Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 2244 / 381 / 0
@bonorek jak masz problemy ze snem to znaczy, że masz problemy z rytmem dobowym. Za mało aktywności w ciągu dnia, obżeranie się na noc, jest wiele naturalnych czynników nad którymi możesz popracować, niż brać trazadon.
  • 14 / 3 / 0
05 kwietnia 2025bonorek pisze:
Cześć wszystkich, to mój pierwszy wpis :P
Nie będę się rozpisywał o swoich problemach na 3 strony A4 ale chętnie dopytam się w temacie snu.
Problemy ze snem mam od kiedy pamiętam, samo zasypianie jak i budzenie się(sen jak kamień). Zazwyczaj stroniłem od leków ale w końcu się przemogłem no i otrzymałem trazadon.
Czy ktoś miał z nim styczność i czy też pojawiła mu sie akcja że nie mógł po nim spać?
Jak go wziąłem to około 30 minut weszła lekka czapa jak po 3-4 piwkach a potem cała noc jak naleśnik się zwijałem w te i wewte po łóżku :D
Trazodon to akurat dosyć często przepisywany lek nasenny, wielu moich znajomych go bierze, sama kiedyś go brałam, ale nigdy nie słyszałam o takich ubokach. Może to kwestia dobrania dawki? A może tak na Ciebie działa. Ja na przykład lunatykowałam po zolpidemie. Swojego czasu pregabalina sprawdzała się u mnie jako lek nasenny, ale ostatecznie skończyłam na kwetiapinie, dzięki której śpię od kilku lat. Czasem trzeba przetestować parę środków, zanim znajdzie się odpowiedni dla siebie.
  • 17 / / 0
Cześć,
Co polecacie żeby zasnąć co nie ma wpływu na pamięć i myślenie?
Wyrobiłam sobie wiem zły nawyk, że ucze się w nocy, jednak już teraz nie mam czasu tego zmienić bo nie mogę już odpuścić ani dnia przed egzaminem + w nocy cisza, skupienie a w ciągu dnia wszystko rozprasza.
  • 249 / 53 / 0
Powiem ci tak pewnie nie zdajesz sobie sprawy na to. Podczas snu zachodzi konsolidacja informacji których się uczysz do tego procesu jest wymagany przede wszystkim Wapń ale nie tylko. Też zasypianie przed 22/23.
Na pamięć i myślenie nie zaszkodzi ci Melatonina w dawce 0,5-1mg 3/4godziny przed snem. Na kolację płatki owsiane najlepiej na wodzie z dodatkami owoców/orzechów co tam wolisz. Szklanka albo dwie sypanego Rumianku nie z saszetek z solą i odrobiną cukru.
and its going to suck.
It's not going to be fun.
  • 1530 / 534 / 0
Tak, namieszać sobie możesz z zapamiętywaniem, ale ten fragment z płatkami to tak z dupy, nie musisz jeść przetworzonych węglowodanów, żeby pamięć śmigała. Zacznij od melatoniny i po prostu się połóż i spróbuj zasnąć, nie czekaj, aż Cię to położy, bo to nie tak ma działać. Ogarnij sobie melatoninę w formie leku 5mg, bo te suplementy są gówno warte. W razie gdyby było trzeba coś mocniejszego, możesz z lekarzem pomyśleć o trazodonie, jeśli to ma być okazjonalnie to raczej będzie okej. Z tego co czytałem nie ma wpływu na fazy snu itd., sam używam prawie codziennie i pamięć jest okej, a nawet się poprawia, choć patrząc na mnie to może nie być miarodajne, bo jednocześnie odstawiłem chlanie, które tą pamięć psuje. Na pewno nie próbuj się bawić w jakieś benzo czy inne zolpidemy, bo zakłóci Ci procesy, o których napisał przedmówca. Ja ponownie polecę herbatkę Ahmad Sleep Tea z Auchana taka niebieska i trochę droższa, 3 lata temu kupowałem ją za 8 zł i usypiała bardzo dobrze. Ale tak poza tym jednym produktem to jak chcesz pójść w zioła i inne produkty naturalne, to zazwyczaj herbaty i tym podobne będą gówno warte, gdyż tracą to, co cenne w procesie produkcji — dlatego lepiej ogarnąć sobie samemu świeże, nie pocięte w zielarskim albo hodować na własną rękę.
  • 249 / 53 / 0
Z dupy nie jest. Bo to świetnie przyswajalne białko poza tym ma w sobie błonnik którym żywią się bakterie w naszych jelitach i dzięki nim tworzą krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe które mają zdolność odżywić wszystkie organy... Jest tam np tryptofan który tworzy serotoninę jak podasz witaminamny z grupy B b1b6b9 i innymi minerałami które znajdziesz w pospolitej diecie ! Serio dla mnie owies jest najlepszym produktem pochodzenia roślinnego który można podać w problemach ze snem. Dostarcza energii powoli niwelując takie symptomy jak wybudzanie się w nocy...
and its going to suck.
It's not going to be fun.
  • 1530 / 534 / 0
A co do ma do snu i po cholerę to tutaj, skoro ktoś się pyta tylko o kwestie związane ze snem to nie wciskaj komuś swoich przekonań. Fajnie, że Ci się płatki podobają, mi się nie podobają, to jest przetworzony produkt bo ani to zwierzę ani to nie rośnie w formie gotowej do spożycia nigdzie, najebane zazwyczaj cukrów i innych dodatków, a nawet jak i nie, to wszystko co jest w tym owsie fajnego masz też w mięsie i innych naturalnych produktach.

I mamy się teraz licytować, bo Ty lubisz jedno, a ja drugie? To nie jest o tym temat, a robi się z tego off-top. Napisałem w swoim poście, że z dupy, bo jest to z dupy, gdyż nijak się ma do snu, do tematu w którym piszemy i do pytania lotusa. A tak to mamy dwa posty nie na temat. Końcówka tej wypowiedzi to już w ogóle jakiś absurd, powoli niwelując symptomy jak wybudzanie się w nocy — jasne zacznijmy przetworzonymi węglowodanami leczyć bezsenność XD i co byś o tym owsie nie napisał, nieprzetworzona żywność pod każdym kątem będzie lepsza, mięso, warzywa, nabiał, ale nieważne, bo to nie jest temat do wciskania innym sobie diety, więc było to z dupy i wystarczy tej dyskusji, a jak już to na PW proszę
  • 17 / / 0
Dzięki za odpowiedzi. Ogólnie jeśli chodzi o jedzenie to myślę że oboje macie racje. Zależy od wlasnych preferencji, jednak kiedys interesując się zdrowym jedzenieniem wiele dietetyków polecało właśnie owsianki na kolacje, jednak nie zagłębiałam sie w to jakoś czemu więc myślę że wtrącanie tego tutaj nie było bezpodstawne.
Jednak jeszcze pytanie jak wygląda sprawa z hydroksyzyna również wydaje się nie wpływająca zbytnio na myślenie, z tego co pamiętam nie działała za bardzo jednak mogło to wynikać z jakiegoś miksa, czy w odpowiednio małej dawce byłaby okej?
  • 1530 / 534 / 0
U niektórych nigdy nie zadziała, a u tych co działa z reguły jest tak, że jakby ją brać z 3 dni z rzędu to nie będzie już pomagać. U mnie jest tak, że żadna dawka nie pomoże i raz zjadłem wszystkie 30 tabletek i też nic mi nie było 😆 już tutaj lepiej się sprawdza u mnie np. difenhydramina, która działa z założenia podobnie, a jest bez recepty (tylko difenhydraminy lepiej nie jeść za dużo, bo będzie delirium).

Myślę, że jeśli nie próbowałaś melatoniny i wysokiej jakości ziółek, to naprawdę nie ma co kombinować, melatonina nie jest taka do dupy jak niektórzy piszą, tylko trzeba kupić odpowiednią i odpowiednio użyć — bo jak się zje i będzie siedziało na telefonie czekając na nie wiadomo co, to jasne, że nie pomoże.

Mocniejsze rzeczy lepiej zostawić na później, na ewentualność jakby te słabsze nie pomogły — nie ma co sobie w mózgu mieszać bez powodu ;) ale wracając, to hydroksyzyna też nie jest tak inwazyjna i śmiało można próbować moim zdaniem, tylko czasami te starsze antyhistaminy potrafią zamulać o poranku, trzeba wiedzieć
  • 1530 / 534 / 0
Drodzy państwo udało mi się znaleźć produkt, o którym tu czasem przez ostatnie lata wspominałem. Używałem tej herbaty parząc z dwóch torebek pod przykryciem (koniecznie!) trzy lata temu jakoś i kładła mnie spać lepiej niż benzo. Właśnie kupiłem i zrobiłem zdjęcie od razu, żeby wrzucić tu info. Brzmi niewiarygodnie, wiem, ale naprawdę herbata dawała radę przez kilka miesięcy, kiedy już trazodon i mianseryna przestawały pomagać. Właśnie biorę już z 2 tygodnie trazodon do spania kilka dni tygodniowo i wczoraj już w ogóle efektu nie miał. Szczęście, że przypadkiem się natknąłem na to cudeńko i nie będę kombinował z benzo czy wpierdalał się w mianserynę albo przeciwpsychotyczne do spania... Ta herbatka, 5-10 mg melatoniny i lulu. Essa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
policjanci zabezpieczyli ponad 100 kg kokainy ukrytej w naczepie ciężarówki

Policjanci z Wałcza przejęli ponad 100 kilogramów narkotyków. Nielegalny towar przemycany był w ładunku, w którym były części samochodowe. W związku ze sprawą zatrzymane zostały dwie osoby. Są już po zarzutach i może grozić im nawet 20 lat pozbawienia wolności.

CBD znacznie obniża głód alkoholu – pierwsze badanie kliniczne ICONIC

Alkoholowy zespół uzależnienia (AUD) jest powszechny, a skutecznych leków wciąż brakuje. Kannabidiol (CBD) zapowiadał się na obiecującego kandydata w modelach zwierzęcych – niniejsze randomizowane badanie ICONIC dostarcza pierwszych dowodów klinicznych u ludzi z AUD.

Raport unijnej agencji ds. narkotyków: Polska na czele produkcji syntetycznych katynonów

Polska jest na czele europejskiej produkcji syntetycznych katynonów, jednej z najczęściej nadużywanych substancji psychoaktywnych - wynika z raportu Agencji Unii Europejskiej ds. Narkotyków (EUDA). Przy wytwarzaniu narkotyku współpracowały polskie i ukraińskie grupy przestępcze - dodano.