Podejście do narkotyków w innych krajach.
ODPOWIEDZ
  • 373 / 151 / 0
Uchodźcy którzy przybyli do PL mogą być też niekiedy użytkownikami substancji psychoaktywnych. Mogą oni szukać informacji na temat polskiego rynku/kultury narkotykowej. Polacy też mogą się zetknąć z czymś nowym. Dlatego chciałabym zebrać tutaj wszelekie informacje typu:

- co jest w UA a nie ma tego w PL (np gidazepam)
- co psychoaktywnego można dostać w UA bez rp a w PL wyłącznie na rp
- jakieś kwestie kulturowe, np co jest bardziej/mniej popularne w UA w porównaniu do PL
- inne info

Jeśli zbierze się dużo odpowiedzi, może powstanie z tego jakieś FAQ... (w obu językach)
  • 4603 / 2210 / 1
@winotu Liczymy na Twoją pomoc w tym temacie. Jeżeli znasz Ukraiński na tyle, by stworzyć coś w rodzaju FAQ, dla przyjezdnych, to odezwij się - jest takie wstępny plan, by wesprzeć brać ćpuńską z UA.
  • 5801 / 1192 / 43
Świetny temat.
Ja bym tej słynnej trawki z Czarnobyla zapalił.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 115 / 20 / 0
Poznałem jednego "wariata" z UA. Сo ciekawe, nadal jest tam popularna a-pvp (i jej rodzinka) - w dodatku bardzo tanio. Za to gorzej z np. naszą 'krajuwką'. Lokalni "vendorzy" alf to w 95% ludzie z UA właśnie
Za dnia idiotą, w nocy zaś debilem.
  • 920 / 163 / 0
U mnie w zakładzie połowa składu to Ukraińcy.
Pizgają to co my:
amfa
piko

I podobno jarają też trawę.
  • 16 / 8 / 0
Znam wielu Ukraińców, głównie z pracy. U nas, na podkarpaciu, to plaga.

Wchodząc między wrony musisz krakać tak jak one, czyli będąc w Polsce ćpają to co my, to co tutaj jest dostępne. mj, amfa, od święta koko. No i piją w chuj - nie jeden kozak z Polski przy nich wymiękł. Czy to ćpający czy nie ćpający - mają zdrowie do alko. U mojego brata kupują bimber w hurtowych ilościach, i jak dostaną temat poniżej 60% to mówią, że słabizna, hehe.

Jeden z bardziej doświadczonych mówił, że mamy zajebistą mj, lepszą niż u nich ("suke bladź, nie wiem skąd oni to bieret" hehe). Ale za to już feta ponoć u nas sporo gorsza i droższa. Ogólnie tak na logikę, ceny wszystkiego pewnie mają niższe, ale myślę że gorzej z dostępnością i jakością.

Co do legalności poszczególnych rzeczy czy ćpania aptecznego się nie wypowiadam. Za słabo znam temat.
ODPOWIEDZ
Newsy
Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki

Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.

Zaburzenia odżywiania: marihuana i psychodeliki pomagają skuteczniej niż konwencjonalne leki

Pionierskie badanie osób żyjących z zaburzeniami odżywiania wykazało, że marihuana i substancje psychodeliczne, takie jak grzyby czy LSD, najlepiej łagodzą objawy u respondentów, którzy leczyli się za pomocą leków bez recepty.

Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję

Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.