Zwykli użytkownicy nie mogą zakładać wątków na tym forum.
Jeśli chcesz zamieścić tu FAQ, HOWTO, albo kompendium swojego autorstwa – zamieść je w dziale >Psychofarmakologia<, a na początku posta dopisz, że chcesz by wątek był w Kompendiach.
Do jego wystąpienia trzeba substancji która działa jako inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny + substancji która uwalnia jej duże ilości, tak? Tak jak DXM + MDMA? Taką informację mi ktoś podał. Chociaż coś mi nie pasuje bo SSRI + MDMA nie równa się ZS.
DXM czy tramadol też są inhibitorami, wobec tego dlaczego zachodzi ZS przy ich połączeniu z innym inhibitorem jakimi są leki SSRI?
A dlaczego nie ma takiego ryzyka przy połączeniu SSRI z np. opioidami, katynonami, MDMA czy niektórymi psychodelikami, przecież każde z tych substancji uwalnia duże ilośći sero?
Czy może jedank zespół serotoninowy powstaje, gdy stosujemy dwie substancje które działają jako inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny? To by mi się bardziej zgadzało patrząc na połączenie na przykład DXM + SSRI.
Co się stanie po Dextrometorfanie?
Ona jedyna, wierna dziewczyna - amfetamina buprenorfina
Załóżmy masz inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny. Jasne, powoduje on, że serotonina znajdująca się w szczelinie synaptycznej nie może wrócić i cały czas jej poziom utrzymuje się tak bardzo, jak stosowana dawka przewiduje.
1) Jeśli dobrze rozumiem, to jak przyjmujesz SSRI z SSRI, to po prostu zwiększasz ponownie ilość serotoniny, co przełoży się na ZS. Tak samo chyba z zbyt wysoką na raz dawką SSRI.
2) Wszelkie medykamenty podnoszące poziom serotoniny takie jak 5-HTP(oczywiście z EGCG) z SSRI/SNRI/TLPD mogą prowadzić do ZS, ale najczęściej po jednorazowym użyciu występuje lekki Zespół Serotoninowy.
3) Nie znam się na mechanizmie MDMA, ale z tego co mi wiadomo, to właśnie inhibicja wychwytu zwrotnego serotoniny przeszkadza w reagowaniu określonych receptorów 5-HT dla danego psychodelika (znacznie osłabia działanie).
Tu chyba nie chodzi o uwolniony poziom serotoniny, tylko o te receptory.
Ja sam biorę ASRI i szczerze mówiąc po 3-CMC to słabawo się czułem, a to przecież też euforyk.
Posiąść wszelką wiedzę leży w zasięgu możliwości człowieka ~ Leonardo da Vinci
Szukaj mnie na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
Biorąc takie DXM (według wikipedii jest SRI), bo DXM także blokuje wychwyt zwrotny serotoniny. Więc nagle powstaje mega blokada w wydalaniu serotoniny i dlatego można dostać ZS. MDMA i kodeina nie blokują wychwytu zwrotnego, dlatego nie ma ryzyka wystąpienia ZS. Z tego co rozumiem, to o to po prostu chodzi. Nie o to, co daje więcej serotoniny, tylko o to, że DXM blokuje "uciekanie" serotoniny, potęgując działanie leku SSRI.
BTW, witam po krótkiej nieobecności. Będę logował się częściej. :)
Karny jeżyk: SŁABO OGARNIAM ANATOMIĘ!
neurobiolog pisze:Nie znam się na mechanizmie MDMA, ale z tego co mi wiadomo, to właśnie inhibicja wychwytu zwrotnego serotoniny przeszkadza w reagowaniu określonych receptorów 5-HT dla danego psychodelika (znacznie osłabia działanie).
Tu chyba nie chodzi o uwolniony poziom serotoniny, tylko o te receptory.
Gdy MDMA jest juz w komórce pre-synaptycznej dochodzi do gwaltownego zalewu szczeliny synaptycznej serotoniną i zapełnienie nią receptorów. Wysoka aktywność receptorów z kolei zwiększa elektryczną aktywność mózgu i jest bezpośrednim powodem wrażeń.
Ok. 2-3 godziny po zażyciu XTC mechanizm wychwytu zwrotnego wypompuje z synapsy sporą część serotoniny "zużytej" przez receptory , ale receptory serotoninowe nadal zbierają cząsteczki, więc nadal odczuwasz przyjemne efekty.
SSRI - Kanały wychwytu zwrotnego zmniejszają ilość serotoniny w szczelinie synaptycznej. Działają tylko w jedną stronę, podobnie do młyna, który działając w jednym kierunku zabiera wodę z rzeki, żeby następnie ją upuścić. Serotonina po wychwycie zwrotnym znajduje się w komórce pre-synaptycznej, skąd nie może przenikać drugi raz z powrotem do synapsy przez błonę komórkową, może się jednak przyłączyć do pęcherzyka, a z niego trafić znów do synapsy.
motyw MDMA i SSRI zależy więc od kolejności zażycia substancji.
SSRI zamyka kanaly wychwytu zwrotnego serotoniny (ze szczeliny synaptycznej do komórki pre-synaptycznej), dlatego czasteczki MDMA, strukturalnie przypominające serotonine nie moga sie przez nie dostac do owej komórki, w związku z czym MDMA nie wywoła wyrzutu serotoniny z tej komórki do szczeliny synaptycznej. MDMA nie dziala.
Ale gdy zmienimy kolejność, to z racji że ekstaza zużywa serotoninę, której wcale nie pomaga wytwarzać, gdy kanały wychwytu zwr. uporają się z większością neurotransmiterów zacznie się dawać we znaki "zejście".
i teraz, jeśli w tym momencie zażyjemy SSRI, kanały wychwytu zwrotnego serotoniny zostana zablokowane i serotonina pozostanie
dluzej w szczelinie synaptycznej, a co za tym idzie jej stężenie się kumuluje, a czas ekspozycji receptorów na działanie serotoniny wydłuża się. Euforia potrwa dluzej/zjazd będzie łagodniejszy.
Gwałty na zlecenie, bez zlecenia zresztą też.
amfetamina – produkcja, dystrybucja, masturbacja.
Brawurowa jazda samochodem Cinquecento.
[mention]neurobiolog[/mention] w razie czego przenieś w inny temat
Dzięki.
[mention]Duce[/mention]w załączniku masz wszystko na tacy. pozdrawiam
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
09 czerwca 2017STR88 pisze: Domowo raczej nie sprawdzisz, ale skoro gorączka szybko minęła to nie był to "pełnoprawny" ZS, o ile w ogóle
Pij dużo wody, jutro powinno być wszystko okej
19 sierpnia 2017Duce pisze: Pomóżcie mi zrozumieć jak występuje Zespół serotoninowy:
Do jego wystąpienia trzeba substancji która działa jako inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny + substancji która uwalnia jej duże ilości, tak? Tak jak DXM + MDMA? Taką informację mi ktoś podał. Chociaż coś mi nie pasuje bo SSRI + MDMA nie równa się ZS.
19 sierpnia 2017Dextem pisze: [mention]Duce[/mention], faktycznie, to dość skomplikowane. Nawet sam mechanizm działania leków z grupy SSRI nie jest chyba jeszcze w 100% poznany. SSRI są blokerami wychwytu zwrotnego, czyli z tego co rozumiem powodują zatrzymanie Serotoniny, która ma zostać wydalona z organizmu. Mózg produkuje określoną ilość, i później ją usuwa. SSRI powodują to, że po tej produkcji mniejsza część jest usuwana. Dlatego zostaje jej więcej.
A ja mam inną rozkminę. Czy opio znoszą efekty ZS? Nieraz widziałem tak przećpanych i powykręcanych ludzi po Mce, że już dawno powinni leżeć na Sorze tocząc pianę z pyska, a skakali pod sceną na koncercie szczęśliwi jak dzieci. Czy to możliwe, że endorfina wydzielona przez słuchanie ulubionej muzyki (zwielokrotniona bo to koncert) uratowała ich dupska? Jak tak to to może być cenna informacja w razie wu.
bez wiosennego w wiośnie życia nieba?...
Wołają na nas, że w złą idziem stronę,
precz o świat troskę rzucając powinną,
a czy pytają się nas, co nam trzeba
i czyśmy mogli obrać drogę inną?
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/4/4b17ca50-373f-49aa-af7d-42d0d14a9af5/139300940_1100342633772022_2875465868125423572_n.jpg?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20250429%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20250429T062802Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=d4d3772b5544e7b0a913f30f03af54cf0a56d244e25701ccb90fecd4b12132f9)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news/klefedronfabrik5.jpg)
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/nowenarkogis.jpg)
Coraz więcej Polaków przedawkowuje nowe narkotyki. Raport GIS
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/3-448290.jpg)
CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków
Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/petru.jpg)
Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły
Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/f5.large_.jpg)
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu
Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.