Syntetyczny opioid o niewybiórczym działaniu na receptory opioidowe.
Więcej informacji: Tramadol w Narkopedii [H]yperreala
Zablokowany
  • 240 / 4 / 0
Takie pytanie z innej beczki. A właściwie parę.
1. Czy tabletki Poltram Combo mają w jakikolwiek sposób spowolnione uwalniane? Są powleczone brązowym woskiem. Rozkruszenie ich/starcie tej kolorowej warstwy polepszy działanie?
2. Czy paracetamol zawarty w Poltramie Combo wpływa jakoś na działanie tramadolu? Wzmacnia? Pytam, bo np. paracetamol w Antidolu lekko wzmacnia działanie kodeiny, jestem tego pewien.
  • 1343 / 18 / 0
Młody Bóg pisze:
Wiem co to są leki przeciwarytmiczne i ich podział na klasy, ale jesteś pierwszą osobą, która utożsamia leki "działajonce" na serce z lekami przeciwarytmicznymi.
dla mnie krótka piłka: arytmia - ogół zaburzeń pracy serca.
Młody Bóg pisze:
Leków na serce jest nieco więcej.
oczywiscie, tylko co ma piernik do wiatraka, tymbardziej ze autor pisał o zaburzeniu pracy serca. Wówczas nie musimy robić wycieczek po lekach które hurtownia zaopatruje apteki.
Młody Bóg pisze:
Poza tym przy tachykardii nadkomorowej ( a taką najprawdopodobniej miała osoba, której doradzałeś) najbardziej wskazany byłby b bloker a nie polecane przez Ciebie leki klasy III - amiodaron czy klasa IV werapamil czy diltiazem. Leki z tej grupy mają dużo większe ryzyko działań niepożądanych i interakcji. Więc dalej twierdzę, że Twoje rady były z dupy.
Wiecej działań, ale:
- skracaja duzo bardziej śmiertelność w porównaniu do grupy I i II
- sa imo selektywniejsze
- i tu dla autora i o co bede sie kłócił - maja stricte mniej interakcji wzgledem spozywania innych leków, chociazby z racji, ze przy dobrych wiatrach nie trzeba sie nimi kurowac do konca zycia - autor bedzie mógł (wzglednie) bezpiecznie brac potem deksa.

B-blokery to krótka piłka: cisnienie i serce. I trzeba je brac cały czas, tyle ze tłumaczenie tego jest dlatego bez sensu, ze własnie o to sie kłócisz z innymi forumowiczami - imo III i IV powoduja istotna poprawe "zostawiajac" cos w organiźmie, gdy b-blokery działaja tylko, gdy sie je bierze. Tymbardziej interakcja moze nastapić wczesniej, poniewaz inne leki moga albo zwiekszyc/zmniejszyc dzial. bb, przyspieszyc metabolizm. I tu zaczyna juz nie byc ciekawie
Młody Bóg pisze:
Rozkminy na temat naltreksonu, naloksonu itd. to już inna bajka. Teorie up i down regulation są mi znane i nie kłoci się to wcale z moim poglądem na przytaczany często tekst " wyrabianie receptorów"- przyjmowaniem kilkukrotnym agonistów tych receptorów w celu zwięszkenia ich wrażliwości. Mam wrażenie, że źle zrozumiałeś to co napisałem.
Przeciez nie o to chodzi. Mi (i mam wrazenie ze innym) chodzi raczej o to, zeby jednorazowo (lub po zaprzestaniu uzywania pare mies) przyjac mała ilość, która spowoduje nieodczuwalny (albo bardzo mało odczuwalny) agonizm receptora. Tu chodzi o całkowicie inne działanie, niz - w przypadku opioidów - oddziaływanie na osrodek przyjemnosci - chodzi o wprowadzenie receptora w stan, w którym zminimalizuje sie szybszy rozkład agonisty - coś typu inhibicji zwrotnej, tylko na bardzo mała skale i oczywiscie tylko pod ogólnikowa nazwa
Oltun pisze:
@tramadolol
beta-blokery to prawie wylacznie selektywne zwiazki, takze gdzie te dzialanie cholinotyczne, cholinomimetyczne, serotoninergiczne, dopaminergiczne? nie liczac 2 substancji, bedacych w obiegu handlowym, o ile sie nie myle, antagonistow 5-ht1a (z definicji serotoninergiki)
Wikipedia to nie vademecum wiedzy, która trzeba sie posługiwac i oczywiscie w kontekscie którym piszesz (ze rzekomo np. b-bloker moze miec cechy neuroleptyku) to oczywiscie nie jest prawda, jezeli juz wystapi "dodatkowa cecha", to wlicza sie w to jego metabolity i interakcje, itp. . Czyli stos wiedzy na ten temat.
Nie ma sensu sie o tym rozpisywac - to powinni wiedziec kardiolodzy, chodź Ci raczej sie tym nie posłuża - pacjent ma problemy z żoładkiem? to niech pozostaje na tym leku pierwszym-lepszym z brzegu i dostanie skierowanie do gastrologa.
Ma to bardziej sens dla mnie, gdyz nie lubie zbyt bardzo leków i gdy nadchodzi do mnie jakas dolegliwosc, wole ich spożywac jak najmniej, najlepiej zmodyfikowac jeden, które miałby powinowactwo np. do 2 rzeczy.
Oltun pisze:
wziac pod uwage enancjomery D i L tramadolu? toz sprzedawany jest, przynajmniej u nas, jedynie racemat
a czym jest racemat? równomolowa mieszanina tego i tego.
Oltun pisze:
do tego piszesz, ze tramal ma znikome dzialania niepozadane, wzgledem innych opioidow? grubo...
To oczywiscie tez zalezy, czy mamy porównywac 5g tramalu z 3g hery. Stosowany medycznie w dawkach do 400mg wzgledem innych opioidów jest bardzo bezpieczny
[...]Śród dymu się schował:
Lecz śród najgęstszych kłębów dymu ileż razy
Widziałem rękę jego
[...]
Wywija, grozi wrogom,trzyma palną świécę,
Biorą go-zginął-o nie-skoczył w dół- do lochów"!
"Dobrze-rzecze Jenerał-nie odda im prochów"!
  • 791 / 7 / 0
tak naprawde nie wiesz, o czym dokladnie piszesz, prawda? :rolleyes:
Knowledge itself is power, for wisely used knowledge is the most lethal of weapons
So as the shots sing out like a piper, everyones scared of the neighbourhood sniper!
  • 452 / 2 / 0
Tramadolol szkoda mi troche siły na dyskusję z Tobą. Widać, że coś tam słyszałeś, ale do końca nie wiesz o co chodzi. Beta blokery ( klasa II leków przeciwarytmicznych) są lekami o najlepiej udokumentowanej skuteczności i jako nieliczne przedłużają życie u osób chorych. Nie trzeba ich brać całe życie. Wszystko zależy od wskazań. U kolegi, któremu doradzałeś przyspieszenie akcji serca pojawiło się po przyjęciu innego leku. W związku z tym mógł przyjąc go ( beta bloker) doraźnie, bez konieczności kontynuowania terapii ( w ogóle skąd ten pomysł?). Amiodaron jest lekiem ostatniego rzutu przy tego typu dolegliwościach. Ma poza tym niesie więcej groźnych działań niepożądanych- od inhibicji cyp3a4, przez zaburzenia pracy tarczycy, włóknienie płuc po długotrwałą akumulację w organizmie. Kolejne polecane przez ciebie leki- werapamil i diltiazem także dają więcej interakcji ( inhibicja cypa3a4 czy glikoproteiny p), aczkolwiek już bardziej wskazane w omawianym przypadku niż amiodaron. Nie wiem w związku z tym czemu się uparłeś na te grupy związków podczas gdy medycyna mówi co innego. Akapit, w którym piszesz o ośrodku przyjemności itd. to tylko Twój wymysł?
  • 1343 / 18 / 0
dobra, tez daruje sobie farmakolog. wycieczki. 10.05 mam holtera i dopytam sie kardiologa "kto ma racje", a tymczasem eot
Oltun pisze:
tak naprawde nie wiesz, o czym dokladnie piszesz, prawda? :rolleyes:
O to samo chciałem sie spytac, ewent. w ostatniej kwestii kolega sprawdzone_info napisał o tramcu nieco: http://talk.hyperreal.info/post1347897.html#p1347897
Ostatnio zmieniony 15 kwietnia 2013 przez tramadolol, łącznie zmieniany 1 raz.
Widziałem rękę jego
[...]
luminal_100
  • / / 0
Re: Tramadol - wątek ogólny
Nieprzeczytany post autor: luminal_100 »
Ją dziś dostałem zaświadczenie od bardzo miłej pani anestezjolog że muszę brać tramadol więc w tym przypadku będę miał nieograniczony dostęp to tego gowna;-)pozdro
  • 1194 / 139 / 0
Wiecie co ? Ja wyleczyłem sie już z Tramalu, ciągów nie mam już z 4-5 miesięcy. Generalnie sporadycznie zdarza mi sie brać tramal bo kumpel ma pare tabsów, sam nigdy nie trzymam w domu. Ogarnalem sobie robote i swoje zycie, chce mi sie juz normalnie robić COŚ a nie tylko po Tramalu. I w piątek kumpel dal mi 400mg Tramalu. Po ponad 3 tygodniach przygrzałem sobie po robocie mając w perspektywie wolny weekend. Faza jaką miałem po tych 400 dosłownie wgniatała mnie w ziemie. Usypialem na stojąco dosłownie cos pięknego. Jednak sporadyczne branie ma zupelnie inne działanie. Branie w ciągu traci całkowicie swoją moc i radość. Co najlepsze wcale mnie nie ciągnie znowu zeby lecieć ciągiem. Mam rozgraniczenie na prace i obowiązki swoje. Na to chyba jednak przychodzi czas dopiero gdy czlowiek głęboko sie uzależni i wie czym to grozi. Tak więć mam nadzieje, że wyleczyłem się już z tego i sporadycznie sobie strzele trampka bo jest to moja ulubiona używka jaką kiedykolwiek próbowalem ;-) pozdro i nie bierzcie w ciągach
  • 240 / 4 / 0
Jak nie chcesz znów wpaść w nałóg od tramadolu, nie polecam zażywac jakichkolwiek opioidów. Bo jak wiadomo (tzn wg mnie, ale chyba się ze mną zgodzicie?) nie ma czegoś takiego jak "uzależnienie od kodeiny/morfiny", tylko jest uzależnienie od opioidów ogólnie, i cztery opio (kodeina, morfina, heroina i tramadol) niwelują objawy abstynencyjne. Ale mogę gadać głupoty... Ja byłem uzależniony od helenki. Zawsze brałem małe dawki i byłem słabo wjebany, ale jednak. I zarówno kodeina jak i tramadol dawały ulgę jak po heroinie.
  • 1343 / 18 / 0
tutis88 pisze:
Ją dziś dostałem zaświadczenie od bardzo miłej pani anestezjolog że muszę brać tramadol więc w tym przypadku będę miał nieograniczony dostęp to tego gowna;-)pozdro
gratz, a jak sie udało tego dokonac? :p pytam bo po wizycie u neurologa byłem przewrazliwiony, myslalem ze walnie mi cos mocniejszego niz tram, sie go pytam czy sie uzaleznie (mi niewyrazne recepty napisał). Ten mi na to, ze mi tylko kodeine z paracetamolem przepisał (i jakis lek co barwi mocz na fioletowo). Jednak nie bede dzien w dzien jadł paracetamolu, toz to szkodliwe jest
Widziałem rękę jego
[...]
  • 2 / / 0
Proszę o pomoc! Jestem amatorem. Mam Zaldiar. Jakiś miesiąc temu zjadłem 3 tabletki, a po dwóch godzinach kolejne 3 i było mi całkiem miło (mam chyba bardzo niską tolerancję).
Jutro chce uczynić to samo, ale tym razem naszła mnie refleksja na temat paracetamolu. Czy jeśli wezmę 4 tabsy i po dwóch godzinach 3 to czy może to mieć negatywny wpływ na moją wątrobę? To 2275 mg. I jeszcze jedno pytanie: te 7 tabletek to byłoby 262 mg tramadolu - czy istnieje możliwość że po takiej dawce będę miał jakiegoś konkretnego nieogara ? chcę to walnąć o 17 i 19 a o 20 idę z żoną (która się nie może niczego domyślić) do teatru, czy gdzieś tam .... i wolałbym jednak nad sobą panować... BARDZO ŁADNIE PROSZĘ O WYCZERPUJĄCĄ ODPOWIEDŹ
Zablokowany
Newsy
Dopalacze rozsyłali paczkomatami. Handlowali narkotykiem "zombie"

Patent na "bezpieczną" dystrybucję środków psychotropowych opracowała ukraińsko-polsko-białoruska grupa przestępcza. Mężczyźni magazynowali, sortowali, a następnie rozsyłali do paczkomatów środki psychotropowe. W ramach śledztwa nadzorowanego przez Prokuraturę Rejonową w Pruszczu Gdańskim zatrzymano 8 mężczyzn i zabezpieczono flakkę o wartości miliona złotych.

Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.

Ogromne ilości narkotyków przejęte na Śląsku. Za procederem mieli stać obywatele Ukrainy

Na ponad milion złotych oszacowana została czarnorynkowa wartość narkotyków przejętych przez mundurowych ze Śląska. W ich rękach znalazły się ponad 43 kilogramy pseudoefedryny. - Z zabezpieczonej ilości, można było uzyskać ponad 32 tysiące działek dilerskich metamfetaminy - wskazują policjanci. Za nielegalnym procederem stała 51-letnia obywatelka Ukrainy i jej 17-letni syn.