Podejście do narkotyków w innych krajach.
ODPOWIEDZ
  • 373 / 150 / 0
Uchodźcy którzy przybyli do PL mogą być też niekiedy użytkownikami substancji psychoaktywnych. Mogą oni szukać informacji na temat polskiego rynku/kultury narkotykowej. Polacy też mogą się zetknąć z czymś nowym. Dlatego chciałabym zebrać tutaj wszelekie informacje typu:

- co jest w UA a nie ma tego w PL (np gidazepam)
- co psychoaktywnego można dostać w UA bez rp a w PL wyłącznie na rp
- jakieś kwestie kulturowe, np co jest bardziej/mniej popularne w UA w porównaniu do PL
- inne info

Jeśli zbierze się dużo odpowiedzi, może powstanie z tego jakieś FAQ... (w obu językach)
  • 4603 / 2207 / 1
@winotu Liczymy na Twoją pomoc w tym temacie. Jeżeli znasz Ukraiński na tyle, by stworzyć coś w rodzaju FAQ, dla przyjezdnych, to odezwij się - jest takie wstępny plan, by wesprzeć brać ćpuńską z UA.
  • 5776 / 1184 / 43
Świetny temat.
Ja bym tej słynnej trawki z Czarnobyla zapalił.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 115 / 20 / 0
Poznałem jednego "wariata" z UA. Сo ciekawe, nadal jest tam popularna a-pvp (i jej rodzinka) - w dodatku bardzo tanio. Za to gorzej z np. naszą 'krajuwką'. Lokalni "vendorzy" alf to w 95% ludzie z UA właśnie
Za dnia idiotą, w nocy zaś debilem.
  • 920 / 163 / 0
U mnie w zakładzie połowa składu to Ukraińcy.
Pizgają to co my:
amfa
piko

I podobno jarają też trawę.
  • 16 / 8 / 0
Znam wielu Ukraińców, głównie z pracy. U nas, na podkarpaciu, to plaga.

Wchodząc między wrony musisz krakać tak jak one, czyli będąc w Polsce ćpają to co my, to co tutaj jest dostępne. mj, amfa, od święta koko. No i piją w chuj - nie jeden kozak z Polski przy nich wymiękł. Czy to ćpający czy nie ćpający - mają zdrowie do alko. U mojego brata kupują bimber w hurtowych ilościach, i jak dostaną temat poniżej 60% to mówią, że słabizna, hehe.

Jeden z bardziej doświadczonych mówił, że mamy zajebistą mj, lepszą niż u nich ("suke bladź, nie wiem skąd oni to bieret" hehe). Ale za to już feta ponoć u nas sporo gorsza i droższa. Ogólnie tak na logikę, ceny wszystkiego pewnie mają niższe, ale myślę że gorzej z dostępnością i jakością.

Co do legalności poszczególnych rzeczy czy ćpania aptecznego się nie wypowiadam. Za słabo znam temat.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Nastolatki z województwa łódzkiego najrzadziej w Polsce sięgają po używki

Nastolatki z województwa łódzkiego rzadziej, niż ich rówieśnicy w innych częściach Polski, sięgają po alkohol i narkotyki. Wynika to z najnowszych badań przeprowadzonych na zlecenie Regionalnego Centrum Polityki Społecznej w Łodzi. Wyniki zaprezentowano w Międzynarodowym Dniu Zapobiegania Narkomanii.

Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.

Kieleccy policjanci zlikwidowali fabrykę klefedronu w powiecie sandomierskim

W minioną środę kieleccy policjanci zajmujący się zwalczaniem przestępczości narkotykowej współpracując z Biurem Kryminalnym Komendy Głównej Policji oraz kontrterrorystami z Kielc i Radomia przeprowadzili realizację, która doprowadziła do likwidacji dużej, fabryki produkującej klefedron. W sprawie zatrzymano 32 – latka, który najbliższe trzy miesiące spędzi w areszcie.