Luźne dyskusje na temat opioidów. Posty napisane w tym dziale nie sumują się do licznika postów.
ODPOWIEDZ
  • 2986 / 1000 / 0
w moim przypadku sytuacja ma się wręcz przeciwnie - tramadol, czy opioidy w ogóle poprawiają znacznie odbiór oraz brzmienie muzyki w bardzo charakterystyczny dla nich sposób. mimo właśnie tego silnego zobojętnienia na bodźce i wpływ na przeżywanie emocji, osobiście odczuwam intensyfikację doznań, jeśli chodzi o muzykę. nie wiem, jak to wygląda u wszystkich, ale ja mam swoje dobrze zakorzenione w pamięci kawałki, które łączą się z opiatami celująco.
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
  • 2479 / 508 / 0
03 lutego 2025DobryWujas pisze:
Jedna z naprawdę niewielu wad opioidów dla mnie to właśnie pogorszony odbiór muzyki. Po prostu mogę zajebać tam blister thio. I odpalić ulubioną muzykę. Moment w którym przestaje mi się ona podobać mogę śmiało uznać jako punkt 'Oho! Wkręca się!' Brzmi tak jakby bez duszy. Tak samo, ale bez uniesień. Nie czuję tych emocji które normalnie muzyka przenosi.
Ciekawe. U mnie takie działanie czasem występowało, ale częściej odbiór muzyki był polepszony. Spłycenie występowało najczęściej chyba po PST. Po Tramalu muzyka wyjątkowo dobrze wchodzi. Jednak raz miałem ekstremalnie nieprzyjemne doświadczenie z Tramalem. Przed zażyciem byłem w dobrym nastroju, a tramadol sprawił, że wkroczyło absolutne poczucie bezsensu. Wszystko było ekstremalnie płytkie i nużące.
23 grudnia 2024SerioSergio pisze:
Twoim podstawowym błędem poznawczym jest myśl, że nie należysz do tych ludzi których masz za gówno do utylizacji.
https://youtu.be/HU5p8b3ozVM
ODPOWIEDZ
Newsy
Według rządu USA Walgreens wydawał opioidy bez uzasadnienia medycznego

Departament Sprawiedliwości USA wytoczył proces przeciwko sieci aptek Walgreens, oskarżając ją o realizację milionów recept na kontrolowane substancje, w tym opioidy, bez odpowiedniego uzasadnienia medycznego. Zarzuty obejmują wydawanie recept z „czerwonymi flagami”, które wskazywały na ich potencjalną nielegalność.

Francja: Minister: narkotyki są przyczyną 20 proc. wypadków śmiertelnych na drogach

Minister transportu Francji Philippe Tabarot powiedział w piątek, że narkotyki są przyczyną 20 proc. wypadków śmiertelnych na drogach w tym kraju. Dzień wcześniej w wypadku autobusu szkolnego zginęła 15-latka, a wstępne badanie kierowcy na obecność narkotyków dało wynik dodatni.

Używanie marihuany może wiązać się ze zmianami epigenetycznymi

Naukowcy podjęli się próby zbadania związku między zmianami epigenetycznymi u dorosłych osób, którzy palili lub palą marihuanę.