Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 255 / 87 / 0
@Skiller przeciwlękowo lepszy escitalopram, przeciwdepresyjnie lepsza sertralina. Co lepiej pomaga "ogólnie" to już kwestia osobnicza.
  • 1708 / 272 / 0
@Skiller jak długo bierzesz sertralinę i w jakiej dawce? Jeśli chodzi o moje doświadczenia to ani sertra ani esci nie były zbyt pomocne przy lęku i depresji, ale akurat zacząłem sertralinę niedawno ponownie żeby sprawdzić czy na dłuższą metę da poprawę.
  • 132 / 8 / 0
21 lutego 2026Skiller pisze:
co waszym zdaniem jest lepsze na lęki i ogl lepiej pomaga escitalopram czy sertralina ? esci kiedyś mi pomógł ale później zastąpiłem go sertraliną i coś chyba słabiej odczuwam jej działanie
U mnie na lęki lepsza z tych dwóch była zdecydowanie sertralina, escitalopram w zasadzie nic pozytywnego mi nie dał, ale jeszcze lepsze efekty na lęki dały mi: Duloksetyna, wenlafaksyna, bupropion a najlepszy okazał się finalnie Moklobemid, próbowałem też fluoksetyny amitryptyliny i lepiej sprawdziły się niż escitalopram ale gorzej niż wyżej wymienione SNRI NDRI i IMAO.

chronologicznie od najlepszego na lęki:
1. Moklobemid
2.Duloksetyna
3. bupropion
4. wenlafaksyna
5. sertralina
6. fluoksetyna
7. Amitryptylina
8. Trazodon

9. citalopram/escitalopram tu w zasadzie jakbym placebo jadł

Ja ogólnie bardziej z depresją i ADHD miałem problem i pod względem działania antydepresyjnego długo terminowo wyglądało u mnie to tak:

1. Moklobemid
2. bupropion

3. sertralina
4. fluoksetyna
5. Duloksetyyna
6. Trazodon
7. Amitryptylina
8. fluoksetyna

9. citalopram/escoitalopram w zasadzie to może mniej nerwowy na tym byłem, opanowany, na początku też lepiej sypiałem ale to minęło po 5 dniach i tylko tyle...

W dłuższej perspektywie pomagały mi tylko Moklobemid i bupropion i Trazodon (trazodon jest na 6 bo pogarszał mój napęd i aktywizację ale na nastrój i sen działał pozytywnie) reszta pierwsze 3 tygodnie maksymalnie coś pozytywnego dawała później albo negatywy same albo jak placebo.
  • 1708 / 272 / 0
@pekaes mega zazdro że bupropion pomagał ci na lęki zamiast je pogarszać jak w moim przypadku. Trzy razy musiałem go odstawiać z tego powodu, próbowałem solo i z innymi rzeczami, na przykład paroksetyną, najwyraźniej tylko z benzo mógłbym go brać na stałe.
Na lęki i fobię społeczną najbardziej pomagają mi wenlafaksyna, duloksetyna, fluwoksamina i ewentualnie paroksetyna. Brałem wszystkie SSRI i większość innych antydepresantów ale tylko te dawały radę, zwłaszcza dulo i wenla.
Escitalopram brany solo niewiele mi pomógł, ale ze od lat już biorę różne combo kilku leków zdarzało się go brać, teraz biorę duloksetynę i sertralinę ale jeśli za jakiś czas nie odczuję poprawy (zwłaszcza w kwestii apatii) to zastąpię ja escitalopramem.
  • 132 / 8 / 0
A moklobemid próbowałeś ? bupropion zwiększa poziom noradrenaliny i dopaminy a moklobemid noradrenaliny dopaminy i serotoniny więc może okazałby się też lepszy u ciebie chodź ja ogólnie biorę antydepresanty od 2023 roku i u mnie z lękami nie było w zasadzie dużego problemu, bardziej depresja/wypalenie zawodowe ADHD no i brainfog po ciągach na Tramalu amfie Xanaxie/klon. U mnie największym problemem były problemy z koncentracją i brakiem energii do tego zdiagnozowano mi adhd więc może dlatego Mokolobemid i bupropion tak w porządku na mnie działały/ją ale no na Bupropionie napewno byłem mniej spokojny i miałem większą tendencję to jakiegoś tam lęku. Duloksetyna i Moklobemid na nich wogule lęku nie czułem/czuję obydwa działały w zasadzie od razu, Duloksetyna szybko przestała na mnie działać aktywizująco dlatego z niej zrezygnowałem ale przeciwlękowe działanie było do końca ok.

Teraz będąc na moklobemidzie to moje samopoczucie jest bardziej naturalne podobne do tego jaki byłem przed ciągami czyli do 2020 roku bo na SSRI SNRi NDRi (bupropion) tak troszkę jakbym nie do końca był sobą i niby nie czułem lęku i stresu ale brakowało motywacji napędu i jakbym cały czas miał brainfoga. Teraz na Moklobemidzie (po amitryptylinie też odnosiłem takie wrażenie) faktycznie stwierdzam, że jest chyba coś w tym, że SSRI wyłączają za bardzo emocje nawet po bupropionie ja miałem trochę taką zbyt dużą wyjebke, bo humor miałem ok cały czas ale z energią i motywacją był problem chodź dużo mniejszy niż na SSRI i SNRI.
  • 112 / 16 / 0
Ja nie mam porównania esci z sertraliną, bo sertralinę brałem 11 lat temu, ale escitalopram wyraźnie działa u mnie na lęk, na depresję już gorzej. W listopadzie zszedłem z 15 mg esci do 0 i byłem tak przez miesiąc, ale wróciłem na 5 mg, bo sypało mi się funkcjonowanie w życiu i pracy, na pewno też przez porę roku. Efekty to mniejsze objawy somatyczne i lepsza koncentracja. Na pewno nie zwiększę esci, a chciałbym z niego docelowo zejść, ale to gdy poczuję się pewniej życiowo. Teraz mam krytyczny okres w życiu, bo jestem na wypowiedzeniu i szukam pracy, i szukałem na milion sposobów jakiegoś boostera do motywacji i siły mentalnej, ale nie widzę takiej opcji, wszystko chyba przerabiałem, zdaję się więc na swoją siłę charakteru i jakoś to będzie.
  • 125 / 10 / 0
Na lęki polecam zestaw paroksetyna + pregabalina+ neuroleptyk.Tylko na efekt paroksetyny trzeba poczekac niestety,ja czekałem 3 miesiace i bylo warto. Az za bardzo ma się wyjebane ;)
  • 1708 / 272 / 0
@RobertoSS a jaki neuroleptyk polecasz?
  • 2 / / 0
Ja Escitalopram brałem 6 lat temu i wtedy dopiero po 3 miesiącach zadziałał znacznie zmniejszył lęki.
Później byłem 3 lata na Wenlafaksyne działanie było bardziej odczuwalnie, tylko ona jakby działała bardziej na depresję niż n a lęki.
Teraz po ostatnim detoksie mam kombo Pregabalina+kwetiapina+tisercin i lęki są wykasowane.
Ostatnio zmieniony 24 lutego 2026 przez Skiller, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
Newsy
Alkohol znika ze stacji paliw, a jednak... nadal tam będzie. To nie zakaz, a zmiana reguł

Czy alkohol zniknie ze stacji paliw? Na razie nic na to nie wskazuje. Napoje procentowe jedynie mogą przestać być widoczne, a chętni na taki asortyment wciąż będą mogli zrobić zakupy. Za tak zwaną sprzedażą bezwitrynową opowiada się branża paliwowa. Rozwiązanie to miałoby wpłynąć na ograniczenie zakupów impulsywnych i zmniejszyć społeczne koszty nadużywania alkoholu.

Podlaskie: Lekarz z zarzutami w śledztwie dotyczącym przestępstw narkotykowych

Zarzuty związane z wystawianiem recept na leki psychotropowe postawiła Prokuratura Rejonowa w Hajnówce (Podlaskie) 30-letniemu lekarzowi zatrzymanemu w Białymstoku. To część większego śledztwa dotyczącego przestępstw narkotykowych, w tym działalności internetowego sklepu oferującego narkotyki.

Spotkanie z MSWiA. Nadszedł czas na odpowiedzialność, a nie kolejne tragedie

Wczoraj oficjalnie złożyliśmy [tj. Wolne Konopie] w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji wniosek o pilne spotkanie z Ministrem Marcinem Kierwińskim. Równolegle przekazaliśmy list otwarty dotyczący tragicznej śmierci 19-letniego Aleksandra oraz innych dramatów, które w ostatnich latach wstrząsnęły opinią publiczną.