Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 12 / / 0
Nieprzeczytany post autor: user »
Gargamel pisze:
Robicie jakies winko w domu? Macie jakies oryginalne owoce i receptury, z ktorych wyszlo wam dobre wino? Praktycznie z wszystkiego mozna zrobic wino, ja najbardziej dziwne pilem ryzowe i z bzu bodajze. Ojciec robil zawsze z winogrona, wiec doswiadczenia duzego nie mam. Teraz kupilbym sobie baniak 50 L. albo dwa i jazda ;-) .
tu: http://old.wino.org.pl
na początek radziłbym potrenowac robienie wina na mniejszych objętościach, a dopiero później brać sie za 50l balony :)

a swoje wino robie już od ho ho ho ;-)
  • 12 / / 0
Nieprzeczytany post autor: user »
Night Garden pisze:
Der neue Rauschstoffbenutzer pisze:
Za mały ten Twój balon ogrodniku, takich małych używa się do klarowania..... policz ile wyjdzie ci czystego wina w takim małym gąsiorze. Niewiele.
E, niemożliwe - w takim razie najwidoczniej mam dwa balony 50L (na oko oceniałem a nie mam ich przy sobie, więc cholera to wie). W każdym razie dziadek robił na nich, w zamierzchłych czasach, wino z wiśni (niestety sadu już nie mamy). Bardzo dobre zresztą.

Nie interesowałem konkretniej. Ile powinno wyjść winka z dwóch balonów 50L? Żebym wiedział, czy przypadkiem nie muszę zainwestować w nowy sprzęt ;)
nie słuchaj rausha. Twoje balony doskonale sie nadaj, wina zawsze trochę stracisz ale to będzie strata(w litrach winka) raczej wprost proporcjonalna do objętości balona.

ciekawe skąd on ma informacje o tym ze w małych balonach sie klaruje ? :nuts:
  • 749 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: korkorio »
Hej Honusi:
Przymierzam się do postawienia baniaczka z jeżynkami, samymi.
Powinno być chyba dobre winko.
Pytanie:
Jakie drożdże polecasz? Oczywiście chcę uzyskać mocne winko, deserowe.
I'm broken.
  • 56 / / 0
Nieprzeczytany post autor: hounsi »
Jeśli zależy ci na czasie to zamów sobie bayanusy, skurczybyki szybko przerabiają cukier i dają sporo, % ale finalnie jak zakończą prace to będziesz musiał dosłodzić, jeśli ma być to deserówka. Ja jeżynki robiłem na drożdżach schery i wyszły bardzo dobre i mocne,polecam.
Uwaga! Użytkownik hounsi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 749 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: korkorio »
Nie śpieszy mi się.
Jednak mam do wyboru Portwajan (tak to się pisze?,gada?) i Malaga.
Oprócz dziadów będą jeszcze jednak porzeczki czerwone i troszkę wisienek.
I'm broken.
  • 1 / / 0
witam.
aż powiem echch... ludzie ludzie.
temat alkohol to chodzi o alkohol.

najmocniejsze winopodobne trunki jak głoszą ludzie po 60 ce czyli starzy wyjadacze wychowani na własnych produkcjach jest z ryżu i jabłek.
sam to zreszta sprawdziłem i stawiam jabłka dużo wyzej niż ryż w tym zestawieniu.
sezon jest akurat na moja recepturę winka którą tu zapodaję w dobrej wierze :)

butla 15l
jedziemy na jakieś wiejskie klimaty i zbieramy jabłka, wszędzie rosna dzikie różnego typu jabłka.
zbieramy tego około 10kg. może przesadzam ale lepiej miec wiecej niż mniej.
jabłka przekręcamy przez jakas maszynke mikser wrzucamy w durszlak.
sok z tych jabłek kladziemy na gaz + 4 do 5 kg cukru ( na te 15l butli)
po rozpuszczeniu cukru i ostygnieciu wlewamy to do butli i walimy te przemielone jabłka do pełna butli.
nie ma w tym wody tylko sok z jabłek + cukier.

zapychamy korkiem i rurka i czekamy 3 tyg. do 6 w zalezności od pogody chyba (temperatury)
no i codziennie wstrząsamy butla żeby to się ciut szybciej przerabiało wino ma byc kwaskowe nie słodkie - zasada jest im mniej słodkie tym mocniejsze.

potem durszlak gaza zlewamy z tych grubszych osadów i niech postoi pare dni żeby opadły te drożdże i znowu rurka zlewamy.
...i mamy wino jak wódkę około 30 procent ma napewno.

pozdrawiam.
  • 56 / / 0
Portwein czy Malaga w winach owocowych i tak nie poczujesz różnicy smakowej. Ważne są % jak chcesz ich więcej wybierz Malagę.
Uwaga! Użytkownik hounsi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 56 / / 0
Kamilek najmocniejsze drożdże umierają przy stężeniu alkoholu 19 % do 20% ja sobie dolejesz vodki to może dolecisz do 30%
  • 494 / 27 / 0
user pisze:
ciekawe skąd on ma informacje o tym ze w małych balonach sie klaruje ? :nuts:
A stąd, że robię co roku 250 litrów przyjemnego winka z winogron od kiedy to ukończyłem 18 lat.
I taki mały gąsior wykorzystać najlepiej do robienia nalewek albo szybszego klarowania małej ilości wina po to aby szybciej móc je spróbować.
Ale jak się nie ma innego, to i taki musi wystarczyć.
Ostatnio zmieniony 20 sierpnia 2007 przez Der neue Rauschstoffbenutzer, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 50 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Psy-Blue »
A ja wczoraj wstawiłem 5L maliniaka-czwórniaka na miodzie lipowym, wielokwatowym i gryczanym w stosunku 2 części lipowego, dwie wielokwiatu i jedna gryczanego (na bayanunsach) i już pięknie bulgocze :)

i jeszcze (też wczoraj) wstawiłem 1,5L wina eksperymentalnego kokosowo-rodzynkowego :D

Niestety mój zeszłoroczny miodzik trójniak kowieński (na miodzie lipowym) nie doczekał nawet porządnego sklarowania...

A teraz planuje na jesień powtórkę pysznego gruszniaka miodowego, jakieś 25L ;]
Nie ma ludzi, nie ma trendów, telefonów, sukcesów ani błędów...

Spraw nie ma więc nie ma pędu...
Tylko ja i dymu pięć kłębów.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Marihuana ukryta w grze planszowej. Paczkę przechwyciła Krajowa Administracja Skarbowa

Funkcjonariusze śląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) udaremnili próbę przemytu marihuany do Polski. Narkotyki ukryto w nietypowy sposób – wewnątrz popularnej gry planszowej. Do wykrycia trefnej przesyłki przyczynił się pies służbowy Kodi.

FBI spalało narkotyki w schronisku. "Zespół i zwierzęta wystawione na kontakt z metamfetaminą"

Po tym jak FBI użyło krematorium jednego ze schronisk dla zwierząt do spalenia skonfiskowanych narkotyków, 14 pracowników placówki trafiło do szpitala, aby otrzymać pomoc medyczną. Dyrektorka placówki oświadczyła, że nie miała świadomości, że dochodzi do takiego procederu.

Przepisy miały ukrócić rekreacyjne stosowanie medycznych konopi. W sieci można je obejść

Jest drożej, niż przed wejściem w życie przepisów ograniczających nadużycia przy kupowaniu medycznej marihuany, ale wystawianie recept online, bez wizyty u lekarza wciąż jest możliwe. W sieci załatwienie "trawki" na "legalu" trwa kilka minut.