Więcej informacji: Amfetaminy w Narkopedii [H]yperreala
16 stycznia 2025papiesznik pisze: Elvanse jest dostępny na RPZ, lecz powiedzcie mi dlaczego lekarzowi ani jednemu ani drugiemu nie wyświetlało się na ich stronie do wypisywania recept? Co oznacza że nie mogli wystawić recepty na elvanse bo nawet im się nie wyświetlało i lekarz powiedział że specjalista musiałby wystawić papierową receptę RPZ na ten lek.
Jak u was było z tym?
Z tego, co mi się obiło o uszy, to tylko specjalista może taką receptę wypisać. Nie wiem czy chodzi o psychiatrę czy o kogoś kto jest psychiatrą i specjalizuje/zajmuje się ADHD/ADD.
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
17 stycznia 2025Merx pisze: @papiesznik a był to lekarz specjalista psychiatrii czy innej specjalizacji? bo do tego właśnie próbujemy dojść czy tylko specj. pscyhiatrii może to wypisać.
Gdyby elvanse dało się tak to by wypisała, więc raczej musi to naprawdę specjalista psychiatrii
Doprecyzować chcę też to że lekarz POZ wypisuje mi medikinet RPW oraz actimodan RPZ ale Elvanse nie może bo nie widzi tego leku żeby wybrać :(
EDIT: @Merx każdy lekarz może przez gabinet.gov wystawić jak coś, bo wyszukuje już normalnie
właśnie mówiła mi, że w razie jakby nie mogła przez swój system to mi wypisze przez gabinet.gov złota kobieta z niej <3
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Przemycali narkotyki z Hiszpanii w sklepach i automatach paczkowych. Rozpoczął się proces
Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku rozpoczął się proces przeciwko trzem zatrzymanym i aresztowanym mężczyznom z Gdyni, Suszu i Bochni oskarżonym o przemyt narkotyków z Hiszpanii. Trafiały one do Polski za pośrednictwem firm kurierskich.
Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty
Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.
Koniec hurraoptymizmu? Brakuje dowodów na skuteczność medycznej marihuany przy większości schorzeń
Złe wieści dla osób, które widzą w medycznej marihuanie remedium na całe zło świata – nawet na nowotwory. Analiza 2500 badań wykazała, że jej skuteczność można potwierdzić zaledwie w ułamku schorzeń, na które jest stosowana. Czy kannabinoidy czeka podobna przyszłość co opioidy?