Działy bezpośrednio dotyczące uprawy konopi
ODPOWIEDZ
  • 15 / / 0
Ok
Ja się i tak cieszę co jest wyrośnięte 😁
I oby klepało
  • 12452 / 2421 / 0
Czemu miałoby nie klepać?
  • 15 / / 0
Jest coraz lepszy.
Zostawiam na ostatni tydzień i ścinam
Jeden gorszy z plonami ale i tak nie ma źle.
IMG_20241024_154355.jpg
IMG_20241024_154326.jpg
IMG_20241024_154340.jpg
Co sądzicie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 12452 / 2421 / 0
Ten krzaczek z pierwszego zdjęcia potrzebuje chyba jeszcze nieco więcej, niż 7 dni. Ja bym trzymał póki pogoda pozwala, bo zapowiada się ładnie.
Ten z drugiego zdjęcia wygląda na bardziej dojrzałego, choć kwiaty nie zdążyły napuchnąć. Struktura bardzo mi przypomina mojego Blue Shaman'a sprzed kilku sezonów. Za 7 dni powinien być już gotowy.
W życiu bym nie powiedział, że pestki z jednego tematu wyjęte... na pierwszy rzut oka totalnie inne odmiany.
  • 12452 / 2421 / 0
Jeszcze dodam, że jeśli lubisz "eksperymenty", to możesz postresować krzaki przed ścinką. Jest na to kilka sposobów, z czego nie próbowałem żadnego - znam tylko z różnych poradników. Ludzie zarzekają się, że to działa, ale wiadomo, jak to bywa.

1. Ostatnie 48h w ciemności.
2. Ostatnie podlanie wodą z lodem.
3. Wbicie wykałaczki w łodygę na dole.

To rzekomo ma dać ostatniego jeszcze kopa do produkcji żywicy. Być może to jakieś bzdury i zabobony, ale osobiście bym spróbował chociaż z tym zaciemnieniem i lodowatą wodą. Niestety nigdy nie miałem opcji ze względu na odległość i brak możliwości zaciemnienia.
  • 1 / / 0
Nie mogę zacytować ostatniego postu więc tak odpowiem. Zadne ze sposobów które podałeś nie są potwierdzone. Co do trzymania doby lub dwóch w ciemni były robione badania na klonach i wyszło, że nie ma większej różnicy chociaż wielu growerow upiera się, że zwiększa to produkcję żywicy. Podlewanie woda z lodem nie zwiększy produkcji żywicy, jedynie pozwoli wybarwić roślinę na fioletowy. Ostatni podpunkt to totalna bujda, roślina nie reaguje w ten sposób na tego typu stres. Jedyna potwierdzona metoda zwiększenia żywicy przed ścinka jest przesuszenie rośliny.
  • 67 / 23 / 0
Muszę przyznać, że czytając pierwszy post o nasionach wyciągniętych z palenia i uprawie na balkonie to jakoś tego nie widziałem a muszę przyznać że ostatecznie jak na takie warunki jakie im zapewniłeś to bardzo ładnie Ci one zakwitły. Wiadomo że to nie to samo co namiot + lampy albo bardzo zadbany outdoor i po wysuszeniu pewnie około 5g będziesz miał ale zawsze powtarzam co swoje to swoje a opieka nad roślinami to niezły fun, być może się wkręcisz i drugi raz będzie bardziej pro :liść: Aż mi się przypomniały moje pierwsze planty sprzed 14lat...
30 września 2024jezus_chytrus pisze:
Moje krzaki na outdoorze kilka razu mierzyły się z przymrozkami do -4C i poza lekko nadpalonymi szczytami, nic im nie było. Właściwie to wyszło bardzo dobre palenie.
Moje też musiały się mierzyć z takimi warunkami no i tu wszystko zależy od odmiany i jej wytrzymalości na takie warunki, przykładowo Easy Sativa to wręcz stworzona jest na takie polskie warunki, OG Kush też dawał radę do samego końca ale miałem też takie że nie przeżyły przymrozków.
ps. nigdy nie zapomnę mojej Easy sativki z łodygą jak pień drzewa, 2,5m wysokości, normalnie wyglądała jak choinka ale do sedna - jak dopiero co zaczęła kwitnąć i tam nawet pąków nie było na niej to jacyś idioci ją znaleźli i zajebali - siekierką chybą tą łodygę musieli rąbać... %-D
  • 12452 / 2421 / 0
@Maddog285
Jasne - zaakcentowałem, że nie mogę potwierdzić działania żadnych z tych metod.
Ciemnica i lodowata woda przewija się dość często i to u ludzi, którzy zrobili sporo upraw (no i faktycznie zrobili). Dlatego właśnie te 2 bym sprawdził z czystej ciekawości, bo wykałaczka brzmi dość drastycznie.
Oczywiście zawsze lepiej testować na cudzych krzakach :korposzczur: Nie no żartuję - gdybym miał opcję, to sam bym sprawdził, bo wspomniani ludzie zarzekają się, że widzą różnicę.
O przesuszeniu na koniec też czytałem i ma to działać na tej samej zasadzie, co pozostałe. Roślina "myśli", że to już koniec i skupia się już głównie na żywicy, żeby zwiększyć szansę na wyłapanie pyłku.
Właściwie nie wiem, czemu zapomniałem o tym wspomnieć, a sam w tym sezonie stosowałem. Tylko po jednym razie cóż można powiedzieć...

Dla mnie "działalność" jest dużo bardziej wciągająca od samego palenia. W zasadzie to już kilka dni temu zacząłem sprawdzać, jakie pestki na przyszły sezon wybrać, bo raczej na pewno pokusa będzie silniejsza ode mnie. Zaczynasz z maleńką pesteczką, a po X miesiącach masz kilka słoików palenia - dla mnie prawie jak "magia". Próbowanie różnych nawozów, treningów itp...
  • 15 / / 0
Ostatnie dni i ścinam tak się prezentuje. Jak dla mnie i tak ładnie wygląda.
Dzięki wszystkim za porady i odpowiedzi 😁
IMG_20241030_170806.jpg
IMG_20241030_170829.jpg
IMG_20241030_170823.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 12452 / 2421 / 0
Wydaje mi się, że masz tam jeszcze dużo przezroczystych główek. Zrobisz jak chcesz, ale ja bym dał jeszcze tydzień.
Ewentualnie weź lupę i zaglądnij, czy główni są już w zdecydowanej większości mleczne + trochę bursztynowych i jeśli tak, to w zasadzie można ścinać. Póki co pogoda jest sprzyjająca więc szkoda byłoby ściąć zbyt wcześnie i potem żałować. Wprawdzie wiele tego nie będzie, ale mimo wszystko... Ja 2 razy z rzędu ścinałem jakoś koło 7 listopada. Nie wdaje się tam pleśń więc nic Cię nie goni : )

A co z drugim krzakiem?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Marihuana a zdrowie jamy ustnej: Nowe badania kontra nikotyna i snus. Co szkodzi bardziej?

Największe jak dotąd badanie długofalowego wpływu marihuany na zdrowie wykazało… tylko pogorszenie stanu dziąseł – a i to w mniejszym stopniu niż przy używaniu tytoniu czy snusa! Nie zaobserwowano innych poważnych negatywnych skutków zdrowotnych.

1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii

Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.

Nie mógł pogodzić się z rozstaniem, rozsypał "biały proszek" na dachu auta byłej partnerki

36-latek dobijał się w gminie Giby (Podlaskie) do drzwi swojej byłej partnerki. Awanturował się i krzyczał, a na koniec rozsypał na dachu jej samochodu amfetaminę. Został zatrzymany przez policję. Był tak pijany, że nie był w stanie dmuchnąć w alkomat.