Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 12 / / 0
Nieprzeczytany post autor: user »
Gargamel pisze:
Robicie jakies winko w domu? Macie jakies oryginalne owoce i receptury, z ktorych wyszlo wam dobre wino? Praktycznie z wszystkiego mozna zrobic wino, ja najbardziej dziwne pilem ryzowe i z bzu bodajze. Ojciec robil zawsze z winogrona, wiec doswiadczenia duzego nie mam. Teraz kupilbym sobie baniak 50 L. albo dwa i jazda ;-) .
tu: http://old.wino.org.pl
na początek radziłbym potrenowac robienie wina na mniejszych objętościach, a dopiero później brać sie za 50l balony :)

a swoje wino robie już od ho ho ho ;-)
  • 12 / / 0
Nieprzeczytany post autor: user »
Night Garden pisze:
Der neue Rauschstoffbenutzer pisze:
Za mały ten Twój balon ogrodniku, takich małych używa się do klarowania..... policz ile wyjdzie ci czystego wina w takim małym gąsiorze. Niewiele.
E, niemożliwe - w takim razie najwidoczniej mam dwa balony 50L (na oko oceniałem a nie mam ich przy sobie, więc cholera to wie). W każdym razie dziadek robił na nich, w zamierzchłych czasach, wino z wiśni (niestety sadu już nie mamy). Bardzo dobre zresztą.

Nie interesowałem konkretniej. Ile powinno wyjść winka z dwóch balonów 50L? Żebym wiedział, czy przypadkiem nie muszę zainwestować w nowy sprzęt ;)
nie słuchaj rausha. Twoje balony doskonale sie nadaj, wina zawsze trochę stracisz ale to będzie strata(w litrach winka) raczej wprost proporcjonalna do objętości balona.

ciekawe skąd on ma informacje o tym ze w małych balonach sie klaruje ? :nuts:
  • 749 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: korkorio »
Hej Honusi:
Przymierzam się do postawienia baniaczka z jeżynkami, samymi.
Powinno być chyba dobre winko.
Pytanie:
Jakie drożdże polecasz? Oczywiście chcę uzyskać mocne winko, deserowe.
I'm broken.
  • 56 / / 0
Nieprzeczytany post autor: hounsi »
Jeśli zależy ci na czasie to zamów sobie bayanusy, skurczybyki szybko przerabiają cukier i dają sporo, % ale finalnie jak zakończą prace to będziesz musiał dosłodzić, jeśli ma być to deserówka. Ja jeżynki robiłem na drożdżach schery i wyszły bardzo dobre i mocne,polecam.
Uwaga! Użytkownik hounsi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 749 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: korkorio »
Nie śpieszy mi się.
Jednak mam do wyboru Portwajan (tak to się pisze?,gada?) i Malaga.
Oprócz dziadów będą jeszcze jednak porzeczki czerwone i troszkę wisienek.
I'm broken.
  • 1 / / 0
witam.
aż powiem echch... ludzie ludzie.
temat alkohol to chodzi o alkohol.

najmocniejsze winopodobne trunki jak głoszą ludzie po 60 ce czyli starzy wyjadacze wychowani na własnych produkcjach jest z ryżu i jabłek.
sam to zreszta sprawdziłem i stawiam jabłka dużo wyzej niż ryż w tym zestawieniu.
sezon jest akurat na moja recepturę winka którą tu zapodaję w dobrej wierze :)

butla 15l
jedziemy na jakieś wiejskie klimaty i zbieramy jabłka, wszędzie rosna dzikie różnego typu jabłka.
zbieramy tego około 10kg. może przesadzam ale lepiej miec wiecej niż mniej.
jabłka przekręcamy przez jakas maszynke mikser wrzucamy w durszlak.
sok z tych jabłek kladziemy na gaz + 4 do 5 kg cukru ( na te 15l butli)
po rozpuszczeniu cukru i ostygnieciu wlewamy to do butli i walimy te przemielone jabłka do pełna butli.
nie ma w tym wody tylko sok z jabłek + cukier.

zapychamy korkiem i rurka i czekamy 3 tyg. do 6 w zalezności od pogody chyba (temperatury)
no i codziennie wstrząsamy butla żeby to się ciut szybciej przerabiało wino ma byc kwaskowe nie słodkie - zasada jest im mniej słodkie tym mocniejsze.

potem durszlak gaza zlewamy z tych grubszych osadów i niech postoi pare dni żeby opadły te drożdże i znowu rurka zlewamy.
...i mamy wino jak wódkę około 30 procent ma napewno.

pozdrawiam.
  • 56 / / 0
Portwein czy Malaga w winach owocowych i tak nie poczujesz różnicy smakowej. Ważne są % jak chcesz ich więcej wybierz Malagę.
Uwaga! Użytkownik hounsi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 56 / / 0
Kamilek najmocniejsze drożdże umierają przy stężeniu alkoholu 19 % do 20% ja sobie dolejesz vodki to może dolecisz do 30%
  • 494 / 27 / 0
user pisze:
ciekawe skąd on ma informacje o tym ze w małych balonach sie klaruje ? :nuts:
A stąd, że robię co roku 250 litrów przyjemnego winka z winogron od kiedy to ukończyłem 18 lat.
I taki mały gąsior wykorzystać najlepiej do robienia nalewek albo szybszego klarowania małej ilości wina po to aby szybciej móc je spróbować.
Ale jak się nie ma innego, to i taki musi wystarczyć.
Ostatnio zmieniony 20 sierpnia 2007 przez Der neue Rauschstoffbenutzer, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 50 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Psy-Blue »
A ja wczoraj wstawiłem 5L maliniaka-czwórniaka na miodzie lipowym, wielokwatowym i gryczanym w stosunku 2 części lipowego, dwie wielokwiatu i jedna gryczanego (na bayanunsach) i już pięknie bulgocze :)

i jeszcze (też wczoraj) wstawiłem 1,5L wina eksperymentalnego kokosowo-rodzynkowego :D

Niestety mój zeszłoroczny miodzik trójniak kowieński (na miodzie lipowym) nie doczekał nawet porządnego sklarowania...

A teraz planuje na jesień powtórkę pysznego gruszniaka miodowego, jakieś 25L ;]
Nie ma ludzi, nie ma trendów, telefonów, sukcesów ani błędów...

Spraw nie ma więc nie ma pędu...
Tylko ja i dymu pięć kłębów.
ODPOWIEDZ
Newsy
Hiszpańska policja rozbiła komórkę kartelu. "To była twierdza marihuany"

W ostatnich latach Hiszpania stała się jednym z głównych punktów tranzytowych narkotyków do Europy. Jej strategiczne położenie na Półwyspie Iberyjskim — z długą linią brzegową, portami o ogromnym znaczeniu handlowym i Cieśniną Gibraltarską, przez którą prowadzi kluczowy szlak między Afryką a Europą — sprawia, że kraj ten jest szczególnie narażony na działalność międzynarodowych mafii narkotykowych. Najnowszym tego dowodem jest rozbicie w Walencji komórki tzw. Bałkańskiego Kartelu, jednej z najaktywniejszych organizacji przestępczych Europy Wschodniej.

Medyczna marihuana w Bundeslidze: Union Berlin przełamuje tabu

Piłka nożna to nie tylko bramki, transfery i wielkie emocje. To również przestrzeń, w której odzwierciedlają się społeczne zmiany, nastroje i debaty. Decyzja Unionu Berlin pokazuje, że stadion może stać się miejscem znacznie szerszej dyskusji – o zdrowiu i przełamywaniu tabu. Berliński klub jako pierwszy w historii Bundesligi związał się z marką medycznej marihuany.

Limburg: mąż przez dziesięć lat podawał żonie narkotyki i wykorzystywał seksualnie

Izba w Hasselt skierowała do sądu okręgowego sprawę 50-letniego mieszkańca Zonhoven, oskarżonego o wieloletnie podawanie żonie narkotyków oraz wykorzystywanie jej seksualnie. Sprawa odsłania jedną z najbardziej skrajnych form przemocy domowej, opartą na nadużyciu zaufania w związku małżeńskim.