Niektórzy piszą, że to przez stres rośliny produkują więcej żywicy, ale to już wydaje mi się totalną bzdurą.
A teraz słucham jakiegoś doktora Bugbee mówiącego, że podczas ciemni roślina bez światła nie ma energii do produkcji większej ilości terpenów, o tu https://youtu.be/R9yj_sVm2QA.
Nie wiem już kogo się słuchać, tą moją chyba jeszcze dziś wyciągnę i zetnę skoro i tak teoretycznie nie ma energii do produkcji smakołyków ;p
Wnioski były takie, że pora dnia zbioru nie miała wpływu na zawartość olejków eterycznych. Co widać na załączonym obrazku.
Występujące różnice ilości olejków eterycznych w zależności od poszczególnych lat tłumaczono natomiast różnicami pod względem warunków pogodowych (konkretnie chodziło o ilość opadów- susza = więcej olejków). Tak więc założenie, że stres zwiększa produkcje olejków eterycznych nie musi być bzdurą.
Ja swojego automata ściąłem, wygląda jak wyglądał, śmierdzi jak śmierdział.. Czyli podsumowując gówno wiemy i tak.
Niektórzy twierdzą, że stres powoduje, że rośliny produkują więcej żywicy, ale to już uważam za absurd.
Ponadto teraz słyszę doktora Bugbee mówiącego.
Co do suszenia po ścięciu to w ciemni najlepiej gdzie wilgotność nie jest za duża, nie może też być zerowa, i jest przewiewnie im lepiej wytrymujemy z liści kwiaty tym mniej gorzki będzie dym smaku
3. Efekty Praktyczne
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Marihuana może pomóc zwalczyć chorobę Alzheimera
Nowe badania sugerują, że w chorobie Alzheimera równie ważne jak nagromadzenie białek (amyloidu i tau) może być zwalczanie stanu zapalnego w mózgu.
Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny
Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe
Badania dowiodły, że marihuana opóźnia rozwój nastolatków
Badanie przeprowadzone na ponad 11 tys. nastolatków wykazało, że zażywanie marihuany wiąże się z wolniejszym rozwojem poznawczym (zapamiętywaniem, koncentracją i szybkością myślenia), a także z gorszą pamięcią w kluczowych latach rozwoju mózgu.