Alkaloid opium - metylowana pochodna morfiny.
Więcej informacji: Kodeina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 30 / 2 / 0
z tego co wiem CYP2D6 jest dość specyficznym enzymem, bo w przeciwieństwie do wielu innych z rodziny CYP praktycznie nie poddaje się sensownej indukcji farmakologicznej. Dlatego właśnie u osób z wolnym metabolizmem kodeina czy tramadol często działają bardzo słabo albo tylko zamulają bez tego typowego „opio-ciepła”.

W praktyce oznacza to po prostu różnice genetyczne w metabolizmie – część ludzi przekształca kodeinę w morfinę bardzo efektywnie, a część prawie wcale. Dlatego przy takich predyspozycjach wiele osób mówi, że kodeina jest dla nich po prostu mało sensowną substancją.
  • 3 / / 0
Po długoletniej przerwie wracam do swojego przekleństwa i wybawienia. Trochę już zapomniałem jak to jest i pierwsze dwa razy były dość rozczarowujące. Dopiero za trzecim razem poczułem to specyficzne grzanie, a czwarty raz byłem naprawdę srogo porobiony, czy to mityczne wyrabianie receptorów(znowu?) czy fakt tego, że za czwartym razem nie jadłem praktycznie nic przez cały dzień. Łaska kodeińska na pstrym koniu jeździ.

W każdym razie postanowiłem pierwszy post napisać tutaj jako, że wiele lat temu też tutaj zaczynałem z konta które już nie istnieje. Cześć i czołem!
  • 59 / 10 / 0
Powiedzcie mi, czy to możliwe żeby po 15mg kodeiny (1 tabletka Antidolu) czuć taką lekką senność, i dosłownie takie płytkie uczucie opioidowe? Jak to wygląda przy szybkich metabolizerach, bo ostatnio użyłem na ból głowy i czułem takie mega lekkie działanie.
  • 478 / 127 / 0
@celeb17 jest jeszcze jeden mozliwy mechanizm.
analogia do alkoholu - wraz ze zwiekszeniem spozycia pojawia sie poczatkowo zjawisko "mocnej glowy", ktore de facto spowodowane jest adaptacja watroby do szybszego i sprawniejszego przerabiania alkoholu co w efekcie daje mniejsze stezenie tegoz we krwi.

w tym przypadku efekt sprawniejszego metabolizmu bedzie oczywiscie odwrotny tj nasilenie zamiast oslabienia dzialania, jednak jakis sens taka teza posiada, w odroznieniu od wyrabiania receptorow.

@kamex a czemu nie?
oprocz szybkiego metabolizmu niech dojdzie jeszcze przyhamowaniu 3A4 i brak tolerancji.
zreszta lekko opioidowe dzialanie to mozna poczuc i bez egzogennych substancji.
  • 3 / / 0
Mam pytanie odnośnie rezerwowania i odbioru osobistego jakie oferują większe sieci aptekarskie, czy też portale pośredniczące przez, które można rezerwować, a potem odbierać w lokalnych aptekach.

Czy owe portale/apteki sprawiają wam problemy jak już dla przykładu na 50 zamówieniu z rzędu jest ten sam produkt(wiadomo jaki)?

Zastanawiam się jak to działa na dłuższy czas. Do tej pory zakupy robiłem wchodząc prosto z ulicy, ostatnio sobie rezerwuje, podaję kod i wychodzę bez zbędnej gadki.

PS. Nie chciałem zakładać specjalnie oddzielnego tematu jako, że rozchodzi się właściwie o dwie substancje z czego jedna jest w nazwie tego działu.
Ostatnio zmieniony 10 marca 2026 przez celeb17, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 611 / 38 / 0
05 marca 2026Sophieee pisze:
Jak już schodzić naturalnie to można myśleć o kratomie, aczkolwiek sama nie próbowałam, kolega pił i mówił że też się dorobił skręta. Jak jest sposób na pozbycie się sulfagowna to warto z niego skorzystać, bo nieźle ryje żołądek i szybko można mieć wrzody
Jezu troche mnie przeraża, ale w takim razie chyba nademna bóg czuwa ze moze jeszcze sie nie dorobilem tak owych po 8 latach brania. Slyszalem ze cola cos robi ze ten thioco jest mniej szkodliwy, ale czy to prawda to nie wiem. Dlatego only colka do popijania.

@slodkapszczolka

O kurde to nie zle z tym barkiem, cos wiem na ten temat bo jak mnie polamali to wlasnie obojczyk i bez drutow sie nie obylo i chlastania xd
No wlasnie tak zerkłem na te mioklonie i przyczyna moze byc niewydolnosc nerek/watroby, zatrucia lekami. Ostatnio na usg watroby gosciu mowil ze watroda niezła, ale w ilu procentach dobra to wsm tez nie wiem xd Przeważnie zrywa mnie tak jak sie wlasnie kłade spac i juz odplywam, ale tak samo jest jak noddy lapie.
  • 611 / 38 / 0
No to sobie pochwaliłem wczorajszy dzień. I skończyło sie czuwanie boga.
Wstałem dzis z dużym bólem brzucha, obudzilem sie z takim, oczywiście nie obeszło się bez 840mg rano i teraz 23:23 kolejne 300mg pregi i 840mg kody. Zażyłem sobie rano scopolan, nawet powiem ze przeszło, cały dzien bylo w miare git. Polożyłem się na drzemkę o 22:10 na godzinke, i znowu wstałem z dużym bólem brzucha, obudziło mnie nawet to przed budzikiem, załuje bo wszystkie lody zjadłem niepotrzebnie, bo zawsze dawały ukojenie a znowu czuję jakby mi ktoś dziure w brzuchu przestrzelił, wyprostować się prawie nie da. Piję w sumie lodowatą colke, i po połowie zaczeło robić sie znośnie. Taki tam raport akurat po pochwaleniu ostatnich lat.
  • 115 / 9 / 0
11 marca 2026Swiezzy pisze:
05 marca 2026Sophieee pisze:
Jak już schodzić naturalnie to można myśleć o kratomie, aczkolwiek sama nie próbowałam, kolega pił i mówił że też się dorobił skręta. Jak jest sposób na pozbycie się sulfagowna to warto z niego skorzystać, bo nieźle ryje żołądek i szybko można mieć wrzody
Jezu troche mnie przeraża, ale w takim razie chyba nademna bóg czuwa ze moze jeszcze sie nie dorobilem tak owych po 8 latach brania. Slyszalem ze cola cos robi ze ten thioco jest mniej szkodliwy, ale czy to prawda to nie wiem. Dlatego only colka do popijania.

Cola jedynie jest dobra do zapijania raz, żeby nie czuć smaku sulfagówna z thio, dwa, że teoretycznie zapobiega wymiotom, ale nie powoduje, że thio jest mniej szkodliwy, wręcz przeciwnie bo cola zdrowa też nie jest, ale to kwestia osobnicza. Po 8 latach brania to faktycznie, sporo.
  • 1016 / 87 / 0
Czy pies pogrzebany nie jest w kwasie fosforowym?
  • 291 / 38 / 0
Stwierdziłem że sprawdzę jak to jest z tą prometazyną, złożyłem wniosek na pierwszej lepszej stronce z receptami wpisując w zakładce z objawami po prostu "alergia" xD Ogólnie 30ml syropku nawet coś tam tą kodzie wzmocniło, chociaż nie jest to bardzo mocne wzmocnienie a takie o xD Spodziewałem się więcej bo część pisała o działaniu rodem z oxy, a myknęła mi gdzieś nawet opinia wspominająca o heroinie (xD, że pszczółka w to uwierzyła). Mocniej jest o jakieś 10-15% i dosyć euforycznie co jest zastanawiające w kontekście antyhistamin. Ogólnie coś tam działa, a warto wspomnieć że wszystkie inne antyhistaminy miały u mnie zerowy efekt jak chodzi o kodę (jednak biorąc pod uwagę cenę leku + recepty, no chyba, że od lekarza POZ jak komuś chce się z domu wychodzić), jednak raczej nie warto, no chyba, że raz na próbę.
Mam wrażenie iż większość osób które pisały o tak cudownych efektach, miały na myśli dawki takie jakie mamy w tym hamerykańskim leanie, jednak wtedy tym bardziej jest to nie opłacalne xD

Edit: Pisałem zaraz po tym jak się wkręciło, jednak konkretnie wzmocniło ale to nie jest poziom oxy xD powiedziałbym, że jest z 50% mocniej, podobno jeszcze ma znacznie przedłużać faze, jeśli to prawda to może czasem się napije bieda-polskiego leanu z mieszaniny tabletek thioco i dipherganu haha (czasem bo aktualnie staram stosować się kodę CZASEM, jednak uzależnienie dalej działa, zamieniam sobie opio innymi używkami jak zioło czy BDO)

@g3no
Kiedyś chodziły plotki, że rzekomo thioco ma odczyn zasadowy, a cola kwaśny i podobno cola ma pomagać. Jednak pH żołądka to od 1,5 do 3,5 więc obie te rzeczy dla naszego żołądka są w zasadzie zasadowe
Świat się zmienia, słońce zachodzi a wódka się kończy.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Badanie naukowe, które porządkuje temat kiełkowania konopi

Wolne Konopie: "Od lat powtarzamy jedno, że wiedza jest lepsza niż strach, a odpowiedzialność lepsza niż czarny rynek. Nasze hasła „Zmień dilera na farmera” i „Nie kupuj jej, tylko siej” nigdy nie były zwykłą prowokacją. Chodziło nam o zmianę myślenia i w wielu przypadkach ta zmiana naprawdę się dokonała. Uważamy, że jeśli ktoś interesuje się konopiami, powinien robić to świadomie, rozumiejąc podstawową biologię rośliny, procesy jej wzrostu i mechanizmy funkcjonowania, zamiast opierać się na mitach czy czarnorynkowych schematach."

Endometrioza, opioidy i droga do macierzyństwa

Kamila mówi wprost, że gdyby nie terapia konopna, prawdopodobnie zdecydowałaby się na histerektomię (usunięcie macicy) jako ostateczne rozwiązanie. W jej ocenie poprawa jakości życia pozwoliła jej podjąć inne decyzje terapeutyczne i odzyskać nadzieję. Dziś uważa, że bez tej zmiany nie byłoby ciąży i nie byłoby Gabrysia.

Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?

Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.