Substancje stanowiące pochodne kwasu γ-aminomasłowego (w tym gabapentynoidy) – m.in. baklofen i pregabalina.
ODPOWIEDZ
  • 138 / 6 / 0
23 listopada 2025london5 pisze:
Powiedz lekarzowi, ze już kiedyś to brałeś i Ci pomagał.
Z trawą można brać jak najbardziej.
Już tak robiłem z clonazepamem i tramadolem %-D
ale pytam: na jaką przypadłość to ma pomóc
jakie objawy?
  • 5838 / 1209 / 43
Na zesztywnienie mięśni karku, pleców o tym podobne.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 991 / 304 / 5
Tylko z tą fabryką nie przesadzajcie, pracowanie na wysokościach albo z maszynami czy w innych miejscach wymagających sprawności ruchowej, krótkiego czasu reakcji, zachowania równowagi są przeciwwskazaniami do brania baclofenu. Jakiś lekarz może zwrócić na to uwagę i odmówić przepisania baclofenu z tego powodu.
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 532 / 16 / 0
Jestem ~5miesięcy na baklofenie. Dawkowanie: 50→75→100→125 mg, potem w listopadzie szybki zjazd do 75 mg i dalej stopniowo do obecnych ~18 mg (2 dawki dziennie, czuję „przebicia” między nimi). Od ~50 mg w dół odstawka robi się coraz cięższa — większość klasycznych objawów mam na full. Plan był schodzić ~6 mg co 3 dni, ale zastanawiam się, czy nie robić dłuższych przerw po 5–6 dni.

Mam pregabalinę. Wiem, że nie działa na GABA-B, ale zmniejsza pobudzenie i mogłaby przytępić symptomy. Boję się jednak wrócić w uzależnienie — odstawka pregabaliny po kilku miesiącach była dla mnie masakrą, choć dzięki baklo ostatnio poszła bez bólu.

Pytanie: czy zastąpienie baklofenu pregabaliną na 2 tygodnie (np. 75 mg x3/dobę) mogłoby znacząco złagodzić zejście z tych 18 mg(jesli tak to czy ściąć całość od razu?) i jednocześnie nie wkręcić mnie znowu w pregę?

Wspomagam się walerianą, glicynianem magnezu, zimnymi prysznicami, propranololem, na sen trazodon + 1 mg eszopiklonu(jestem uzalezniony - do odstawienia). Śpię ~4h.

Ktoś to przerabiał i ma doświadczenie? Każda pomoc na wagę złota 🙏
  • 5838 / 1209 / 43
Pręga jak najbardziej pomoże. Tylko nie 75 a 150 mg.
  • 532 / 16 / 0
Baclofen odstawiony. Dawka 125mg dziennie, zjechałem do 16mg w ciągu miesiaca redukując wytrwale dawki w akompaniamencie glicynianu magnezu, ashawagandhy i kropli walerianowych oraz trazadonu na sen. Propranalol doraznie sie zdarzał u mnie.

Dojechałem do ~2mg 3 razy dziennie i włączyłem pregabaline na 2 tygodnie.

Odstawienie odczulem na sobie, schody i najwieksze nasilenie objawow odstawiennych zaczelo sie przy dawkach w dół od 50mg, ale dzięki stopniowej redukcji i uzytych suplementach oraz włączeniu pregabaliny było to wszystko całkiem znośne i do wytrzymania na spokojnie.
  • 5838 / 1209 / 43
No widzisz.
Nie było aż tak strasznie.
No to ja zarzucam sobie dzisiaj 80mg do pregi i będzie sztos, coś czuje.
No teraz ja jestem w ciągu od soboty.
Napisz jakie dawki pregi stosujesz, bo sam jestem ciekaw.
  • 245 / 33 / 0
kurwa najwieksze przypaly mam na tym jebanym baklofenie, faza mi sie podoba ale dawka 150mg to jest u mnie (połączone z pregą w ilości oczywiście goodnej bodajże było to zawsze losowe.
Obecnie biore duze dawki pregi zeby zaleczyć zjazd po krysztalkach np i gra muzyka spowrotem.
Na odstawce baklofenu i dlugo dlugo po ciągu muzyka jest dla mnie chujowobrzmiąca, asłuchalna.
Zaraz zarzucam prege 1500mg, 2mg clona, 25 baclo, myśle że godnie rzetelnie i sprawiedliwie, pozdrawiam.
  • 1 / / 0
Od 6 miesięcy biorę 450 pregabaliny do której doszedł baklofen. Dawki w 3 tygodniowym, ciągu to było 150 baklo plus te 600 pregabaliny. Po dość szybkiej redukcji dawek samego baklofenu od 1.5 tygodnia nadal odczuwam silny zjazd (depresja, jadłowstręt, silny lęk - nie jestem nawet w stanie nawet wyjść do sklepu nie mówiąc nic o wyjściu do pracy bo to tak samo osiągalne w takiem stanie jakbym miał wejść na Mount Everest na gaciach samych.). Jak mogę sobie jakość pomóc w takiej sytuacji, macie jakieś rady? Wczoraj w akcie desperacji przyjałem 20mg baklofenu z nadzieją na polepszenie mojego stanu chociaż minimalnie, ale nie zauważyłem poprawy. Czy te 20mg przyjętego baklo cofneło cała odstawkę jakdyby do początku i te 1.5 tygodnie poszły na marne? Te 600 mg pregaby które nadal przyjmuję w ogóle nie zalecza zjazdu. Może zwiekszyć pregaba na ten czas odstawki do nie wiem np 1k czy to i tak nic nie da i pozostaje czekać może wkońu zrobi sie lepiej?
  • 991 / 304 / 5
@RanPor To nie tylko efekt odstawienia. Baklofen strasznie miesza w neuroprzekaźnictwie, powoduje duże wyrzuty dopaminy i serotoniny których potem ci brakuje.
Ale na pewno łącząc z pregabaliną i to w takich dawkach rozjebałeś sobie mechanizmy autoregulacyjne/hamujące oun dość kompleksowo, ale kiedyś minie.
Co do pregabaliny, ona działa inaczej, na inne receptory, więc nie zniweluje ci efektów odstawienia baclofenu, niemniej na pewno na chociaż część objawów pomaga.
I nie, przyjmując 20mg baclofenu nie cofnąłeś się do początku odstawiania.
Oraz obawiam się, że więcej pregabaliny ci nie pomoże, ani w ogóle, nic poza czasem ci nie pomoże.
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Kartele przemycają narkotyki na statkach z chorym i martwym bydłem

Kartele narkotykowe wykorzystują statki wypełnione chorym i padłym bydłem do przemytu ogromnych ilości kokainy trafiającej ostatecznie do Europy – informuje „The Telegraph”, powołując się na źródła wywiadowcze.

36 kg marihuany ukryte w szpuli z kablem. CBŚP i KAS przechwyciły transport na A4

Ponad 36 kilogramów marihuany o czarnorynkowej wartości przekraczającej 1,7 mln zł zabezpieczyli funkcjonariusze CBŚP oraz Służby Celno-Skarbowej podczas kontroli ciężarówki na autostradzie A4. Narkotyki były ukryte w specjalnie przygotowanej skrytce wewnątrz przemysłowej szpuli z kablem. Kierowca został zatrzymany i tymczasowo aresztowany.

To nie rzeżucha. Internauci drwią z ujawnionej „plantacji” marihuany

Policjanci z Komisariatu Policji w Dębnie (woj. zachodniopomorskie) pochwalili się w zlikwidowaniem małej plantacji konopi indyjskich, które zaczął hodować w swoim domu jeden z mieszkańców gminy. Hodowla składała się z siedmiu jeszcze bardzo malutkich sadzonek. Zdjęcia całej instalacji dębniccy policjanci udostępnili w sieci. W mig w sieci zaroiło się od prześmiewczych komentarzy, które porównywały łup policjantów do… rzeżuchy. Tak bowiem wyglądały sadzonki ustawione obok siebie na jednym ze zdjęć.