Zamachy 2001 i Patriot Act zmieniły USA w najbardziej policyjne państwo na świecie. W razie zatrzymania dają no 1 rok za 1 tabsę oxycodonu. Mandatory Minimum w przypadku narkotyków powodują, że za blister idzie się na 25 lat do pierdla o zaostrzonym rygorze, o ile to np 3 zatrzymanie z jakimkolwiek narkotykiem klasy A. Przejebane. Dla porównania w Polsce mamy labę pod tym względem, ale i tak nie przetłumaczysz przeciętnemu Sebiksowi, kóry marudzi o faszystowskim systemie prawnym zabierającym wolnosć człowiekowi
Ja dotąd za najbardziej policyjne państwo miałem Anglię (ale bardziej w rozumieniu obserwacji / podsłuchów / monitoringu).
A z tym trzepaniem na lotnisku zapewne znaleźli jakieś drobinki narkotyków, co spowodowało tak dokładną kontrolę. Też miałem kiedyś podobną sytuację w Londynie (wracałem z Ameryki płd). Na początku celnicy nie chcieli powiedzieć, o chodzi. Dopiero, jak się okazało, że nic przy sobie nie mam, gość (z którym uciąłem sobie na luzie pogawędkę) powiedział, że mam trochę koksu w portfelu, ale zaraz dodał, że jakiś % ludzi na lotnisku ma na sobie/ przy sobie jakieś śladowe ilości : )
Faktycznie - lotniska, ambasady (choć wbrew obiegowej opinii nie jest tak, że np ambasada Chile w Warszawie to terytorium Chile).
Jak inaczej sobie poradzić? :(
w parku płakałem szeptanymi słowy."
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Psylocybina i medytacja w jednym badaniu klinicznym
USC uruchamia pierwszy w swojej historii kliniczny eksperyment z psylocybiną. Badanie finansowane przez agencję ARPA-H sprawdzi, czy ośmiotygodniowy trening uważności wzmacnia efekty terapii psylocybinowej u zdrowych dorosłych – i co to może oznaczać dla przyszłości psychiatrii.
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"
Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.
USA: DEA tymczasowo zaklasyfikuje 7-OH do tej samej kategorii co heroinę i LSD
W środę amerykańska Agencja ds. Walki z Narkotykami (DEA) ogłosiła zamiar tymczasowego zaklasyfikowania 7-hydroksymitagyniny (7-OH) oraz trzech powiązanych substancji jako narkotyków Grupy I, czyli tej samej kategorii co heroina i LSD.