Alkaloid opium - metylowana pochodna morfiny.
Więcej informacji: Kodeina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 27 / 2 / 0
z tego co wiem CYP2D6 jest dość specyficznym enzymem, bo w przeciwieństwie do wielu innych z rodziny CYP praktycznie nie poddaje się sensownej indukcji farmakologicznej. Dlatego właśnie u osób z wolnym metabolizmem kodeina czy tramadol często działają bardzo słabo albo tylko zamulają bez tego typowego „opio-ciepła”.

W praktyce oznacza to po prostu różnice genetyczne w metabolizmie – część ludzi przekształca kodeinę w morfinę bardzo efektywnie, a część prawie wcale. Dlatego przy takich predyspozycjach wiele osób mówi, że kodeina jest dla nich po prostu mało sensowną substancją.
  • 1 / / 0
Po długoletniej przerwie wracam do swojego przekleństwa i wybawienia. Trochę już zapomniałem jak to jest i pierwsze dwa razy były dość rozczarowujące. Dopiero za trzecim razem poczułem to specyficzne grzanie, a czwarty raz byłem naprawdę srogo porobiony, czy to mityczne wyrabianie receptorów(znowu?) czy fakt tego, że za czwartym razem nie jadłem praktycznie nic przez cały dzień. Łaska kodeińska na pstrym koniu jeździ.

W każdym razie postanowiłem pierwszy post napisać tutaj jako, że wiele lat temu też tutaj zaczynałem z konta które już nie istnieje. Cześć i czołem!
  • 59 / 10 / 0
Powiedzcie mi, czy to możliwe żeby po 15mg kodeiny (1 tabletka Antidolu) czuć taką lekką senność, i dosłownie takie płytkie uczucie opioidowe? Jak to wygląda przy szybkich metabolizerach, bo ostatnio użyłem na ból głowy i czułem takie mega lekkie działanie.
  • 464 / 125 / 0
@celeb17 jest jeszcze jeden mozliwy mechanizm.
analogia do alkoholu - wraz ze zwiekszeniem spozycia pojawia sie poczatkowo zjawisko "mocnej glowy", ktore de facto spowodowane jest adaptacja watroby do szybszego i sprawniejszego przerabiania alkoholu co w efekcie daje mniejsze stezenie tegoz we krwi.

w tym przypadku efekt sprawniejszego metabolizmu bedzie oczywiscie odwrotny tj nasilenie zamiast oslabienia dzialania, jednak jakis sens taka teza posiada, w odroznieniu od wyrabiania receptorow.

@kamex a czemu nie?
oprocz szybkiego metabolizmu niech dojdzie jeszcze przyhamowaniu 3A4 i brak tolerancji.
zreszta lekko opioidowe dzialanie to mozna poczuc i bez egzogennych substancji.
  • 1 / / 0
Mam pytanie odnośnie rezerwowania i odbioru osobistego jakie oferują większe sieci aptekarskie, czy też portale pośredniczące przez, które można rezerwować, a potem odbierać w lokalnych aptekach.

Czy owe portale/apteki sprawiają wam problemy jak już dla przykładu na 50 zamówieniu z rzędu jest ten sam produkt(wiadomo jaki)?

Zastanawiam się jak to działa na dłuższy czas. Do tej pory zakupy robiłem wchodząc prosto z ulicy, ostatnio sobie rezerwuje, podaję kod i wychodzę bez zbędnej gadki.

PS. Nie chciałem zakładać specjalnie oddzielnego tematu jako, że rozchodzi się właściwie o dwie substancje z czego jedna jest w nazwie tego działu.
Ostatnio zmieniony 10 marca 2026 przez celeb17, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje

Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.

Najgroźniejsza tajemnica starożytnej Grecji? Napój z Eleusis mógł zawierać halucynogen spokrewniony

Toksyczny sporysz, pasożytniczy grzyb wytwarzający alkaloidy powiązane chemicznie z LSD, mógł po odpowiedniej obróbce stać się halucynogenem używanym podczas misteriów eleuzyjskich – wynika z badania opublikowanego 13 lutego 2026 roku w „Scientific Reports”.

CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln

Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.