kutasie zlamany myslalem ze nie zyjesz bo od 4 kwietnia zero kontaktu, nawet telefonu nie odbierasz
dzisiaj dzwonione bedzie chyba xD
19 lutego 2019lol pisze: @aptekash02 lutego 2019aptekash pisze: Tak dla ścisłości - 600 mg kodeiny jest metabolizowane do majki w zakresie 30-60mg (dawka kodeiny = 5-10% morfiny), która wchłania się 100% ze zmetabolizowanej ilości, w takim razie = 30-60 majki i.v. (biorąc pod uwagę, że biodostępnosc majki iv-> obliczając, że majka iv to 3/10 dawki p.o. majki mozemy ustalic, że dawka p.o. odpowiadająca 600mg kodeiny wynosi około 100-200mg majki. (30-60 * 10/3)
A biodostępność kodeiny?
Na ulotce jest napisane coś takiego:
Biodostępność kodeiny wynosi około 50-55% na skutek procesu pierwszego przejścia przez wątrobę.
Tylko 10% kodeiny ulega O-demetylacji tworząc morfinę
Przecież z tego wynika, że 10% dotyczy wchłoniętej kodeiny, a nie 10% z początkowej dawki.
Czyli dawka* 1/2* 1/10, czyli
600 mg* 0.5 * 0.1 = 30mg iv [wartosc tutaj maksymalna , a oralnie byloby maks 100mg majki ]
a wg Ciebie byłoby to aż do 60 majki i.v. i 200mg oralnie
Myślę, że moje rozumowanie jest dobre, bo takie same wyniki podają kalkulatory, zawsze tak liczylem i nigdy sie nie zawiodlem! a teraz narobiles watpliwosci!
@aptekash[/@aptekash
Powiem Ci tylko tyle, że w śnie mojego psa jak najbardziej się sprawdzało.
28 kwietnia 2019Drevolt pisze: @Uroboros
kutasie zlamany myslalem ze nie zyjesz bo od 4 kwietnia zero kontaktu, nawet telefonu nie odbierasz
dzisiaj dzwonione bedzie chyba xD
bez wiosennego w wiośnie życia nieba?...
Wołają na nas, że w złą idziem stronę,
precz o świat troskę rzucając powinną,
a czy pytają się nas, co nam trzeba
i czyśmy mogli obrać drogę inną?
Mam pytanie otóż od piątku do niedzieli przez trzy dni leciałem na dawce około 900mg/doba
Ostatnia dawka wczoraj o 19
Ile będą się utrzymywać około zwężone źrenice?
Do jutra rano będzie ok?
Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
Zaiste, niedaleko pada blister od apteki xD
Moje posty Ci pomogły - podziękuj mi za post!
Innym razem stoję w kolejce w innej aotece i mówię "thiocodin proszę. Tzn. 4", a chwilę później, za mną w kolejce jakiś facet po 40ce "a ja 3"
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Cyfrowe klony ludzkiego umysłu. Naukowcy testują psychodeliki na wirtualnych mózgach
Wyobraź sobie, że lekarze mogą przetestować wysoce eksperymentalną terapię na Twoim mózgu, w ogóle nie podając Ci leku.
Rekiny na „bombie”. Przechodzą pozytywnie testy na narkotyki i kofeinę
Rekiny pod wpływem kokainy? To brzmi jak przepis na absurdalny horror. Niestety, to nasza ziemska rzeczywistość. U drapieżnych ryb żyjących w rajskich wodach Bahamów wykryto obecność narkotyków, leków i kofeiny. To nie oznacza jednak, że rekiny zmieniły styl życia na „imprezowy” – to my zmuszamy je do udziału w niebezpiecznym eksperymencie chemicznym.
NIK odpowiada na wniosek Wolnych Konopi. „Przyjęto do wiadomości”, ale my nie odpuszczamy
Najwyższa Izba Kontroli odpowiedziała. I choć pismo jest obszerne, to w kluczowej dla nas [ Wolnych Konopi] kwestii … milczy. Otrzymaliśmy oficjalne stanowisko Izby w sprawie naszego wniosku o przeprowadzenie kontroli dotyczącej kosztów i efektywności obecnego modelu ścigania za posiadanie marihuany.