Więcej informacji: Tramadol w Narkopedii [H]yperreala
1. Czy tabletki Poltram Combo mają w jakikolwiek sposób spowolnione uwalniane? Są powleczone brązowym woskiem. Rozkruszenie ich/starcie tej kolorowej warstwy polepszy działanie?
2. Czy paracetamol zawarty w Poltramie Combo wpływa jakoś na działanie tramadolu? Wzmacnia? Pytam, bo np. paracetamol w Antidolu lekko wzmacnia działanie kodeiny, jestem tego pewien.
Młody Bóg pisze:Wiem co to są leki przeciwarytmiczne i ich podział na klasy, ale jesteś pierwszą osobą, która utożsamia leki "działajonce" na serce z lekami przeciwarytmicznymi.
Młody Bóg pisze:Leków na serce jest nieco więcej.
Młody Bóg pisze:Poza tym przy tachykardii nadkomorowej ( a taką najprawdopodobniej miała osoba, której doradzałeś) najbardziej wskazany byłby b bloker a nie polecane przez Ciebie leki klasy III - amiodaron czy klasa IV werapamil czy diltiazem. Leki z tej grupy mają dużo większe ryzyko działań niepożądanych i interakcji. Więc dalej twierdzę, że Twoje rady były z dupy.
- skracaja duzo bardziej śmiertelność w porównaniu do grupy I i II
- sa imo selektywniejsze
- i tu dla autora i o co bede sie kłócił - maja stricte mniej interakcji wzgledem spozywania innych leków, chociazby z racji, ze przy dobrych wiatrach nie trzeba sie nimi kurowac do konca zycia - autor bedzie mógł (wzglednie) bezpiecznie brac potem deksa.
B-blokery to krótka piłka: cisnienie i serce. I trzeba je brac cały czas, tyle ze tłumaczenie tego jest dlatego bez sensu, ze własnie o to sie kłócisz z innymi forumowiczami - imo III i IV powoduja istotna poprawe "zostawiajac" cos w organiźmie, gdy b-blokery działaja tylko, gdy sie je bierze. Tymbardziej interakcja moze nastapić wczesniej, poniewaz inne leki moga albo zwiekszyc/zmniejszyc dzial. bb, przyspieszyc metabolizm. I tu zaczyna juz nie byc ciekawie
Młody Bóg pisze:Rozkminy na temat naltreksonu, naloksonu itd. to już inna bajka. Teorie up i down regulation są mi znane i nie kłoci się to wcale z moim poglądem na przytaczany często tekst " wyrabianie receptorów"- przyjmowaniem kilkukrotnym agonistów tych receptorów w celu zwięszkenia ich wrażliwości. Mam wrażenie, że źle zrozumiałeś to co napisałem.
Oltun pisze:@tramadolol
beta-blokery to prawie wylacznie selektywne zwiazki, takze gdzie te dzialanie cholinotyczne, cholinomimetyczne, serotoninergiczne, dopaminergiczne? nie liczac 2 substancji, bedacych w obiegu handlowym, o ile sie nie myle, antagonistow 5-ht1a (z definicji serotoninergiki)
Nie ma sensu sie o tym rozpisywac - to powinni wiedziec kardiolodzy, chodź Ci raczej sie tym nie posłuża - pacjent ma problemy z żoładkiem? to niech pozostaje na tym leku pierwszym-lepszym z brzegu i dostanie skierowanie do gastrologa.
Ma to bardziej sens dla mnie, gdyz nie lubie zbyt bardzo leków i gdy nadchodzi do mnie jakas dolegliwosc, wole ich spożywac jak najmniej, najlepiej zmodyfikowac jeden, które miałby powinowactwo np. do 2 rzeczy.
Oltun pisze:wziac pod uwage enancjomery D i L tramadolu? toz sprzedawany jest, przynajmniej u nas, jedynie racemat
Oltun pisze:do tego piszesz, ze tramal ma znikome dzialania niepozadane, wzgledem innych opioidow? grubo...
Lecz śród najgęstszych kłębów dymu ileż razy
Widziałem rękę jego
[...]
Wywija, grozi wrogom,trzyma palną świécę,
Biorą go-zginął-o nie-skoczył w dół- do lochów"!
"Dobrze-rzecze Jenerał-nie odda im prochów"!
So as the shots sing out like a piper, everyones scared of the neighbourhood sniper!
Oltun pisze:tak naprawde nie wiesz, o czym dokladnie piszesz, prawda? :rolleyes:
Widziałem rękę jego
[...]
tutis88 pisze:Ją dziś dostałem zaświadczenie od bardzo miłej pani anestezjolog że muszę brać tramadol więc w tym przypadku będę miał nieograniczony dostęp to tego gowna;-)pozdro
Widziałem rękę jego
[...]
Jutro chce uczynić to samo, ale tym razem naszła mnie refleksja na temat paracetamolu. Czy jeśli wezmę 4 tabsy i po dwóch godzinach 3 to czy może to mieć negatywny wpływ na moją wątrobę? To 2275 mg. I jeszcze jedno pytanie: te 7 tabletek to byłoby 262 mg tramadolu - czy istnieje możliwość że po takiej dawce będę miał jakiegoś konkretnego nieogara ? chcę to walnąć o 17 i 19 a o 20 idę z żoną (która się nie może niczego domyślić) do teatru, czy gdzieś tam .... i wolałbym jednak nad sobą panować... BARDZO ŁADNIE PROSZĘ O WYCZERPUJĄCĄ ODPOWIEDŹ
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/4/4c87c429-8f1d-4b30-8c66-06a5ea3251a5/obraz_2025-02-17_101920211.png?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20250807%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20250807T195802Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=d8ab4d89ab0973722c5617d6799fa152fab404715e01111cad3cdb625365e0ef)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/weedatwork.jpg)
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mozg-jointy-1000.png)
„Tysiąc jointów później” – co naprawdę dzieje się z mózgiem stałego palacza marihuany?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/poldrugs.jpg)
Marihuana najczęściej używaną substancją psychoaktywną w Polsce po alkoholu, kofeinie i nikotynie
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/paczkomatdomeyki.jpg)
Dopalacze rozsyłali paczkomatami. Handlowali narkotykiem "zombie"
Patent na "bezpieczną" dystrybucję środków psychotropowych opracowała ukraińsko-polsko-białoruska grupa przestępcza. Mężczyźni magazynowali, sortowali, a następnie rozsyłali do paczkomatów środki psychotropowe. W ramach śledztwa nadzorowanego przez Prokuraturę Rejonową w Pruszczu Gdańskim zatrzymano 8 mężczyzn i zabezpieczono flakkę o wartości miliona złotych.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/mississauga.png)
Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych
Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/naslasku.jpg)
Ogromne ilości narkotyków przejęte na Śląsku. Za procederem mieli stać obywatele Ukrainy
Na ponad milion złotych oszacowana została czarnorynkowa wartość narkotyków przejętych przez mundurowych ze Śląska. W ich rękach znalazły się ponad 43 kilogramy pseudoefedryny. - Z zabezpieczonej ilości, można było uzyskać ponad 32 tysiące działek dilerskich metamfetaminy - wskazują policjanci. Za nielegalnym procederem stała 51-letnia obywatelka Ukrainy i jej 17-letni syn.