Niektórzy piszą, że to przez stres rośliny produkują więcej żywicy, ale to już wydaje mi się totalną bzdurą.
A teraz słucham jakiegoś doktora Bugbee mówiącego, że podczas ciemni roślina bez światła nie ma energii do produkcji większej ilości terpenów, o tu https://youtu.be/R9yj_sVm2QA.
Nie wiem już kogo się słuchać, tą moją chyba jeszcze dziś wyciągnę i zetnę skoro i tak teoretycznie nie ma energii do produkcji smakołyków ;p
Wnioski były takie, że pora dnia zbioru nie miała wpływu na zawartość olejków eterycznych. Co widać na załączonym obrazku.
Występujące różnice ilości olejków eterycznych w zależności od poszczególnych lat tłumaczono natomiast różnicami pod względem warunków pogodowych (konkretnie chodziło o ilość opadów- susza = więcej olejków). Tak więc założenie, że stres zwiększa produkcje olejków eterycznych nie musi być bzdurą.
Ja swojego automata ściąłem, wygląda jak wyglądał, śmierdzi jak śmierdział.. Czyli podsumowując gówno wiemy i tak.
Niektórzy twierdzą, że stres powoduje, że rośliny produkują więcej żywicy, ale to już uważam za absurd.
Ponadto teraz słyszę doktora Bugbee mówiącego.
Co do suszenia po ścięciu to w ciemni najlepiej gdzie wilgotność nie jest za duża, nie może też być zerowa, i jest przewiewnie im lepiej wytrymujemy z liści kwiaty tym mniej gorzki będzie dym smaku
3. Efekty Praktyczne
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Wolne Konopie: Mamy dowód, że policyjna machina działa dla statystyk
WK: Pamiętacie nasz niedawny tekst o KPP w Głogowie, która wydała ponad 1000 zł publicznych pieniędzy i zmarnowała 13 godzin pracy systemu na ściganie 0,06 grama marihuany? Wtedy zastanawialiśmy się, czy te kosztowne, absurdalne procedury prowadzą do wykrywania jakichkolwiek poważnych przestępstw. Policja nie potrafiła nam odpowiedzieć. Wysłaliśmy więc kolejny wniosek UIP. I właśnie dostaliśmy odpowiedź, która potwierdza całkowity bezsens tej polityki. Komendant Powiatowy Policji w Głogowie oficjalnie przyznał, że ta cała „walka z dilerami” to fikcja, a system produkuje puste zatrzymania.
KAS: Przemyt ketaminy w świecach zapachowych
Podczas kontroli w jednej z firm kurierskich, funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej (SCS) z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego (MUCS) w Warszawie zwrócili uwagę na przesyłkę zaadresowaną do odbiorcy w Filadelfii (USA). Zgodnie z deklaracją nadawcy, miały się w niej znajdować świece zapachowe o wartości ok. 111 euro.
Niebezpieczny proceder na lotniskach. Tak działają przemytnicy narkotyków
Przestępcy znaleźli nowy sposób na przemyt narkotyków, wykorzystując do tego dane nieświadomych pasażerów samolotów. Proceder polegający na podmianie zawieszek bagażowych z nazwiskami klientów linii lotniczych ujawniły kanadyjskie media. O ustaleniach kanadyjskiej stacji CTV News pisze też amerykański serwis podróżniczy Travel + Leisure.