Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 1931 / 318 / 0
Jako, że był już temat o tzw. "dream drugs", czyli dragach jakich ktoś najchętniej by spróbował, to teraz pora na odwrotną stronę medalu. Jakich dragów nie zamierzacie nigdy tykać, nazwijmy to "antidream drugs" lub "nightmare drugs".

Z pewnością nie zamierzam dotykać:
1. Heroiny, fentanylu, morfiny.
2. Metamfetaminy.
3. Kokainy.

Nie wpisywać sposobu podania - Ama
  • 96 / 2 / 0
1.hera, fent i inne mocne opiaty
2.feta, meta
3. koks
4. RC
  • 3127 / 27 / 0
1. Depresanty (oprócz alko)
2. Stymulanty
High, how are you?
  • 43 / / 0
1. heroina
2. metamfetamina, metkatynon
3. Inhalanty
  • 1558 / 18 / 0
Ja to nigdy w żyłę nie dam, o!
  • 62 / 1 / 0
Nigdy w żyłę.
Nigdy amfetaminy, wystarczy, że straciłam przez to przyjaciela.
Nigdy mety.
Nigdy heroiny.
Nigdy kokainy.
Nigdy dopalaczy.
Uwaga! Użytkownik Annika nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2775 / 39 / 0
1. Opiaty/opioidy
2. metamfetamina
Uwaga! Użytkownik BS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 41 / 11 / 0
NIgdy nie mów nigdy!
  • 146 / 3 / 0
Mocne psychodeliki
  • 3363 / 360 / 0
- Nigdy heroiny / morfiny
- metamfetamina
- Inhalanty

Tak to jestem otwarty na wszystkie dragi. :)
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom

Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.

Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?

Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.

Pozostałości nielegalnej destylarni whisky w szkockim Highlands

Dobrze, że wcześniej nie znalazła tego skarbówka, bo zniszczyłaby ten piękny kawałek historii. Na szczęście przetrwał i dostarczył silnego dowodu, że kamienna struktura w Ben Lawers National Nature Reserve służyła do nielegalnej produkcji whisky.