hyperreal.info to największe polskie repozytorium informacji o substancjach psychoaktywnych. Aby wziąć udział w dyskusji i zobaczyć wszystkie działy, koniecznie rozważ założenie konta.
U nas możesz rozmawiać o wszystkim. Ważne, abyś przed napisaniem czegokolwiek, zapoznał się z istniejącymi tematami, w czym może pomóc wyszukiwarka, dostępna po zarejestrowaniu się w naszym portalu.
Ze względu na to, że substancje psychoaktywne są w Polsce wciąż nielegalne, lepiej załóż konto z innym nickiem niż na pozostałych portalach. Nie stosuj jednak kont jednorazowych, gdyż nie odzyskasz wtedy hasła.
Po zarejestrowaniu się
masz pełen dostęp do działów i wyszukiwarki, możesz kontaktować
się z innymi członkami społeczności, a poza tym zniknie też
irytujący baner z informacją, którą teraz właśnie czytasz ;-)
Na całym hyperrealu obowiązuje nasz
regulamin.
Nie stosując się do niego, możesz stracić konto.
Spora część forum jest moderowana, w trosce o jakość
dyskusji oraz komfort uczestników portalu.
Jeśli zauważysz jakiś post naruszający regulamin, nie wahaj
się go od razu zgłosić. Kliknij w odpowiednią ikonkę u góry
tego postu, a my zajmiemy się resztą. Nie akceptujemy zachowań,
które obrażają innych.
10 czerwca 2024NahoyCito pisze: Powiedzcie mi, co normalni ludzie robią w wolnym czasie, bo ja tylko jechałem po kode, grzałem, leżałem i teraz nie potrafie się odnaleźć.
Podłączam się do pytania. Bardzo ważnego w swej istocie.
10 czerwca 2024NahoyCito pisze: Jestem kurwa zepsuty. Jak nie grzeje, to tylko szukam od kogo jakiegoś klona albo rolki ogarnąć, kiedy do lekarza się umówić po jaki zopiklon i alpre..
Właśnie, tu może jest problem (pracuję nad ciekawym tematem, ale o tym kiedy indziej) - łączenie zdrowia i służby zdrowia, która ma to zdrowie zapewniać z uzależnieniem od narkotyków (nawet tych aptecznych, bez względu czy OTC czy RP(w) ) nie jest dobrym pomysłem. Może to jest tak, że nałogi żerują na odwróconym instynkcie przetrwania ? W spoilerze odpowiedź od AI, pozwoliłem sobie pogrubić najważniejszy fragment:
Spoiler:
"Odwrócony instynkt przetrwania" nie jest oficjalnym terminem psychologicznym, ale może odnosić się do sytuacji, w której długotrwały stres i wyczerpanie psychofizyczne prowadzą do mechanizmów obronnych, które paradoksalnie osłabiają nasze poczucie bezpieczeństwa i zdolność do funkcjonowania. Osoby w takim stanie mogą być mniej świadome swojego wyczerpania, odcinać się od własnego ciała, reagować złością, racjonalizować trudną sytuację lub doświadczać depersonalizacji, co odbiera im możliwość powrotu do normalnego trybu życia.
Jak się to objawia?
Odcięcie od ciała:
Ludzie mogą odcinać się od swoich fizycznych i psychicznych potrzeb, aby nie czuć bólu i wyczerpania, co jest formą samoobrony.
Włączanie złości:
Ten mechanizm pomaga funkcjonować jeszcze przez jakiś czas, gdy inne sposoby radzenia sobie się wyczerpały, jednak jest to reakcja na skrajne wyczerpanie.
Racjonalizacja i brak nadziei:
Osoby mogą przekonywać siebie, że wszędzie jest źle i nic się nie da zmienić, co zamyka je w błędnym kole bez nadziei na poprawę.
Depersonalizacja:
Dochodzi do postrzegania innych ludzi jako "szarej, irytującej masy", co prowadzi do braku cierpliwości i empatii.
Co to oznacza w praktyce?
Taka odwrócona reakcja na stres może prowadzić do przedłużonego trybu przetrwania, w którym jednostka żyje w ciągłym stanie podwyższonego napięcia, zamiast móc osiągnąć stan relaksu i regeneracji. Długotrwały stres i brak świadomości tego stanu mogą utrudniać powrót do równowagi psychofizycznej. [/quote]
Zaburzenia odżywiania: marihuana i psychodeliki pomagają skuteczniej niż konwencjonalne leki
Pionierskie badanie osób żyjących z zaburzeniami odżywiania wykazało, że marihuana i substancje psychodeliczne, takie jak grzyby czy LSD, najlepiej łagodzą objawy u respondentów, którzy leczyli się za pomocą leków bez recepty.
Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję
Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.
Nasi sąsiedzi legalizują marihuanę. Do 100 gramów na własny użytek
Czechy przygotowują się do ważnych zmian w swoich przepisach dotyczących marihuany. Od 1 stycznia 2026 roku będzie tam legalne posiadanie do 100 gramów marihuany oraz uprawa do trzech roślin konopi na własny użytek. Dzięki temu, Czechy staną się drugim krajem w Unii Europejskiej, który zdecydował się na takie rozwiązania.