Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 162 / 29 / 0
27 kwietnia 2025lotus62 pisze:
Cześć,
Co polecacie żeby zasnąć co nie ma wpływu na pamięć i myślenie?
Wyrobiłam sobie wiem zły nawyk, że ucze się w nocy, jednak już teraz nie mam czasu tego zmienić bo nie mogę już odpuścić ani dnia przed egzaminem + w nocy cisza, skupienie a w ciągu dnia wszystko rozprasza.
Polecam glicynę i melatoninę (razem). Od kilku miesięcy biorę je godzinę przed snem i sporadycznie notuję trudności z zaśnięciem.
  • 1768 / 599 / 0
Propo glicyny, to bardzo dobrze sobie kupić bisglicynian magnezu, to prócz glicyny będziemy mieć dobrze wchłanialny magnez, który też może pomóc w osiągnięciu snu. A i jak już ktoś by się czytając zdecydował na glicynę to niech wyśle mi PW.
  • 871 / 119 / 22
Muszkatołowiec był polecany przez brytyjską farmakopeę z początku XX wieku jako lek na bezsenność i koszmary nocne. Zalecano 2-3 gramy na 5-6 godzin przed położeniem się do wyrka. Mi się fantastycznie śpi po gale, byle nie po 30-40 gramach, bo wtedy mam urywany sen i co chwila się wybudzam. Menka... :(
Uwaga! Użytkownik global108 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 30 / 2 / 0
Z glicyną i magnezem to w sumie spoko opcja, u wielu ludzi się to dobrze sprawdza na wieczorne wyciszenie. Melatonina też potrafi pomóc, tylko najlepiej nie przesadzać z dawką, bo czasem paradoksalnie może pogorszyć sen.

Najważniejsze i tak jest to, żeby organizm trochę wyhamował przed snem – mniej światła, mniej telefonu i trochę czasu na uspokojenie głowy. Często to robi większą różnicę niż same suplementy.
  • 147 / 19 / 0
Melisa taka z 5 torebek też swego czasu potrafiła uspokoić i zdziałać cuda.
  • 44 / 1 / 0
Cześć,

Byłem parę dni temu u psychiatry, zmagam się z OCD, zaburzeniami lękowymi, boje się wychodzić z domu, jakakolwiek interakcja przyprawia mnie o napady paniki i silnego lęku.

Mam pytanie odnośnie tego co zostało mi przepisane, dostałem escitalopram 10mg, po 2-3 tyg 15mg natomiast do tego z rana mam brać dodatkowo Trittico XR 75 mg, a za ok 3 tyg 150 mg Trittico XR. Czytałem, że głównie Trittico jest głównie nasenny, czemu zatem zalecił mi go na rano? generalnie na noc dostałem inny lek o nazwie "Esogno".

Proszę o wypowiedź kogoś, kto wie, czy taka "kombinacja" jest OK na to z czym się zmagam.
  • 578 / 209 / 0
@patrzacinaczej to źle wyczytałeś. Trazodon w takich dawkach nie działa już nasennie. Wpływa pośrednio na sen regulując go, ale nie ma efektu stricte nasennego.
  • 44 / 1 / 0
@ladyinnaightmares

A to zalezy od dawki? bo ja mam przepisany "XR"
  • 578 / 209 / 0
@patrzacinaczej najsilniejsze działanie sedujące trazodonu występuje w dawkach 25-50mg. Przy wyższych dawkach ono zanika.
  • 30 / 2 / 0
Z tym trazodonem to faktycznie jest trochę mylące, bo wiele osób kojarzy go tylko z działaniem nasennym, a to mocno zależy od dawki i formy. Przy XR i wyższych dawkach on bardziej stabilizuje nastrój i reguluje sen w tle niż „usypia” jak typowy lek nasenny.

Dlatego rano też ma sens — chodzi bardziej o wyrównanie układu nerwowego w ciągu dnia, co pośrednio może poprawić jakość snu w nocy, a nie tylko samo zasypianie.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996

Newsy
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Jad ropuch i grzyby halucynogenne. Big Pharma stawia na nowe preparaty

>Giganci rynku farmaceutycznego ruszają z inwestycjami w opracowanie leków bazujących na substancjach halucynogennych. Zielone światło dla nowych medykamentów daje administracja Donalda Trumpa - przekazała stacja CNBC.

Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski

Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.