Więcej informacji: Tramadol w Narkopedii [H]yperreala
So as the shots sing out like a piper, everyones scared of the neighbourhood sniper!
- agonizm receptorów opioidowych μ - O-desmetylotramadol zdecydowanie silniej niż sam tramadol
- wyzwalanie serotoniny - SRA - tylko tramadol
- hamowanie wychwytu zwrotnego noradrenaliny - również niektóre metabolity
- antagonizm receptora NMDA
- antagonizm receptora 5HT2c - również metabolity
- antagonizm receptorów muskarynowych M1 i M3 - również metabolity
- antagonizm receptorów nikotynowych
- agonizm receptorów TRPV1
Możesz nie zauważać braków serotoniny poprzez kompleksowe działanie i fakt, że metabolity tramadolu nie jej wyzwalają . Aczkolwiek w ciągu już po 3-4 dniach zanika przyjemny serotoninowy nieogar, a po tygodniu mogą pojawić się stany depresyjne związane z obniżonym poziomem serotoniny.
ZERO TOLERANCJI DLA TOLERANCJI!
Po samym tramadolu dostanie zespołu serotoninowego graniczy z cudem, poza tym obniżony poziom serotoniny to nie ZS.
ZERO TOLERANCJI DLA TOLERANCJI!
1. Czytajac to forum, naprawde nie rozumiem paru rzeczy. Ludzie tutaj pisza, ze po 1-2g czasami biora. U mnie wystarczyła dawka 200mg, żeby nastepnego dnia czuć takiego "kaca", jak alkoholowego - wymioty, ból głowy. Jakim sposobem można używac wiekszych dawek, po 1g to dla mnie po prostu kosmos jest (w sensie: droga nie do przejscia)?
2. Jak wyżej, przyznaje, że używałem tramadol "rekreacyjnie". Teraz, majac duze migreny chciałbym wrócić do tego środka "w razie potrzeby", ale... tolerka wzrosła? mniej efektu czuje, a "zejście/kac" za kazdym razem zyskuje na sile i to nie na nastepny dzien, a w czasie tripa, stad pytania:
a) Czy jest sens wypisywania tramadolu na migreny? 4 kapsułki EFFERALGAN CODEINE to dawka bez efektu przeciwbólowego. Wróciłbym do tramadolu, ale jak w punkcie 2 - boje sie ze wzgledu na kaca nastepnego dnia. Jest sens zeby poprosić o to neurologa, czy może prosić o co innego?
b) czy same niedziałanie E. Codeine kwalfikuje sie do wypisania tramadolu, czy też neurolog powinien zrobić "wycieczki lekoznawcze"?
3. Czy po podaniu dożylnym tramadolu też nastepuja mdłości i czy jest bezpieczne zrobienie roztworu do iv osobie która zbytnio nie robiła tego, czy też można sie jako tego "nauczyć"?
Pozdrawiam
przesniosłam post, nie ma potrzeby zakładania nowego wątku- miss disaster
Lecz śród najgęstszych kłębów dymu ileż razy
Widziałem rękę jego
[...]
Wywija, grozi wrogom,trzyma palną świécę,
Biorą go-zginął-o nie-skoczył w dół- do lochów"!
"Dobrze-rzecze Jenerał-nie odda im prochów"!
2. "Kac" po 200mg tramadolu? Może masz coś nie tak z serotoniną? Jeszcze pewnie powiesz, że jesz SSRI? :D Pierwsze słyszę o czymś takim.
a) moja przygoda z tramadolem zaczęła się od Poltramu Combo. Dwie tabletki, migrena znika. Jak nie tramal, to kup sobie 2 paczki thiocodinu, przecież też przejdzie Ci migrena, a to jest bez recepty. A jak po tym Ci nie przejdzie, to jesteś kosmitą...
b)nie znam się aż tak, trochę się wymądrzam... ale na mnie 200mg trampka zadziałało bez kaca, a kodeina pomagała na każdy ból, bo to kurwa przecież morfina...
3. Czujesz mdłości po tramadolu... ja po 200mg nie czułem...
Ogólnie, coś z Tobą jest nie tak, jeśli piszesz prawdę. Jak juz mówiłem, są mądrzejsi ode mnie, ale neurolog to dobry pomysł, pobadaj się, pobadaj serotoninę, receptory itd. Leki nie działaja na ciebie jak trzeba :P
Ahanai pisze:2. "Kac" po 200mg tramadolu? Może masz coś nie tak z serotoniną? Jeszcze pewnie powiesz, że jesz SSRI? :D Pierwsze słyszę o czymś takim.
Ahanai pisze:a) moja przygoda z tramadolem zaczęła się od Poltramu Combo. Dwie tabletki, migrena znika. Jak nie tramal, to kup sobie 2 paczki thiocodinu, przecież też przejdzie Ci migrena, a to jest bez recepty. A jak po tym Ci nie przejdzie, to jesteś kosmitą...
Ahanai pisze:b)nie znam się aż tak, trochę się wymądrzam... ale na mnie 200mg trampka zadziałało bez kaca, a kodeina pomagała na każdy ból, bo to kurwa przecież morfina...
3. Czujesz mdłości po tramadolu... ja po 200mg nie czułem...
Ogólnie, coś z Tobą jest nie tak, jeśli piszesz prawdę. Jak juz mówiłem, są mądrzejsi ode mnie, ale neurolog to dobry pomysł, pobadaj się, pobadaj serotoninę, receptory itd. Leki nie działaja na ciebie jak trzeba :P[/quote]
Mam stwierdzona depresje, w zasadzie to rozpoznanie jest "osobowość schizoidalna", ale nie zgadzam sie z ta diagnoza.
200mg dawały kaca własnie PO dłuższym braniu. Przed nie czułem dzień po tym żadnego nieprzyjemnego efektu, szczerze powiedziawszy to na poczatku nic nie czułem, kac był niezależnie od tego, czy spożywałem alkohol czy nie. Spróbowałem nieco rozpuścić i tabletke Noaxu w cytrynie myslac, ze chlorowodorek tramadolu jest substancja kwasowa, a cytryna w praktyce tworzy zasadowe pH (serio) i ze "szybciej wejdzie - szybciej zejdzie", niestety.
Dodam, ze po wzięciu, na kacu wzieli mnie do szpitala. Zrobili gastroskopie, wyszedł mi przełyk/zoładek lekko poparzony. Dali pantoprazol i dowidzenia, nie wiemy co Panu jest.
Lecz śród najgęstszych kłębów dymu ileż razy
Widziałem rękę jego
[...]
Wywija, grozi wrogom,trzyma palną świécę,
Biorą go-zginął-o nie-skoczył w dół- do lochów"!
"Dobrze-rzecze Jenerał-nie odda im prochów"!
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Koniec hurraoptymizmu? Brakuje dowodów na skuteczność medycznej marihuany przy większości schorzeń
Złe wieści dla osób, które widzą w medycznej marihuanie remedium na całe zło świata – nawet na nowotwory. Analiza 2500 badań wykazała, że jej skuteczność można potwierdzić zaledwie w ułamku schorzeń, na które jest stosowana. Czy kannabinoidy czeka podobna przyszłość co opioidy?
Alkohol daleko od kasy i z brzydką etykietą
Minister Katarzyna Kęcka o walce z piciem w "Miodowej 15".
Kanada zebrała ponad 5,4 miliarda dolarów z podatków od sprzedaży legalnej marihuany
Od momentu legalizacji marihuany minęło siedem lat. Kanada podsumowuje zyski. Kwoty robią wrażenie, ale szczegółowe dane pokazują, że nie wszystko poszło zgodnie z planem. Rząd federalny zarobił mniej, niż zakładał. Z kolei wydatki na edukację okazały się znacznie niższe od obiecanych.