27 kwietnia 2025lotus62 pisze: Cześć,
Co polecacie żeby zasnąć co nie ma wpływu na pamięć i myślenie?
Wyrobiłam sobie wiem zły nawyk, że ucze się w nocy, jednak już teraz nie mam czasu tego zmienić bo nie mogę już odpuścić ani dnia przed egzaminem + w nocy cisza, skupienie a w ciągu dnia wszystko rozprasza.
Najważniejsze i tak jest to, żeby organizm trochę wyhamował przed snem – mniej światła, mniej telefonu i trochę czasu na uspokojenie głowy. Często to robi większą różnicę niż same suplementy.
Byłem parę dni temu u psychiatry, zmagam się z OCD, zaburzeniami lękowymi, boje się wychodzić z domu, jakakolwiek interakcja przyprawia mnie o napady paniki i silnego lęku.
Mam pytanie odnośnie tego co zostało mi przepisane, dostałem escitalopram 10mg, po 2-3 tyg 15mg natomiast do tego z rana mam brać dodatkowo Trittico XR 75 mg, a za ok 3 tyg 150 mg Trittico XR. Czytałem, że głównie Trittico jest głównie nasenny, czemu zatem zalecił mi go na rano? generalnie na noc dostałem inny lek o nazwie "Esogno".
Proszę o wypowiedź kogoś, kto wie, czy taka "kombinacja" jest OK na to z czym się zmagam.
A to zalezy od dawki? bo ja mam przepisany "XR"
Dlatego rano też ma sens — chodzi bardziej o wyrównanie układu nerwowego w ciągu dnia, co pośrednio może poprawić jakość snu w nocy, a nie tylko samo zasypianie.
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN
Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.
Badanie naukowe, które porządkuje temat kiełkowania konopi
Wolne Konopie: "Od lat powtarzamy jedno, że wiedza jest lepsza niż strach, a odpowiedzialność lepsza niż czarny rynek. Nasze hasła „Zmień dilera na farmera” i „Nie kupuj jej, tylko siej” nigdy nie były zwykłą prowokacją. Chodziło nam o zmianę myślenia i w wielu przypadkach ta zmiana naprawdę się dokonała. Uważamy, że jeśli ktoś interesuje się konopiami, powinien robić to świadomie, rozumiejąc podstawową biologię rośliny, procesy jej wzrostu i mechanizmy funkcjonowania, zamiast opierać się na mitach czy czarnorynkowych schematach."
CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln
Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.