narkotyków. To o 90 niż rok wcześniej – przekazał Hendrik Streeck, pełnomocnik niemieckiego rządu ds. uzależnień i narkotyków.