CHS - Cannabinoid Hyperemesis Syndrome
Patofizjologię zaburzenia przedstawia poniższy schemat:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6370410/
Bardzo mi przykro.
A tutaj zeszłoroczny news na hajpie: https://hyperreal.info/news/nudnosci-po ... -poznajemy
jezus_chytrus pisze:^
Opis sugeruje atak paniki. A czy został wywołany przez zioło, tego nie wiesz na 100%. Ludzie mają takie ataki ot tak.
W międzyczasie kilka razy zdarzyło mi się przez spadek cukru stracić przytomność, a jak wiadomo sativy są z natury nieco bardziej psychodeliczne i wkrętowe. U mnie atak paniki właśnie wiąże się z wkrętą, że zaraz mogę zemdleć. Po indice nigdy czegoś takiego nie mam, jak zjaram za dużo to po prostu jestem warzywem z pustką w głowie :)
Ewentualnie jakieś mocne hejzowe odmiany wlatują u mnie jedynie w akompaniamencie suszu CBD, wtedy jest luz.
Nie świadczę pomocy w załatwianiu substancji psychoaktywnych (legalnych bądź nie). Proszę, aby do mnie nie pisać w tej sprawie!
Moje pierwsze spotkania z mj tez tak wyglądały, dlatego przez 2lata nie chciałam nawet czuć tego zapachu. Po tym czasie znowu zapaliłam i tak pale do dzisiaj bez żadnych nudności.
Jeśli w ten sposób reagujesz to ja bym sobie odpuściła, nie warto na sile się wpierdalać ;)
Simonetto DA, Oxentenko AS, Herman ML, Szostek JH. Cannabinoid hyperemesis: a case series of 98 patients. Mayo Clin Proc. 2012;87(2):114–119. doi:10.1016/j.mayocp.2011.10.005Kiedyś za to palenie uratowało mnie przed kaszlem, wiem że to brzmi dziwnie ale miałam bardzo suchy, napadowy kaszel i nie mogłam już tego wytrzymać, zapaliłam i zadziałało o niebo lepiej niż wszystkie Thio i Acodiny tego świata :)
Zaczęło się, gdy zaczynałem walić soczyste wiadra, nie wiem czy wina byl mój słaby żołądek, czy to, że polykalem te chmury, zamiast tylko do płuc je wpuszczać, ale średnio co 4 wiadro kończyło się albo solidnym bólem brzucha, albo rzyganiem dalej niż widziałem.
Wkurwialo to, miałem okresy, gdy w towarzystwie odpuszczalem wiadra albo bilem naprawdę mało
W pewnym momencie, po dość długim ograniczeniu bucha (ze sztuki na 2 dni zszedlem na sztukę na miesiąc przez 4 miesiące), gdy znów zacząłem palić dzień w dzień wróciłem do wiader, to był taki przełom, bo w sumie od tego czasu do teraz nigdy mi się już więcej nie zrobiło niedobrze po wiadrze czy paleniu na jakikolwiek sposób, a wiader krecilem nawet po 10 dziennie
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Czescy lekarze będą mogli przepisywać pacjentom grzyby halucynogenne
Mieszkańcy Czech cierpiący na depresję i inne choroby, na które nie pomagają tradycyjne metody leczenia, będą mogli korzystać z leczniczych grzybów halucynogennych już od przyszłego roku, informuje polski portal informacyjny TVP World.
To nie rzeżucha. Internauci drwią z ujawnionej „plantacji” marihuany
Policjanci z Komisariatu Policji w Dębnie (woj. zachodniopomorskie) pochwalili się w zlikwidowaniem małej plantacji konopi indyjskich, które zaczął hodować w swoim domu jeden z mieszkańców gminy. Hodowla składała się z siedmiu jeszcze bardzo malutkich sadzonek. Zdjęcia całej instalacji dębniccy policjanci udostępnili w sieci. W mig w sieci zaroiło się od prześmiewczych komentarzy, które porównywały łup policjantów do… rzeżuchy. Tak bowiem wyglądały sadzonki ustawione obok siebie na jednym ze zdjęć.
Premie za alkohol w Biedronce. Związki zawodowe są oburzone
Związki zawodowe alarmują w sprawie nowego programu motywacyjnego w sieci Biedronka. Jak wynika z wewnętrznego dokumentu, pracownicy najlepszych sklepów mają otrzymać premie finansowe za najwyższe wyniki w sprzedaży alkoholu. Sprawa — zdaniem związkowców — budzi poważne wątpliwości prawne i etyczne, dlatego zamierzają oni podjąc poważne kroki.