...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Cześć przyjaciele nie wiem czy piszę w dobrym dziale i czy wgl powinienem pisać jestem nieźle nadziany kryształem i właśnie w tym jest problem potrzebuję pomocy, nie wiem czy to już uzależnienie czy jeszcze nawyk ale coraz częściej sięgam po to świństwo nawet przestałem pić tyle co kiedyś a to teraz na zastępstwo, przestaje mi zależeć miałem już kiedyś doczynienia z wszelaką maścią dragów ale teraz tylko to i czasem koks co robić w takiej sytuacji? Czy ktoś może dać jakąś radę?
  • 12461 / 2421 / 0
Rada jest w pierwszym członie tematu przed "-".
  • 2 / / 0
Siema, niedługo mam termin stawienia się w Toruniu na tramwajową na terapię na 8 miesięcy.

Obawiam się jednak ze to za gruba bariera i myślę nad tą na 3 miesiące, też w Toruniu. Ktoś się orientuję jak to wygląda, czy na przyjęciu można poprosić o zmianę z tej długoterminowej na krótkoterminową?

Druga sprawa to 14 dni abstynencji. Schodzę teraz z benzo ale nie wiem czy się wyrobię tak żeby pełne 14 dni być czystym. Tam testy robią z krwi czy z moczu? Bo jeśli z moczu to chyba nic się nie utrzymuje 14 dni?
  • 3180 / 369 / 0
Testy z moczu, zależy jakie benzo bierzesz, jak jakieś o długim czasie działania (klon, rolki) to może być wykrywalne do tygodnia.
  • 760 / 439 / 0
Standardowy test który robią w ośrodkach dostępny w każdej aptece nie ma w tabelce nawet benzodiazepin
ODPOWIEDZ
Newsy
Raport unijnej agencji ds. narkotyków: Polska na czele produkcji syntetycznych katynonów

Polska jest na czele europejskiej produkcji syntetycznych katynonów, jednej z najczęściej nadużywanych substancji psychoaktywnych - wynika z raportu Agencji Unii Europejskiej ds. Narkotyków (EUDA). Przy wytwarzaniu narkotyku współpracowały polskie i ukraińskie grupy przestępcze - dodano.

Londyn: Ostrzeżenie przed supermocnym narkotykiem. Może być 500 razy silniejszy niż heroina

Londyńskie kluby nocne ostrzegają swoich bywalców przed niebezpiecznymi niebieskimi i zielonymi tabletkami sprzedawanymi jako ecstasy po tym, jak dwie osoby zmarły w zeszłym miesiącu po zażyciu tej substancji. Groźny syntetyczny opioid jest niezwykle silny i może być śmiertelny.

Legalizacja marihuany ogranicza problematyczne używanie i poprawia kondycję psychiczną

Badacze analizują, jak legalny dostęp do marihuany wpływa na konsumpcję i zdrowie psychiczne uczestników. W pierwszej akademickiej publikacji zespół badawczy przedstawił bezpośrednie porównanie legalnego i nielegalnego pozyskiwania tej substancji. Badanie rozpoczęto w styczniu 2023 r. jako wspólne przedsięwzięcie Departamentu Uzależnień w Bazylei, Uniwersytetu w Bazylei, Uniwersyteckiej Kliniki Psychiatrycznej w Bazylei (UPK) oraz Służb Psychiatrycznych Aargau.