27 kwietnia 2025lotus62 pisze: Cześć,
Co polecacie żeby zasnąć co nie ma wpływu na pamięć i myślenie?
Wyrobiłam sobie wiem zły nawyk, że ucze się w nocy, jednak już teraz nie mam czasu tego zmienić bo nie mogę już odpuścić ani dnia przed egzaminem + w nocy cisza, skupienie a w ciągu dnia wszystko rozprasza.
Najważniejsze i tak jest to, żeby organizm trochę wyhamował przed snem – mniej światła, mniej telefonu i trochę czasu na uspokojenie głowy. Często to robi większą różnicę niż same suplementy.
Byłem parę dni temu u psychiatry, zmagam się z OCD, zaburzeniami lękowymi, boje się wychodzić z domu, jakakolwiek interakcja przyprawia mnie o napady paniki i silnego lęku.
Mam pytanie odnośnie tego co zostało mi przepisane, dostałem escitalopram 10mg, po 2-3 tyg 15mg natomiast do tego z rana mam brać dodatkowo Trittico XR 75 mg, a za ok 3 tyg 150 mg Trittico XR. Czytałem, że głównie Trittico jest głównie nasenny, czemu zatem zalecił mi go na rano? generalnie na noc dostałem inny lek o nazwie "Esogno".
Proszę o wypowiedź kogoś, kto wie, czy taka "kombinacja" jest OK na to z czym się zmagam.
A to zalezy od dawki? bo ja mam przepisany "XR"
Dlatego rano też ma sens — chodzi bardziej o wyrównanie układu nerwowego w ciągu dnia, co pośrednio może poprawić jakość snu w nocy, a nie tylko samo zasypianie.
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Funkcjonariusze zagarnęli ponad 60 kg narkotyków
Ponad 60 kg narkotyków - marihuany, kokainy i haszyszu, a także przedmioty przypominające broń, amunicję i ponad 16 tysięcy sztuk papierosów bez polskich znaków akcyzowych, nie trafi na rynek. To efekt intensywnej pracy policjantów z Wydziału Dochodzeniowo-Śledczego, dw. z Przestępczością Narkotykową Komendy Wojewódzkiej Policji w Rzeszowie, których wspierali funkcjonariusze KAS i CBŚP. Śledztwo w sprawie wewnątrzwspólnotowego obrotu narkotykami nadzorowane jest przez Prokuraturę Okręgową w Rzeszowie. Czarnorynkowa wartość zabezpieczonych substancji to ponad 3 miliony złotych.
92% czy 1,9%? Jak nagłówki zmieniają odbiór badań o marihuanie
W ostatnich tygodniach w medium Medonet pojawił się alarmujący nagłówek mówiący o „92% wyższym ryzyku poważnych zaburzeń psychicznych u młodych osób używających marihuany”. Taka liczba silnie działa na wyobraźnię i niemal automatycznie wywołuje emocjonalną reakcję czytelnika. Zanim jednak potraktujemy ją jako dowód nadciągającej katastrofy zdrowotnej, warto przyjrzeć się samemu badaniu, jego metodologii oraz temu, co w języku statystyki ta liczba faktycznie oznacza.
Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć
Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.