23 maja 2023maaggy pisze: Jaka jest przyczyna twoich szeptów w głowie? Wpierw ktoś musi postawić tobie diagnozę a potem możesz pytać czy możesz się z tego wyleczyć.
Przyczyny mogą być różne. Np.:
Szeptów w głowie doświadczają często osoby z chorobami psychicznymi, takimi jak schizofrenia, depresja, zaburzenia afektywne dwubiegunowe czy zaburzenia lękowe.
Niektóre substancje psychoaktywne, takie jak marihuana, LSD, amfetaminy czy kokaina, mogą wywoływać halucynacje słuchowe, w tym szeptów w głowie. Pewne leki, takie jak niektóre leki przeciwlękowe, mogą również mieć ten efekt uboczny.
Brak snu lub zaburzenia snu, takie jak bezsenność czy zaburzenia snu związane z ruchem (np. zespół niespokojnych nóg), mogą prowadzić do doświadczania szeptów w głowie.
Silne stresory lub przeżycia traumatyczne mogą wpływać na funkcjonowanie mózgu i prowadzić do halucynacji słuchowych.
Niektóre zaburzenia neurologiczne, takie jak padaczka skroniowa, mogą być związane z doświadczaniem szeptów w głowie.
Niektóre problemy związane ze słuchem, takie jak tinnitus (szumy uszne), mogą być interpretowane jako szept w głowie.
Co do schizofrenii - przez dłuższy czas w związku z tą "muzyką" (fragmenty piosenek) odczuwałem duży lęk, że już kurwa mać zwariowałem i że mam tą jebaną schizofrenię, ten lęk był też w bardzo dużej mierze spowodowany psychotycznymi jazdami i zjazdami po mefedronach i innych tego typu gównach. Psychiatra powiedział, że gdybym miał schizofrenię to bym o tym nie wiedział, więc to był jego koronny argument i dość często można się - wydaje mi się - z tym argumentem spotkać. Chociaż kolejnym argumentem do którego doszedłem drogą konkluzji jest fakt, iż jestem w stanie normalnie myśleć, rozmawiać, w miarę normalnie funkcjonować mimo tych objawów oraz nie mam absurdalnych przekonań typowych dla schizofreników, nie mam halucynacji wzrokowych itp.
Miałem padaczkę w wieku dziecięcym, więc neurolog powiedział, że te objawy - szumy, muzyka, szepty mogą być objawami ogniskowymi padaczki.
Idę niebawem na EEG , REZONANS i tomografię.
Też zauważyłem u siebie splątanie w mówieniu, trudnosci z koncentracją, zagubienie, wrazenie jak by mi miała głowa eksplodować
Dajcie znac co o tym myslicie.
Bardziej bym poszedł w stronę nerwicy natręctw, ale nie musi to być od razu jakieś full OCD jak w dniu świra, tylko delikatne zaburzenia obsesyjno-kompulsywne. Ale tam nie wiem, lekarzem nie jestem. Też się często wkręcam w dziwne rzeczy, ale najważniejsze to nie łapac obsesji, lęku i się jeszcze bardziej na tym skupiać, bo tylko będzie gorzej.
Dokładnie, u mnie to jest coś w stylu earworm tylko, że w potężnej wersji i do tego powoduje lęk. Co ciekawe potrafi mi sie załączyć piosenka sprzed kilku lat / kilku miesięcy.
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska
Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.
Marihuana a ciąża i płodność – badacze z UM Wrocław: „Nie ma bezpiecznej dawki”
Normalizacja marihuany w debacie publicznej idzie w parze z rosnącym przekonaniem, że to „naturalna” i mniej inwazyjna alternatywa dla farmakoterapii. Jednak najnowszy przegląd 64 badań przeprowadzony przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu pokazuje, że THC nie jest obojętne dla układu rozrodczego ani dla rozwijającego się płodu. Eksperci wskazują, że kannabinoidy wpływają na centralne mechanizmy płodności, a skutki ich działania mogą być długofalowe – także dla przyszłych pokoleń.
Zapomniał o marihuanie ukrytej w drewnianym wychodku
Płońscy kryminalni nie spodziewali się znaleźć narkotyki w takim miejscu. 25-latek z gminy Glinojeck postanowił ukryć torbę z marihuaną w drewnianym wychodku za domem. Z czasem o swoim „składzie” zapomniał, ale pamięć odświeżyli mu funkcjonariusze, którzy przyjechali z niezapowiedzianą wizytą. Mężczyzna usłyszał zarzut posiadania narkotyków, a wkrótce może usłyszeć kolejne.