Syntetyczny opioid o niewybiórczym działaniu na receptory opioidowe.
Więcej informacji: Tramadol w Narkopedii [H]yperreala
Zablokowany
  • 1313 / 359 / 2
Polecam przejście na substytucję ja muszę brać opio do końca życia przez wadę genetyczną kręgosłupu, a wystarcza mi wyłącznie 8mg metadonu, a taka dawka nie wywołuje żadnych objawów odstawianych. @przekletykozisyn
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 88 / 11 / 0
Nie no, póki co nie muszę na szczęście brać opioidów - chociaż patrząc na moje stawy to może będę musiał... :/

Po prostu idzie zapomnieć, że jestem opiowrakiem. Jak wziąłem 1g przez 2 dni to nie miałem żadnego skręta. 2g w 3 dni i już cała paleta objawów. Nie były one wprawdzie tak nasilone, żebym jakoś bardzo żałował że brałem, no ale wciąż
adhibe rationem difficultatibus
  • 32 / 3 / 0
Słyszeliście może o tym.

https://portal.abczdrowie.pl/zmiany-w-r ... tych-lekow

Jak myślicie zablokują już recepty online ? Kurczę na początku zablokowali recepty na relanium i lorafen i itp. Teraz na tramal .
  • 1313 / 359 / 2
@Marcin91wawa Chujowe źródło to po 1. po drugie:
Wyjątkiem jest sytuacja, w której lekarz świadczący usługi w ramach podstawowej opieki zdrowotnej wystawia receptę w przypadku kontynuacji leczenia danym preparatem, zgodnie z ustawą z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, z wyłączeniem opieki nocnej i świątecznej.
podkreślę raz jeszcze KONTYNUACJI LECZENIA już od ponad roku życzę powodzenia w zdobyciu na jakiejkolwiek platformie recept-online opio, jeśli nie jest to właśnie kontynuacja leczenia, więc imo nic się nie zmienia, oprócz tego, że będzie to faktyczny zapis prawny, a nie tylko wystraszeni karą lekarze.

2. Sześć substancji na liście MZ. Zmiany w receptach
Nowe rozporządzenie dotyczy sześciu substancji. Są to:

fentanyl,
morfina,
oksykodon,
tramadol,
tapentadol,
buprenorfina.

Nawet nie wiecie jakie szczęście mnie dopadło jak nie zobaczyłem na tej liście metadonu XDDDDDD
  • 32 / 3 / 0
Ok czyli jak mam receptę wystawiona np. Przez internistę w luxmed na wizycie stacjonarnej to jak zadzwonię i poproszę o wypisanie np. 1 opakowania skudexy to nie będzie lipy . Zawsze tak robiłem że na receptomatach pokazywałem receptę od lekarza internisty na skudexe i zawsze mi wypisywali .
  • 1313 / 359 / 2
@Marcin91wawa zależy od lekarza i prywatnej kliniki - u mnie w Medicover jest tak, że jeśli na bieżąco dostarczam dokumentację medyczną od psychiatry na której również widnieje metadon - mimo iż nie jest on u mnie brany jako substytut uzależnienia od oksykodonu, tylko jako zwykły lek przeciwbólowy z najmniejszymi skutkami ubocznymi (jestem uczulony na wszystkie NLPZ), to lekarz rodzinny w medicover musi chociaż raz wypisać leki na podstawie tej dokumentacji, żeby inni interniści mogli je również bezprzypałowo wypisywać, ale to ich wewnętrzny regulamin. fun fact, mój lekarz rodzinny na NFZ to ten sam lekarz rodzinny do którego chodzę w Medicover XDDD I wiesz jak jest lekarz to człowiek, każdy jest inny jeden mi wypisze receptę na 9 opakowań MPH i 15 op metadonu, drugi nie, nawet na wizycie stacjonarnej, ostatnio wyszedłem z takiej z kwitem ze skierowaniem na oddział psychiatryczny ponieważ "Pacjent posługuje się biegle nazwami substancji czynnych leków, ma dokładną wiedzę co do maksymalnej ilości ich wypisywania - wysokie prawdopodobobieństwo uzależniania/lekomani" oczywiście babsko już tam nie pracuje, bo poszedł pozew, że na podstawie nie zmieniającej mi się dokumentacji psychiatrycznej dostarczanej na bieżąco nie przedłużyła mi leczenia co oznacza brak udzielenia pomocy medycznej do której ma zasrany obowiązek.
  • 446 / 173 / 0
14 sierpnia 2024Marcin91wawa pisze:
Ok czyli jak mam receptę wystawiona np. Przez internistę w luxmed na wizycie stacjonarnej to jak zadzwonię i poproszę o wypisanie np. 1 opakowania skudexy to nie będzie lipy . Zawsze tak robiłem że na receptomatach pokazywałem receptę od lekarza internisty na skudexe i zawsze mi wypisywali .
Receptę pokazać możesz, ale lekarz nie musi Ci kontynuować tego leku tylko na podstawie poprzedniej recepty. Recepta nie jest dokumentem poświadczającym leczenie. Jak się trafi upierdliwy lekarz, to poprosi o zaświadczenie lekarskie o przyjmowanych lekach wystawione przez specjalistę.
  • 1 / / 0
Witam.Posiadam 30 g tramadolu.Czy wystarczy na sb?

Teleportowano do Wątku Ogólnego /d5
  • 354 / 63 / 3
Patrzyłem na przeglądarce i nie widzę, także pytam. Wielu z was pisało o podaniu tramadolu iv, ale nie znalazłem posta dotyczącego Tramalu w formie roztworu do iniekcji. Przeglądam stare książki o lekach i jest napisane "tramal - roztw. do wstrzyk. im. s.c. i iv.". Dostępne na rp. Wydanie książki 2009. Istnieje jeszcze coś takiego, ktoś miał z tym doświadczenie?
  • 1313 / 359 / 2
@narcovoyage13 wyłącznie do celów leczenia zamkniętego - czyt. szpitalnego.
Zablokowany
Newsy
Hiszpańska policja rozbiła komórkę kartelu. "To była twierdza marihuany"

W ostatnich latach Hiszpania stała się jednym z głównych punktów tranzytowych narkotyków do Europy. Jej strategiczne położenie na Półwyspie Iberyjskim — z długą linią brzegową, portami o ogromnym znaczeniu handlowym i Cieśniną Gibraltarską, przez którą prowadzi kluczowy szlak między Afryką a Europą — sprawia, że kraj ten jest szczególnie narażony na działalność międzynarodowych mafii narkotykowych. Najnowszym tego dowodem jest rozbicie w Walencji komórki tzw. Bałkańskiego Kartelu, jednej z najaktywniejszych organizacji przestępczych Europy Wschodniej.

Nocna prohibicja godzi w wolność? „Nic tak nie zabiera jak alkohol i narkotyki”

Przeciwnicy nocnej prohibicji argumentują, że tego typu zakazy godzą w wolność człowieka. - Nic tak nie zabiera wolności jak alkohol i narkotyki - zauważyła w rozmowie z PAP psychoterapeutka uzależnień Anna Biskot.

Limburg: mąż przez dziesięć lat podawał żonie narkotyki i wykorzystywał seksualnie

Izba w Hasselt skierowała do sądu okręgowego sprawę 50-letniego mieszkańca Zonhoven, oskarżonego o wieloletnie podawanie żonie narkotyków oraz wykorzystywanie jej seksualnie. Sprawa odsłania jedną z najbardziej skrajnych form przemocy domowej, opartą na nadużyciu zaufania w związku małżeńskim.