Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
  • 2032 / 335 / 0
Temat pisany głównie z perspektywy osoby lubującej się w grach video typu Tekken w których to, czego nauczysz się na pamięć, w końcu zostaje w pamięci twoich mięśni.

Innymi słowy- nie musisz myśleć, żeby daną czynność powtórzyć, a mogą być to na prawdę skomplikowane i złożone czynności (np. tzw "combosy" w serii Tekken). Na przykładzie gry mogę powiedzieć, że te rzeczy zapamiętuje się w jakiś dziwny sposób i pozostają one już nie tyle w głowie, co np. w dłoniach.

Czy można to jakoś usprawnić, czy efektywność nauki opartej na takiej pamięci oparta jest tylko na osobistych predyspozycjach (ewentualnie też wieku)? Jeśli można boostować, w jaki sposób? Bo to nie jest chyba jak z nauką do egzaminu, że kawa/plusz/feta/redbull mogą mieć jakieś konkretniejsze przełożenie.
Macie jakieś uwagi / spostrzeżenia odnośnie takiego rodzaju pamięci? Zakorzenia się w naszych mięśniach, mega ciekawe zjawisko.

Ciekawe czy odnośnie nałogów też coś w tym jest, np. niektórzy mają nawyki kłucia się i inne dziwne rytuały. Ja jak nie gram w tekkena przez jakiś czas, to czuję coś na kształt objawów odstawiennych (lol) - "swędzą" ręce, potrzeba zagrać.
Uwaga! Użytkownik yoshi420 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
Newsy
Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany zawiesza prace

Rok temu politycy obozu rządzącego ogłosili wielki, historyczny projekt: pierwszy w Polsce Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany. Miało być nowocześnie, postępowo, europejsko. Miał być projekt, miał być progres, miało być „po wyborach ruszamy pełną parą”.

Larwy ostryg bardziej "zestresowane". Wszystko przez narkotyki

Pod wpływem pochodzących ze ścieków narkotyków larwy ostryg poruszają się powoli i są zestresowane — wskazują najnowsze badania naukowe, na które powołuje się Polska Agencja Prasowa.

Kartele przemycają narkotyki na statkach z chorym i martwym bydłem

Kartele narkotykowe wykorzystują statki wypełnione chorym i padłym bydłem do przemytu ogromnych ilości kokainy trafiającej ostatecznie do Europy – informuje „The Telegraph”, powołując się na źródła wywiadowcze.