Może grzybica się wkradła
Ad. 1. Nie panikowałbym. Najbardziej przypomina mi uszkodzenie mechaniczne albo odbarwienie na fuzzy feet ("biały meszek"). Reszta grzybków wygląda na malutkie i mają bardzo kuliste kapelusze - czy ten, który oznaczyłeś zaczął się otwierać? Czy po prostu ma taki niestandardowy kształt? W takim wypadku może to też być mutant.
Ad. 2. Ten meszek to raczej grzybnia. Na zdjęciu wygląda zdrowo, nie różni się kolorystycznie od reszty. Wyrosła też w standardowym miejscu.
Chciałbym też zwrócić uwagę, że wyszło Ci fajne zdjęcie. Rzadko kiedy sieć grzybni jest tak aż tak wyrazista. Super!
Sugeruję też troszeczkę zwiększyć częstotliwość wentylacji. Poza tym - wszystko wygląda świetnie. Grzybnia jest silna, masz dużo równomiernie rozłożonych pinhedów i primordii (zawiązków grzybów).
Tak trzymaj i powodzenia!
███ Moja strona o etnobotanice i konopiach:
██ »»»–––––––––► https://herbsman.pl ◄–––––––––«««
█ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █
Napisałem o odbarwieniach i nieco czarnym kolorze bo zauważyłem, że niektóre z nich zaczęły mieć nieco siną barwę. Dla mnie, jako laika, zaczęło się to jednoznacznie kojarzyć z pleśnią, stąd padło to pytanie. Wstawiam też aktualne zdjęcie, na którym widać większy okaz, który już ma siny kapelusz w porównaniu do innych, nieco mniejszych.
Zwiększam częstotliwość wietrzenia (aktualnie staram się wtłaczać powietrze do środka za pomocą wachlowania kartkami papieru) i trzymam wilgotność w miarę wysoko, spryskując boki folii codziennie. Dziękuję za wszystkie spostrzeżenia i tipy :)
Da się coś z tym zrobić i czy mimo wszystko grzyby z tego zbioru są jadalne (pewnie głupie pytanie)?
Growkit ma już nieco ponad 1 miesiąc i tydzień. Staram się utrzymywać wilgotność tak, aby na ściankach była woda oraz 2 do 3 razy dziennie otwieram worek, wachlując, próbując wtłoczyć świeże powietrze do środka.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc bo nie wiem co teraz robić :/
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Zasłonili alkohol na stacjach paliw. Testy zakończone, Orlen nie dołączył
Sposób prezentacji alkoholu w sklepach ma realny wpływ na sprzedaż - wnioski z pilotażu prowadzonego na przełomie stycznia i lutego na trzech stacjach benzynowych w Polsce są jednoznaczne. Do inicjatywy nie dołączył Orlen, który ma swoje stanowisko w tej sprawie. Podobnie jak sieć sklepów z alkoholem Duży Ben.
Co dzieje się w mózgu pod wpływem psychodelików? Nowe badanie daje odpowiedzi
Psychodeliki mogą sprawiać, że ludzie doświadczają siebie i świata w uderzający sposób – kształty ulegają przeobrażeniom, dźwięki zniekształceniu, a niekiedy dochodzi nawet do zaniku poczucia własnego „ja”, zjawiska określanego jako „ego death”. Jednak to, co dokładnie dzieje się w mózgu, by wywołać takie wrażenia, wciąż nie jest w pełni zrozumiałe.
Kartele zamiast przemycać narkotyki wysyłają „kucharzy” do laboratoriów w Polsce
Meksykańscy przestępcy powiązani z kartelem Sinaloa mieli organizować w Polsce produkcję metamfetaminy w wynajętych posesjach na Podlasiu i w województwie kujawsko-pomorskim. W trzech sprawach zatrzymano łącznie ośmiu obywateli Meksyku, a śledczy uznali te przypadki za element szerszego przesuwania produkcji narkotyków syntetycznych do Europy Środkowo-Wschodniej.