Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 38 / 1 / 0
Czy ktos z forumowiczow moze polecic jakies ciekawe filmy dokumentalne o roznych drugach? Mam tutaj na mysli filmy utrzymane w klimacie "Ecstasy Rising" czy "If... Drugs Were Legal"(oba do obejrzenia na duckduckgo video jesli ktos jest zainteresowany) tj. obiektywne spojrzenie na narkotyki bez zbednej propagandy, najlepiej z opiniami ekspertow z "dwoch stron frontu"(pro i anty).
  • 325 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: strunaman »
Narkotyki i Mózg, polecam naprawde dobre, program z 2005 roku ;] 0 propagandy, ostatnio wszyswtkie 5 czesci tego programu (jest ich 5) byly na Planete, ja mam nagrany odc 4 o konopiach ;-) tytuł odcinka "Konopie - wyzwanie dla nauki"
pozrooo
' Miłość nie chce żebyście się martwili '
  • 38 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: tom »
Narkotyki i Mózg, polecam naprawde dobre, program z 2005 roku ;] 0 propagandy, ostatnio wszyswtkie 5 czesci tego programu (jest ich 5) byly na Planete, ja mam nagrany odc 4 o konopiach tytuł odcinka "Konopie - wyzwanie dla nauki"
Znasz moze dokladna nazwe angielska(czy moze to produkcja polska?)? Mysle, ze bedzie mi znacznie latwiej znalezc to w takie formie. Z gory dzieki ;)

PS. Jak ktos nie ogladal to oczywiscie polecam tytuly podane przez siebie. Naprawde warto. Dla osoby siedzacej w temacie(mysle, ze wlasciwie wszyscy uzytkownicy forum ;) ) informacje w nich zawarte nie powinny byc zadna rewelacja, to jednak sa to wyjatkowo ciekawe dokumenty, zrobione w naprawde swietnym stylu. Ecstasy Rising ogladalem z 15 razy, a "If drugs were legal" z 5 razy jak nic, pomimo tego, ze odkrylem ten film dopiero przedwczoraj ;) No i mala pomylka: Ecstasy Rising jest na youtube a nie na duckduckgo video.
Ostatnio zmieniony 27 sierpnia 2006 przez tom, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 325 / 1 / 0
jest to produkcja francuska :-) oryginalny tytuł to Drogues et cerveau ;]
  • 45 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: fantazia »
Narkotyki i Mózg, polecam naprawde dobre, program z 2005 roku ;] 0 propagandy, ostatnio wszyswtkie 5 czesci tego programu (jest ich 5) byly na Planete, ja mam nagrany odc 4 o konopiach ;-) tytuł odcinka "Konopie - wyzwanie dla nauki"
Udało mi się któregoś popołudnia obejrzeć na "Planet" odc. 4 - to dobry dokument. Pozostałych nie widziałam. Może istnieje jakiś riplej? Czy coś wiadomo na ten temat? <_<
Ostatnio zmieniony 27 sierpnia 2006 przez fantazia, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie proś nigdy! Nie skomlij jak zwierz! Bierz, ja proszę ciebie, zawsze bierz!" F. Nietzsche
  • 325 / 1 / 0
no wlasnie teraz pokazywali 2 raz ten cykl...moze jeszcze kiedys to pokaza poraz trzeci ;-)
  • 382 / 8 / 0
Akurat dziś rano oglądałam "If Drugs Were Legal"... i w moim odczuciu wyszło bardziej anty niż pro. ;-) Taki przytłaczający klimat...
Gdzieś na HR są pochowane jakieś multimedia... znalazłam tam słynne "Hofmann's Potion", ale mi się nie otworzyło. :-(
Tak, wykonałam ten krok.
Wracam na forum?...
  • 45 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: fantazia »
strunaman pisze:
no wlasnie teraz pokazywali 2 raz ten cykl...moze jeszcze kiedys to pokaza poraz trzeci ;-)
Oby - do trzech razy sztuka ;-)
"Nie proś nigdy! Nie skomlij jak zwierz! Bierz, ja proszę ciebie, zawsze bierz!" F. Nietzsche
  • 195 / 20 / 0
Nieprzeczytany post autor: Infamis »
Getting High - The History of LSD

Illegal Drugs 4 częsci, 1(Cocaine.Cyclope), 2(Opium, Morphine and Heroin), 3(LSD, Ecstasy and the Raves), 4(Marijuana)

LSD-The Beyond Within
We will never find the cure
Useless me and useless you...
  • 50 / / 0
Nieprzeczytany post autor: cga »
Uwaga! Użytkownik cga nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Profesor znów za kratami. Spec od narkotyków zwany także Chemikiem zatrzymany w Skarżysku

Na pięć lat trafi za kraty 73-letni mężczyzna w półświatku znany niegdyś jako Chemik lub Profesor czyli człowiek wielokrotnie notowany za przestępstwa narkotykowe, między innymi za wyprodukowanie na początku lat 2000 w laboratorium w Bliżynie dziesiątek tysięcy tabletek ecstasy.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Medyczna marihuana a prawo jazdy: Pacjenci w pułapce przepisów

Pacjenci stosujący konopie medyczne wciąż narażeni są na poważne konsekwencje prawne, mimo że działają zgodnie z zaleceniami lekarzy. Brak przepisów rozróżniających marihuanę medyczną od rekreacyjnej oraz niejasne regulacje dotyczące dopuszczalnych poziomów THC we krwi mogą skutkować postawieniem zarzutów karnych czy utratą prawa jazdy. Czy Ministerstwo Zdrowia planuje jakieś zmiany w tym zakresie?