Działy bezpośrednio dotyczące uprawy konopi
ODPOWIEDZ
  • 15 / / 0
Ok
Ja się i tak cieszę co jest wyrośnięte 😁
I oby klepało
  • 12713 / 2460 / 0
Czemu miałoby nie klepać?
  • 15 / / 0
Jest coraz lepszy.
Zostawiam na ostatni tydzień i ścinam
Jeden gorszy z plonami ale i tak nie ma źle.
IMG_20241024_154355.jpg
IMG_20241024_154326.jpg
IMG_20241024_154340.jpg
Co sądzicie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 12713 / 2460 / 0
Ten krzaczek z pierwszego zdjęcia potrzebuje chyba jeszcze nieco więcej, niż 7 dni. Ja bym trzymał póki pogoda pozwala, bo zapowiada się ładnie.
Ten z drugiego zdjęcia wygląda na bardziej dojrzałego, choć kwiaty nie zdążyły napuchnąć. Struktura bardzo mi przypomina mojego Blue Shaman'a sprzed kilku sezonów. Za 7 dni powinien być już gotowy.
W życiu bym nie powiedział, że pestki z jednego tematu wyjęte... na pierwszy rzut oka totalnie inne odmiany.
  • 12713 / 2460 / 0
Jeszcze dodam, że jeśli lubisz "eksperymenty", to możesz postresować krzaki przed ścinką. Jest na to kilka sposobów, z czego nie próbowałem żadnego - znam tylko z różnych poradników. Ludzie zarzekają się, że to działa, ale wiadomo, jak to bywa.

1. Ostatnie 48h w ciemności.
2. Ostatnie podlanie wodą z lodem.
3. Wbicie wykałaczki w łodygę na dole.

To rzekomo ma dać ostatniego jeszcze kopa do produkcji żywicy. Być może to jakieś bzdury i zabobony, ale osobiście bym spróbował chociaż z tym zaciemnieniem i lodowatą wodą. Niestety nigdy nie miałem opcji ze względu na odległość i brak możliwości zaciemnienia.
  • 1 / / 0
Nie mogę zacytować ostatniego postu więc tak odpowiem. Zadne ze sposobów które podałeś nie są potwierdzone. Co do trzymania doby lub dwóch w ciemni były robione badania na klonach i wyszło, że nie ma większej różnicy chociaż wielu growerow upiera się, że zwiększa to produkcję żywicy. Podlewanie woda z lodem nie zwiększy produkcji żywicy, jedynie pozwoli wybarwić roślinę na fioletowy. Ostatni podpunkt to totalna bujda, roślina nie reaguje w ten sposób na tego typu stres. Jedyna potwierdzona metoda zwiększenia żywicy przed ścinka jest przesuszenie rośliny.
  • 12713 / 2460 / 0
@Maddog285
Jasne - zaakcentowałem, że nie mogę potwierdzić działania żadnych z tych metod.
Ciemnica i lodowata woda przewija się dość często i to u ludzi, którzy zrobili sporo upraw (no i faktycznie zrobili). Dlatego właśnie te 2 bym sprawdził z czystej ciekawości, bo wykałaczka brzmi dość drastycznie.
Oczywiście zawsze lepiej testować na cudzych krzakach :korposzczur: Nie no żartuję - gdybym miał opcję, to sam bym sprawdził, bo wspomniani ludzie zarzekają się, że widzą różnicę.
O przesuszeniu na koniec też czytałem i ma to działać na tej samej zasadzie, co pozostałe. Roślina "myśli", że to już koniec i skupia się już głównie na żywicy, żeby zwiększyć szansę na wyłapanie pyłku.
Właściwie nie wiem, czemu zapomniałem o tym wspomnieć, a sam w tym sezonie stosowałem. Tylko po jednym razie cóż można powiedzieć...

Dla mnie "działalność" jest dużo bardziej wciągająca od samego palenia. W zasadzie to już kilka dni temu zacząłem sprawdzać, jakie pestki na przyszły sezon wybrać, bo raczej na pewno pokusa będzie silniejsza ode mnie. Zaczynasz z maleńką pesteczką, a po X miesiącach masz kilka słoików palenia - dla mnie prawie jak "magia". Próbowanie różnych nawozów, treningów itp...
  • 15 / / 0
Ostatnie dni i ścinam tak się prezentuje. Jak dla mnie i tak ładnie wygląda.
Dzięki wszystkim za porady i odpowiedzi 😁
IMG_20241030_170806.jpg
IMG_20241030_170829.jpg
IMG_20241030_170823.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 12713 / 2460 / 0
Wydaje mi się, że masz tam jeszcze dużo przezroczystych główek. Zrobisz jak chcesz, ale ja bym dał jeszcze tydzień.
Ewentualnie weź lupę i zaglądnij, czy główni są już w zdecydowanej większości mleczne + trochę bursztynowych i jeśli tak, to w zasadzie można ścinać. Póki co pogoda jest sprzyjająca więc szkoda byłoby ściąć zbyt wcześnie i potem żałować. Wprawdzie wiele tego nie będzie, ale mimo wszystko... Ja 2 razy z rzędu ścinałem jakoś koło 7 listopada. Nie wdaje się tam pleśń więc nic Cię nie goni : )

A co z drugim krzakiem?
ODPOWIEDZ
Newsy
Rząd za, kantony przeciwko: Czy Szwajcaria zalegalizuje marihuanę?

Parlament federalny chce zdekryminalizować konopie indyjskie w Szwajcarii. Jednak już etap konsultacji pokazuje, że sprzeciw wobec projektu jest duży.

CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln

Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.

Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje

Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.