Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
967
62%
Krajowe muchomory
104
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
491
31%

Liczba głosów: 1562

ODPOWIEDZ
  • 359 / 80 / 0
@banano23 jak miewam w tym pudełku po butach nie było za bardzo dobrej wymiany powietrza, więc mogły się zepsuć. Polecam suszyć w miejscach gdzie jest większy przepływ powietrza, grzejnik, parapet itp. Unikać promieni słonecznych. Dla bezpieczeństwa nie jadłbym tych grzybków ze zdjęcia. Wygląda to na pleśń, a na pewno nie na grzybnie.
Może grzybica się wkradła :korposzczur: %-D
  • 2 / / 0
Cześć, to dopiero mój pierwszy growkit i zastanawiam się czy coś nie tak dzieje się z grzybnią. Zaznaczyłem dwa niepokojące dla mnie zmiany w growkicie tj. 1 i 2. W pierwszym przypadku zauważyłem, że na kapeluszu pojawiły się jakby ciemniejsze (czarne?) przebarwienia w ciągu ostatnich 24h i kapelusz nieco sie "ugiął" do dołu, jeśli zaś chodzi o drugi przypadek to na trzonie grzyba widzę biały meszek - ciężko mi jednak stwierdzić czy to grzybnia czy - już niestety - pleśń :( Po otwarciu worka nie czuć żadnych nieprzyjemnych zapachów. Będę wdzięczny jeśli ktoś z Was rzuci na to okiem i oceni :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 122 / 46 / 0
@CuriousTraveler Ciekawa sprawa.

Ad. 1. Nie panikowałbym. Najbardziej przypomina mi uszkodzenie mechaniczne albo odbarwienie na fuzzy feet ("biały meszek"). Reszta grzybków wygląda na malutkie i mają bardzo kuliste kapelusze - czy ten, który oznaczyłeś zaczął się otwierać? Czy po prostu ma taki niestandardowy kształt? W takim wypadku może to też być mutant.

Ad. 2. Ten meszek to raczej grzybnia. Na zdjęciu wygląda zdrowo, nie różni się kolorystycznie od reszty. Wyrosła też w standardowym miejscu.

Chciałbym też zwrócić uwagę, że wyszło Ci fajne zdjęcie. Rzadko kiedy sieć grzybni jest tak aż tak wyrazista. Super!

Sugeruję też troszeczkę zwiększyć częstotliwość wentylacji. Poza tym - wszystko wygląda świetnie. Grzybnia jest silna, masz dużo równomiernie rozłożonych pinhedów i primordii (zawiązków grzybów).

Tak trzymaj i powodzenia!
█ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █
███ Moja strona o etnobotanice i konopiach:
██ »»»–––––––––► https://herbsman.pl ◄–––––––––«««
█ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █
  • 2 / / 0
@archer Bardzo dziękuję za odpowiedź i słowa otuchy :) Ciężko mi określić czy on już się otwiera przez brak możliwości obserwacji jego pod dobrym kątem - będę się jednak przyglądać jak trochę (mam nadzieję) urośnie.

Napisałem o odbarwieniach i nieco czarnym kolorze bo zauważyłem, że niektóre z nich zaczęły mieć nieco siną barwę. Dla mnie, jako laika, zaczęło się to jednoznacznie kojarzyć z pleśnią, stąd padło to pytanie. Wstawiam też aktualne zdjęcie, na którym widać większy okaz, który już ma siny kapelusz w porównaniu do innych, nieco mniejszych.

Zwiększam częstotliwość wietrzenia (aktualnie staram się wtłaczać powietrze do środka za pomocą wachlowania kartkami papieru) i trzymam wilgotność w miarę wysoko, spryskując boki folii codziennie. Dziękuję za wszystkie spostrzeżenia i tipy :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ
Newsy
Konopie skuteczne w leczeniu migreny – pierwsze badanie kliniczne z placebo!

Według danych z badań klinicznych przedstawionych na dorocznym spotkaniu American Headache Society, inhalacja kwiatów konopi zawierających THC i CBD zapewnia skuteczniejszą ulgę w migrenie w porównaniu z placebo.

Zaburzenia odżywiania: marihuana i psychodeliki pomagają skuteczniej niż konwencjonalne leki

Pionierskie badanie osób żyjących z zaburzeniami odżywiania wykazało, że marihuana i substancje psychodeliczne, takie jak grzyby czy LSD, najlepiej łagodzą objawy u respondentów, którzy leczyli się za pomocą leków bez recepty.

Mężczyźni z Teksasu skazani na więzienie. Podszyli się pod DEA, żeby ukraść narkotyki

Kary po kilka lat więzienia otrzymali mężczyźni z Teksasu, którzy podszywali się pod agentów DEA, próbując ukraść marihuanę z domu w południowym Oregonie. Celem było kilkaset funtów narkotyku. Kradzież została udaremniona przez interweniujących na miejscu policjantów.