Heterocykliczne substancje modulujące potencjał neurotransmisji GABA, będące pochodnymi dwuazepiny – np. diazepam, czy klonazepam.
Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 289 / 28 / 0
@benzowiec84
Możliwe ale naprawdę odstawka może trwać nawet rok bądź więcej
  • 15 / / 0
Pomoze ktoś rozpisać jak zejść z clona ,wczorajszą dawka to 4mg ,biorę od około początku kwietnia.Wczesniej ciag od grudnia do marca na pregabie ,udało mi sie zejść alprazolamem z pregaby ale wjebałem sie przez to w Clona.z góry dzieki
  • 362 / 47 / 0
@Pato19 nie ma większej filozofii. Po prostu odstaw clona, bo od kwietnia to nie długo. Ale jeśli masz uzależnienie nie psychiczne, to zejdź na 0,5 przez tydz i wyzeruj
  • 15 / / 0
No właśnie z psychika najgorzej, bo od grudnia codzień cos wlatuje.Zapomnialem dodac o krótkich ciagach na tramadol i kodzie.Wczesniej od maja do feralnego grudnia czysty jak łza, nawet fajki.Chyba strach przed zejściem i trzezwoscia mnie zżera.
  • 19 / / 0
19 maja 2026Pato19 pisze:
Pomoze ktoś rozpisać jak zejść z clona ,wczorajszą dawka to 4mg ,biorę od około początku kwietnia.Wczesniej ciag od grudnia do marca na pregabie ,udało mi sie zejść alprazolamem z pregaby ale wjebałem sie przez to w Clona.z góry dzieki
Lepszy clonazepam aniżeli alprazolam, ponieważ ma dwukrotnie dłuższy okres półtrwania. Ja bym co 2 tyg schodziła o pół tabletki, jeżeli to 2mg, ewentualnie ćwiartkę, w zależności jak się będziesz czuł.
  • 289 / 28 / 0
Kluczowe jest jak już mamy progowe dawki 0,25 lub 0,5 mg clona tu zaczyna się jazda można zerować włączając pregabaline dawka 300mg doba jednocześnie przy 1mg lub 0,5 mg zamienić na Diazepamum 10 mg i ciąć o 2 mg tygodniowo bądź 1 zależy ile psychika pozwoli.
  • 591 / 144 / 0
I będzie w ten sposób dłużej schodził niż bral. Bez przesady może.
ODPOWIEDZ
Newsy
Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ

Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.

Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?

Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.

MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi

Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.