W praktyce połowa użytkowników metylofenidatu na tym forum narzeka na niestabilność działania dostępnych na rynku preparatów - nieistotne, czy to medi, czy concerta. Dodam też najnudniejszą rzecz na świecie - każdy z nas jest inny i na każdego te leki zadziałają odrobinę inaczej. Ja przykładowo Concertę uważam za nieudany żart; Medikinet za to bywa kapryśny, ale zdecydowanie preferuję Medi od Concerty, jak chyba 90% tego forum - znajdzie się tu jakiś zwolennik Concerty?
Niemniej jednak to co piszesz w teorii ma sens, taki mix niczym nie grozi, także po prostu spróbuj i daj znać jak wrażenia.
WickrMe m0rningzolpi
mail little.liar@hush.ai
w przypadku kontaktu mailowego bądź przez Wickr - proszę o przedstawienie się nickiem z [H] w pierwszej wiadomości
Biorę 10-20mg na dzień w formie o przedłużonym uwalnianiu, w szczególnych przypadkach 30; Raz na jakiś czas przez kilka dni
+ Znosi zmęczenie i senność, a ja mam taki organizm, że gdy wracam po zajęciach do domu, to jakby mnie ktoś odłączył od zasilania; To pewnie w dużej mierze skutek uboczny leczenia od dłuższego czasu sertraliną
+ Koncentracja, z którą zawsze miałem ogromne problemy (czytanie tekstu bez zaangażowania mózgu i uciekanie myślami w inne tematy) jest po metylo na zupełnie innym poziomie
+ Łatwiej się zabrać za rzeczy, które wcześniej potrafiły przytłoczyć (niezależnie czy jest to czynność fizyczna, czy psychiczna)
+ Czuć ten przypływ dopaminy :] coś jak po mj, wszystko jest ciekawsze, przyjemniejsze
Bardzo mi tego brakuje z uwagi na anhedonię, która męczy mnie już od kilku lat, a po sertrze wcale nie jest lepiej
- Pocenie się i ogólne ciepło organizmu
- Większa nerwowość
+- Różnie bywa z nastrojem - czasami mocny zjazd, czasami mocny wjazd - szczególnie przestrzegam osoby chwiejne i początkujące z tą substancją
I tu pytanie do bardziej stałych użytkowników metylofenidatu:
Chciałbym zacząć korzystać z niego bardziej przewlekle, coś jako "dodatek aktywizujący" do terapii sertaliną; oczywiście z przerwami w luźniejszych okresach życia typu weekendy, wakacje, święta
Czy ktoś z was mógłby się wypowiedzieć o skutkach bardziej przewlekłego stosowania niż raz na jakiś czas? Czy po odstawieniu poziom dopaminy wraca na normalny poziom, czy może jest on znacznie niższy?
Czy doświadczyliście uzależnienia i jak się objawiało?
Masz w zasadzie cały wątek na ten temat - większość wypowiadających się tutaj userów to ludzie używający MPH przewlekle, niezależnie czy faktycznie cierpią na ADHD/ADD czy nie. Trzymając się zalecanych dawek (maksimum to 60 albo 80mg/d, niedawno się to zmieniło), nie bawiąc się w sniffy i robiąc przerwy w weekendy i mniej wymagające okresy uzależnienia się nie nabawisz, a z tego co piszesz wnioskuję, że do tematu podchodzisz bardzo rozsądnie. Przy przewlekłym stosowaniu MPH warto się zainteresować tematem suplementacji, diety i szeroko pojętego 'lajfstajlu', tak, żeby zmaksymalizować potencjał metylofenidatu i zminimalizować uboki - tutaj odsyłam do FAQ i przejrzenia wątku. Jeśli chodzi o "poziom dopaminy" to doprecyzuję tylko, że to, o co pytasz, to poziom wrażliwości receptorów, a konkretnie ich downregulacja, a nie poziom samego neuroprzekaźnika (zachęcam do lektury, ale nie o to pytałeś więc się nie rozpisuję). Tak czy owak z czasem wszystko wraca do normy, przy czym jeszcze raz zaznaczę, że przy dawkach medycznych i regularnych przerwach o jakichkolwiek objawach odstawiennych w ogóle nie powinno być mowy.
Ciężko napisać coś więcej, bo Twoje pytania są mało precyzyjne i odpowiedzieć byłem w stanie jedynie bardzo ogólnie, może ktoś doda coś więcej - gdybyś miał bardziej konkretne pytania to pisz, a w międzyczasie zachęcam do przejrzenia wątku jak i FAQ.
WickrMe m0rningzolpi
mail little.liar@hush.ai
w przypadku kontaktu mailowego bądź przez Wickr - proszę o przedstawienie się nickiem z [H] w pierwszej wiadomości
przeniesiono do głównego wątku - WRB
WickrMe m0rningzolpi
mail little.liar@hush.ai
Jak wygląda od początku do końca mówiąc brzydko "załatwienie" medika? Słyszałem o nim dużo dobrego, a interesuje mnie jedynie korzystanie medyczne, totalnie nie chodzi o rekreacyjne używanie, chcę w końcu spróbować żyć normalnie...
Dzięki z góry za pomoc
Kontakt:
email: hash_oil@tutanota.com
29 marca 2022jamajkamam pisze: siemanko! mam przypuszczenia, że cierpię na ADHD. Nie jestem obeznany w psychiatrii, ale terapia nie jest mi obca...
Jak wygląda od początku do końca mówiąc brzydko "załatwienie" medika? Słyszałem o nim dużo dobrego, a interesuje mnie jedynie korzystanie medyczne, totalnie nie chodzi o rekreacyjne używanie, chcę w końcu spróbować żyć normalnie...
Dzięki z góry za pomoc![]()
Tak czy inaczej masz trzy opcje:
- Odwiedzić Znany portal z Lekarzami.pl, przefiltrować psychiatrów, którzy w chorobach mają wpisane ADHD (a także najlepiej np. zaburzenia koncentracji, uwagi itp). Co ciekawe, po zaznaczeniu ADHD liczba lekarzy kurczy się o jakieś 90%. Czeka Cię prawdopodobnie długa droga, bo lekarzami, którzy wypiszą Ci MPH ot tak nikt się za darmo z Tobą nie podzieli, ale jak już ją przejdziesz, to dostaniesz stały, legalny dostęp do MPH.
- Nauczyć się używać darkneta.
- Ruszyć głową, przejrzeć dokładnie ten wątek i wątek o receptach, czytać między wierszami kto prawdopodobnie chętnie się czymś "podzieli". W związku z faktem, że hyperreal pomimo najszczerszych starań nie oferuje takiego poziomu bezpieczeństwa jak niektóre drogi przekazywania informacji, ludzie korzystają z innych metod. Jeśli po tym poście nie wpadniesz na to, jak, z kim i przez co się skontaktować, to lepiej, żebyś tego w ten sposób nigdy nie robił.
WickrMe m0rningzolpi
mail little.liar@hush.ai
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Koniec hurraoptymizmu? Brakuje dowodów na skuteczność medycznej marihuany przy większości schorzeń
Złe wieści dla osób, które widzą w medycznej marihuanie remedium na całe zło świata – nawet na nowotwory. Analiza 2500 badań wykazała, że jej skuteczność można potwierdzić zaledwie w ułamku schorzeń, na które jest stosowana. Czy kannabinoidy czeka podobna przyszłość co opioidy?
Czescy lekarze będą mogli przepisywać pacjentom grzyby halucynogenne
Mieszkańcy Czech cierpiący na depresję i inne choroby, na które nie pomagają tradycyjne metody leczenia, będą mogli korzystać z leczniczych grzybów halucynogennych już od przyszłego roku, informuje polski portal informacyjny TVP World.
Jak wygląda Luksemburg 2 lata po dekryminalizacji marihuany? Bilans zysków i strat
Kiedy myślimy o luźnym podejściu do marihuany w Europie, przed oczami stają nam holenderskie Coffee Shopy lub portugalska dekryminalizacja. Jednak to Malta i Luksemburg dokonały prawdziwego przełomu legislacyjnego. Latem 2023 roku Luksemburg stał się drugim krajem UE, który oficjalnie wpisał prawo do uprawy konopi w ustawy.