Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 9490 / 1866 / 2
31 maja 2023IGotHigh909 pisze:
Suplementacja podstawą. A łykanie takich witamin jak żelazo czy witamina C powinno być propagowane, aby było brane garściami (oczywiście wiecie, o czym mówię).

Po prostu powinno się o tym mówić głośno. A jak ktoś ma z tym problemy, żeby to suplementować, to zalecam wciąganie wątróbki chociaż raz/dwa razy w tygodniu, w akompaniamencie warzyw, czy też ziemniaków. Wątróbka ma sporo żelaza i jej przyjmowanie na pewno zwiększy ilość żelaza w organiźmie.
To już na głowie lekarza jest czemu mam taki poziom a nie inny.
Podejrzewam, że jak miałem covid srovid to sama choroba + antybiotyk wypłukały lub zablokowały absorbcję żelaza.

Do tego za przyswajanie żelaza odpowiedzialne są szczepy bakterii które zmniejszają antybiotyki (,nazwę możecie wyguglowac).

Jeśli nie będzie w diecie probiotyków i Wit C to przyswoi się tylko jakiś ułamek mikroskładnika. Na własną rękę możemy tego nie ogarnąć.
31 maja 2023FAMAS1980 pisze:
@Stteetart , powinna, ale nie musi xD
No ale to o to mi chodziło jak mówiłem, że morfologia powinna być dodatkowym badaniem a nie bazą wiedzy o naszym zdrowiu.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 932 / 169 / 0
@Stteetart , tylko że morfologia to podstawowe badanie, które warto robić co miesiąc nawet jak nic ci się nie dzieje. Podobnie jak mocz. A badanie żelaza nie ma sensu jak nie masz żadnych objawów. U ciebie były i dobrze że poszedłeś, bo duzo osób tak parę lat może łazić i sie męczyć.
Przez to cholerne forum boję się wypić piwo, walnąć kreskę i zwalić konia xD
  • 1037 / 245 / 0
Moja babcia ma problem z żelazem ciągle niskie 9,5 teraz ma 12 bo dostała taki fajny preparat żelaza rozpuszczany w płynie gotowy do picia dziadostwo drogie i na receptę ale skuteczne.
Rozważał ktoś taką opcję jak pasożyty w kwestii ciągle znikającego gdzieś z organizmu żelaza.
  • 69 / 7 / 0
Jak wytlumaczyc fakt tego że tryptofan zadziałał na mnie przez pierwsze 10 dni jego brania w dawce 500 mg na na noc podobnie jak ssri? To znaczy redukcja lęku, natrętnych myśli , dobre spanie, fajna zamulka z rana ...
I dlaczego po tym czasie przestaje działać ? Co kvzwa robić żeby ten stan się utrzymał ;d
  • 6 / / 0
SSRI to po 10 dniach się dopiero aktywizuje. Tryptofan w formie suplementu działa dobrze jeśli brakuje Ci go w diecie, chociaż jak masz problemy ze snem to dodaj do wieczornej dawki ZMA - powinno pomóc.
  • 1302 / 261 / 0
02 lipca 2023Tryq pisze:
Jak wytlumaczyc fakt tego że tryptofan zadziałał na mnie przez pierwsze 10 dni jego brania w dawce 500 mg na na noc podobnie jak ssri? To znaczy redukcja lęku, natrętnych myśli , dobre spanie, fajna zamulka z rana ...
I dlaczego po tym czasie przestaje działać ? Co kvzwa robić żeby ten stan się utrzymał ;d
moze witamina b6? jeat kofaktorem - wspomaga metabolizm tryptofanu dalej w serotonine i melatonine (sen 😉) albo bierz naprzemiennie na chlopski rozum htp czy jakos tak,
albo organizm ppwrocil do homeostazy - nie mozna ciagle czuc szczescia bo bysmy nic nie robili konstruktywnego %-D
  • 1037 / 245 / 0
Zrobiłem sobie dzisiaj badania najbardziej interesował mnie testosteron i ACTH ale mam jeszcze kilka innych, mógł by mi ktoś to zinterpretować z większego doświadczenia np @Stteetart 😁

To tak wyniki
ALAT wynik 19 norma <41U/L
GGTP wynik 8,4 norma <55 U/L
Chlorki wynik 101,3 norma 97-110mmo/L
Testosteron wynik 23.24 norma 8,7 do 38 nmo/L
ACTH wynik 26.36 norma 7.20 do 63 PG/ml

Ten testosteron coś niski ? I ACTH zbijać to w dół czy może być ?
  • 9490 / 1866 / 2
02 lipca 2023Tryq pisze:
Dobre pytanie. Spróbuj może inozytol.
09 lipca 2023hubii pisze:
02 lipca 2023Tryq pisze:
moze witamina b6? jeat kofaktorem - wspomaga metabolizm tryptofanu dalej w serotonine i melatonine (sen 😉) albo bierz naprzemiennie na chlopski rozum htp czy jakos tak,
albo organizm ppwrocil do homeostazy - nie mozna ciagle czuc szczescia bo bysmy nic nie robili konstruktywnego %-D
Wit B NIE suplementuje się pojedynczo. Do syntezy serotoniny trzeba jeszcze kwasu foliowego, żelaza, wapnia i czegoś tam.
06 lipca 2023MagicCleaner pisze:
SSRI to po 10 dniach się dopiero aktywizuje. Tryptofan w formie suplementu działa dobrze jeśli brakuje Ci go w diecie, chociaż jak masz problemy ze snem to dodaj do wieczornej dawki ZMA - powinno pomóc.
Bzdura. Tryptofan działa też przy stresie i depresji.
Badania są dość lakoniczne.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32272859/

Co do hormonów wyżej to też kiedyś chciałem to badać ale okazuje się, że wazopresyna dla pełnego efektu musi być badana z kilkoma innymi hormonami i elektrolitami.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&AMP;start=700
  • 110 / 15 / 0
Zna ktoś dostępne, legalne i bez recepty środki na obniżenie acetylocholiny? Ja kojarzę tylko biperyden na receptę i forskolinę. Czy ewentualnie skopolamina z apteki będzie działać, czy to tylko działanie obwodowe?
  • 9490 / 1866 / 2
@epiphone tzn ? Jak chcesz obniżyć poziom acetylocholiny ? To, że zablokujesz jeden receptor nie znaczy, że spadnie ilość ACH. To oznacza, że część acetylocholiny będzie działać na inne receptory.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&AMP;start=700
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Trump uznał fentanyl za broń masowego rażenia. „Używają go, by zabijać Amerykanów”

Prezydent USA Donald Trump podpisał w poniedziałek rozporządzenie uznające fentanyl za broń masowego rażenia. W uzasadnieniu stwierdził, że „wrogowie USA używają go, by zabijać Amerykanów”. Oświadczył zarazem, że rozważa złagodzenie federalnych restrykcji obejmujących marihuanę.

USA: Donald Trump usunie marihuanę z listy najcięższych narkotyków?

Stało się to, o czym spekulowano od miesięcy. Donald Trump, mimo oporu konserwatywnego skrzydła własnej partii, ma sfinalizować proces reklasyfikacji marihuany. Konopie mają trafić z surowego Wykazu I (gdzie są traktowane na równi z heroiną) do łagodniejszego Wykazu III substancji kontrolowanych.

Czescy lekarze będą mogli przepisywać pacjentom grzyby halucynogenne

Mieszkańcy Czech cierpiący na depresję i inne choroby, na które nie pomagają tradycyjne metody leczenia, będą mogli korzystać z leczniczych grzybów halucynogennych już od przyszłego roku, informuje polski portal informacyjny TVP World.