kutasie zlamany myslalem ze nie zyjesz bo od 4 kwietnia zero kontaktu, nawet telefonu nie odbierasz
dzisiaj dzwonione bedzie chyba xD
19 lutego 2019lol pisze: @aptekash02 lutego 2019aptekash pisze: Tak dla ścisłości - 600 mg kodeiny jest metabolizowane do majki w zakresie 30-60mg (dawka kodeiny = 5-10% morfiny), która wchłania się 100% ze zmetabolizowanej ilości, w takim razie = 30-60 majki i.v. (biorąc pod uwagę, że biodostępnosc majki iv-> obliczając, że majka iv to 3/10 dawki p.o. majki mozemy ustalic, że dawka p.o. odpowiadająca 600mg kodeiny wynosi około 100-200mg majki. (30-60 * 10/3)
A biodostępność kodeiny?
Na ulotce jest napisane coś takiego:
Biodostępność kodeiny wynosi około 50-55% na skutek procesu pierwszego przejścia przez wątrobę.
Tylko 10% kodeiny ulega O-demetylacji tworząc morfinę
Przecież z tego wynika, że 10% dotyczy wchłoniętej kodeiny, a nie 10% z początkowej dawki.
Czyli dawka* 1/2* 1/10, czyli
600 mg* 0.5 * 0.1 = 30mg iv [wartosc tutaj maksymalna , a oralnie byloby maks 100mg majki ]
a wg Ciebie byłoby to aż do 60 majki i.v. i 200mg oralnie
Myślę, że moje rozumowanie jest dobre, bo takie same wyniki podają kalkulatory, zawsze tak liczylem i nigdy sie nie zawiodlem! a teraz narobiles watpliwosci!
@aptekash[/@aptekash
Powiem Ci tylko tyle, że w śnie mojego psa jak najbardziej się sprawdzało.
28 kwietnia 2019Drevolt pisze: @Uroboros
kutasie zlamany myslalem ze nie zyjesz bo od 4 kwietnia zero kontaktu, nawet telefonu nie odbierasz
dzisiaj dzwonione bedzie chyba xD
bez wiosennego w wiośnie życia nieba?...
Wołają na nas, że w złą idziem stronę,
precz o świat troskę rzucając powinną,
a czy pytają się nas, co nam trzeba
i czyśmy mogli obrać drogę inną?
Mam pytanie otóż od piątku do niedzieli przez trzy dni leciałem na dawce około 900mg/doba
Ostatnia dawka wczoraj o 19
Ile będą się utrzymywać około zwężone źrenice?
Do jutra rano będzie ok?
Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
Zaiste, niedaleko pada blister od apteki xD
Moje posty Ci pomogły - podziękuj mi za post!
Innym razem stoję w kolejce w innej aotece i mówię "thiocodin proszę. Tzn. 4", a chwilę później, za mną w kolejce jakiś facet po 40ce "a ja 3"
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów
Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.
Trump podpisuje nakaz przyspieszenia badań nad lekami psychodelicznymi
Trump podpisał w sobotę rozporządzenie wykonawcze mające na celu złagodzenie ograniczeń badawczych dotyczących leków psychodelicznych, takich jak psylocybina i LSD, dążąc do przyspieszenia badań nad ich potencjałem w leczeniu chorób psychicznych.
Mnisi szmuglowali narkotyki. Ukryli je za fałszywymi ściankami
22 buddyjskich mnichów zostało aresztowanych na międzynarodowym lotnisku w Kolombo w Sri Lance. W ich bagażach znaleziono łącznie około 110 kilogramów marihuany.