Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 2222 / 377 / 0
@bonorek jak masz problemy ze snem to znaczy, że masz problemy z rytmem dobowym. Za mało aktywności w ciągu dnia, obżeranie się na noc, jest wiele naturalnych czynników nad którymi możesz popracować, niż brać trazadon.
  • 14 / 3 / 0
05 kwietnia 2025bonorek pisze:
Cześć wszystkich, to mój pierwszy wpis :P
Nie będę się rozpisywał o swoich problemach na 3 strony A4 ale chętnie dopytam się w temacie snu.
Problemy ze snem mam od kiedy pamiętam, samo zasypianie jak i budzenie się(sen jak kamień). Zazwyczaj stroniłem od leków ale w końcu się przemogłem no i otrzymałem trazadon.
Czy ktoś miał z nim styczność i czy też pojawiła mu sie akcja że nie mógł po nim spać?
Jak go wziąłem to około 30 minut weszła lekka czapa jak po 3-4 piwkach a potem cała noc jak naleśnik się zwijałem w te i wewte po łóżku :D
Trazodon to akurat dosyć często przepisywany lek nasenny, wielu moich znajomych go bierze, sama kiedyś go brałam, ale nigdy nie słyszałam o takich ubokach. Może to kwestia dobrania dawki? A może tak na Ciebie działa. Ja na przykład lunatykowałam po zolpidemie. Swojego czasu pregabalina sprawdzała się u mnie jako lek nasenny, ale ostatecznie skończyłam na kwetiapinie, dzięki której śpię od kilku lat. Czasem trzeba przetestować parę środków, zanim znajdzie się odpowiedni dla siebie.
  • 13 / / 0
Cześć,
Co polecacie żeby zasnąć co nie ma wpływu na pamięć i myślenie?
Wyrobiłam sobie wiem zły nawyk, że ucze się w nocy, jednak już teraz nie mam czasu tego zmienić bo nie mogę już odpuścić ani dnia przed egzaminem + w nocy cisza, skupienie a w ciągu dnia wszystko rozprasza.
  • 228 / 47 / 0
Powiem ci tak pewnie nie zdajesz sobie sprawy na to. Podczas snu zachodzi konsolidacja informacji których się uczysz do tego procesu jest wymagany przede wszystkim Wapń ale nie tylko. Też zasypianie przed 22/23.
Na pamięć i myślenie nie zaszkodzi ci Melatonina w dawce 0,5-1mg 3/4godziny przed snem. Na kolację płatki owsiane najlepiej na wodzie z dodatkami owoców/orzechów co tam wolisz. Szklanka albo dwie sypanego Rumianku nie z saszetek z solą i odrobiną cukru.
and its going to suck.
It's not going to be fun.
  • 1387 / 502 / 0
Tak, namieszać sobie możesz z zapamiętywaniem, ale ten fragment z płatkami to tak z dupy, nie musisz jeść przetworzonych węglowodanów, żeby pamięć śmigała. Zacznij od melatoniny i po prostu się połóż i spróbuj zasnąć, nie czekaj, aż Cię to położy, bo to nie tak ma działać. Ogarnij sobie melatoninę w formie leku 5mg, bo te suplementy są gówno warte. W razie gdyby było trzeba coś mocniejszego, możesz z lekarzem pomyśleć o trazodonie, jeśli to ma być okazjonalnie to raczej będzie okej. Z tego co czytałem nie ma wpływu na fazy snu itd., sam używam prawie codziennie i pamięć jest okej, a nawet się poprawia, choć patrząc na mnie to może nie być miarodajne, bo jednocześnie odstawiłem chlanie, które tą pamięć psuje. Na pewno nie próbuj się bawić w jakieś benzo czy inne zolpidemy, bo zakłóci Ci procesy, o których napisał przedmówca. Ja ponownie polecę herbatkę Ahmad Sleep Tea z Auchana taka niebieska i trochę droższa, 3 lata temu kupowałem ją za 8 zł i usypiała bardzo dobrze. Ale tak poza tym jednym produktem to jak chcesz pójść w zioła i inne produkty naturalne, to zazwyczaj herbaty i tym podobne będą gówno warte, gdyż tracą to, co cenne w procesie produkcji — dlatego lepiej ogarnąć sobie samemu świeże, nie pocięte w zielarskim albo hodować na własną rękę.
  • 228 / 47 / 0
Z dupy nie jest. Bo to świetnie przyswajalne białko poza tym ma w sobie błonnik którym żywią się bakterie w naszych jelitach i dzięki nim tworzą krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe które mają zdolność odżywić wszystkie organy... Jest tam np tryptofan który tworzy serotoninę jak podasz witaminamny z grupy B b1b6b9 i innymi minerałami które znajdziesz w pospolitej diecie ! Serio dla mnie owies jest najlepszym produktem pochodzenia roślinnego który można podać w problemach ze snem. Dostarcza energii powoli niwelując takie symptomy jak wybudzanie się w nocy...
and its going to suck.
It's not going to be fun.
  • 1387 / 502 / 0
A co do ma do snu i po cholerę to tutaj, skoro ktoś się pyta tylko o kwestie związane ze snem to nie wciskaj komuś swoich przekonań. Fajnie, że Ci się płatki podobają, mi się nie podobają, to jest przetworzony produkt bo ani to zwierzę ani to nie rośnie w formie gotowej do spożycia nigdzie, najebane zazwyczaj cukrów i innych dodatków, a nawet jak i nie, to wszystko co jest w tym owsie fajnego masz też w mięsie i innych naturalnych produktach.

I mamy się teraz licytować, bo Ty lubisz jedno, a ja drugie? To nie jest o tym temat, a robi się z tego off-top. Napisałem w swoim poście, że z dupy, bo jest to z dupy, gdyż nijak się ma do snu, do tematu w którym piszemy i do pytania lotusa. A tak to mamy dwa posty nie na temat. Końcówka tej wypowiedzi to już w ogóle jakiś absurd, powoli niwelując symptomy jak wybudzanie się w nocy — jasne zacznijmy przetworzonymi węglowodanami leczyć bezsenność XD i co byś o tym owsie nie napisał, nieprzetworzona żywność pod każdym kątem będzie lepsza, mięso, warzywa, nabiał, ale nieważne, bo to nie jest temat do wciskania innym sobie diety, więc było to z dupy i wystarczy tej dyskusji, a jak już to na PW proszę
ODPOWIEDZ
Newsy
Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.

W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.

Kandydaci na prezydenta powinni zostać zbadani na obecność narkotyków?

Prezydenckie debaty rozgrzały jeszcze bardziej emocje związane z prezydenckim wyścigiem. W czasie trwającej walki o wyborcze poparcie coraz donośniejsze stają się głosy domagające się testów na alkohol i narkotyki od osób ubiegających się o prezydencką elekcję. Telewizja wPolsce24 postanowiła zwrócić się do wszystkich ubiegających się o urząd o poddanie się testowi na obecność narkotyków w organizmie.