Niektórzy piszą, że to przez stres rośliny produkują więcej żywicy, ale to już wydaje mi się totalną bzdurą.
A teraz słucham jakiegoś doktora Bugbee mówiącego, że podczas ciemni roślina bez światła nie ma energii do produkcji większej ilości terpenów, o tu https://youtu.be/R9yj_sVm2QA.
Nie wiem już kogo się słuchać, tą moją chyba jeszcze dziś wyciągnę i zetnę skoro i tak teoretycznie nie ma energii do produkcji smakołyków ;p
Wnioski były takie, że pora dnia zbioru nie miała wpływu na zawartość olejków eterycznych. Co widać na załączonym obrazku.
Występujące różnice ilości olejków eterycznych w zależności od poszczególnych lat tłumaczono natomiast różnicami pod względem warunków pogodowych (konkretnie chodziło o ilość opadów- susza = więcej olejków). Tak więc założenie, że stres zwiększa produkcje olejków eterycznych nie musi być bzdurą.
Ja swojego automata ściąłem, wygląda jak wyglądał, śmierdzi jak śmierdział.. Czyli podsumowując gówno wiemy i tak.
Niektórzy twierdzą, że stres powoduje, że rośliny produkują więcej żywicy, ale to już uważam za absurd.
Ponadto teraz słyszę doktora Bugbee mówiącego.
Co do suszenia po ścięciu to w ciemni najlepiej gdzie wilgotność nie jest za duża, nie może też być zerowa, i jest przewiewnie im lepiej wytrymujemy z liści kwiaty tym mniej gorzki będzie dym smaku
3. Efekty Praktyczne
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Są narkotyki, których zażycie prowadzi do przestępstwa częściej, niż innych. Wyniki badania
Nowe badanie opublikowane w „Journal of Psychopharmacology” pokazuje wpływ substancji psychoaktywnych na zachowania przestępcze. Okazuje się, że zażywanie niektórych środków wiąże się z niższym ryzykiem zatrzymań, zaś inne wykazują silne związki z różnymi kategoriami przestępstw.
Heroina ukryta w cegłach. Ponad tona zatrzymana w Porcie Gdynia
Wspólne działania Centralnego Biura Śledczego Policji (CBŚP) oraz Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) doprowadziły do przejęcia ponad tony heroiny o czarnorynkowej wartości blisko 220 milionów złotych. To największe zabezpieczenie narkotyków w takiej ilości od dekady na terytorium Polski, a szczegóły tej spektakularnej akcji przedstawili na specjalnej konferencji prasowej minister spraw wewnętrznych i administracji Marcin Kierwiński oraz minister finansów i gospodarki Andrzej Domański.
Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii
Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.