Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 108 / 15 / 0
U mnie akurat po zejściu z wenli otępienie emocjonalne zeszło po miesiącu. Nie wiem, czy trwale zmienia mózg, ale w trakcie brania na pewno. wenlafaksyna i mirtazapina to najsilniejsze i najstraszniejsze psychotropy, jakie brałem. Czułem się na nich nieźle, bez lęku, ale najgorsze życiowe decyzje podjąłem i najgłupsze rzeczy w życiu zrobiłem właśnie na nich. Zmieniła mi się osobowość, serio. Nie czułem się sobą, nie miałem kontaktu z emocjami, prawdziwym ja, swoimi dawnymi wartościami czy ideałami. Nawet nie mówię o skutkach ubocznych, które też były, tylko o aspekcie bardziej hmm... duchowym. Niestety, ale przez długi czas ten komfort mi się podobał, kto by nie chciał mieć mniej na głowie, być pewnym siebie i efektywnym. Tylko zapomina się o kosztach.

Szczerze i bez złośliwości współczuję osobom takim jak @zburzony, które faszerują się max dawkami leków takich jak wenla i mirta. Zwłaszcza przez wiele lat, bo to już zaprzeczenie idei leczenia. Swoją drogą, co to za lekarz, który prowadzi takie leczenie... Mam przykład swojej matki, która od paru lat bierze combo paroksetyny i mirtazapiny. To już nie jest moja matka, którą znałem. Odcięcie od siebie totalne. A w dodatku jest całkowicie głucha na argumenty zmiany leczenia i pójścia na terapię. To jest serio smutne. Nawet nie chcę myśleć, co muszą czuć osoby ze schizo biorące neuroleptyki. Choć w ich przypadku rzeczywiście niestety trzeba brać.

Nie chcę nikogo zniechęcać do silnych psychotropów. Bo są sytuacje podbramkowe, że taka wenla może dosłownie uratować czyjeś życie. Bierz, jak musisz. Ale jednocześnie szukaj innej pomocy, bo to jest rozwiązanie tymczasowe.
  • 1666 / 269 / 0
@epiphone w moim przypadku wenlafaksyna kiedyś wyciągnęła mnie z totalnego gówna, ledwie funkcjonowałem społecznie, bałem się wyjść z domu po jedzenie i siedziałem załamany i głodny. Nie chcę nigdy już doświadczyć takiego stanu dlatego zamierzam brać leki do końca życia. Co do zmian osobowości to tutaj też leki zmieniły mnie na lepsze - przestałem być tak nadwrażliwy, niestabilny emocjonalnie, odczuwać za dużo i zbyt intensywnie wszystkie emocje. Z tym że ja mam zaburzenia osobowości i to trochę zmienia postać rzeczy.
  • 108 / 15 / 0
@zburzony spoko, nie mówię, że w określonych sytuacjach wenlafaksyna nie jest zbawienna. To bardzo dobrze, że dzięki niej byłeś w stanie funkcjonować. Ale na dłuższą metę depresja to szereg czynników i mega rzadko przyczyną jest faktycznie endogenny deficyt neuroprzekaźników, lecz szkielet budowy życia plus losowe zdarzenia. Można na to wpływać metodami niefarmakologicznymi. To tak jak z bólem zęba, można brać ciągle przeciwbólowe albo pójść do dentysty i załatwić problem u źródła. To, co piszesz o nadwrażliwości, niektórzy tacy już są. Ja też tak mam. Wiem, jakie to bywa upierdliwe. Ale taki się urodziłeś i kluczem jest przekuć to w swoje mocne strony i nauczyć się z tym radzić, odpowiednio zaaranżować sobie środowisko i życie. Pomyśl sobie o osobach w spektrum autyzmu. Na to nie ma leku. Muszą więc sobie przystosować życie, np. unikają zbyt wielu bodźców, dbają o czas dla siebie i odpoczynek. Przykładem pomocy może być mindfulness, ale opcji jest więcej, każdy może sobie coś wybrać. Oczywiście jesteś dorosły i sam podejmujesz decyzje i obierasz ścieżki, ale chciałem napisać tego posta, bo akurat miałem wenę. Pozdro
  • 28 / 4 / 0
Wiecie może czy wenlafaksyna w dawkach do 150mg mocno zwiększa prolaktynę? Przyznam że trochę się boje tej prolaktyny, czy w związku z tym że biorę SNRI mogę zbadać poziom prolaktyny na NFZ ?
  • 910 / 222 / 0
Pójdź do rodzinnego i spytaj czy przepisze. Ogólnie SNRI mniej zwiększają prolkę niż klasyczne SSRI (pomijając sertralinę). I powinno być znacznie lepiej.

A w razie potrzeby pozostaje włączenie agonistów dopaminy. Bromokryptyny jeżeli masz mniejsze fundusze i liczysz się ze skutkami ubocznymi bądź kabergoliny, ten drugi fantastyczny lek. Jednak gdy kupowałem go 5 lat temu to już wtedy kosztował 150-170zł za 3 tabletki. Jednak system dawkowania wyglądał tego tak, że brało się pół tabletki co 3 dni. Jednak w mojej opinii jest to lek pozbawiony działań ubocznych. Wiadomo, za tę cenę... chociaż ja miałem oryginał. Może powstały już generyki...
  • 449 / 175 / 0
@piotr3339 , lekarz rodzinny nie może dać skierowania na prolaktynę, tylko specjalista.
  • 9 / / 0
po jakim czasie od odstawienia velaxinu 225 mg 3-CMC zaczyna dzialac tak jak przed braniem
  • 803 / 458 / 0
Na mnie po 11 miesiącach nie działa tak jak trzeba.
Panie Boże jeśli teraz nie umre nigdy nie przypierdole krechy.
  • 23 / 4 / 0
Ach,wszedłem ponownie na wenlafaksynę.
Te pierdolnięcie i pobudzenie na początku ładowania się mogłoby mi zostać na zawsze.

Teraz niech się rozkręci,od marca/maja ładujemy teścia i w końcu zaczynamy żyć!
  • 23 / 4 / 0
15 grudnia 2024zburzony pisze:
@ladyinnaightmares z tymi eksperymentami to by się zgadzało, zawsze lubiłem na sobie eksperymentować, dlatego swego czasu próbowałem każdej możliwej używki. To jak biorę teraz leki na pewno ma z tym związek, myślę że dobry psycholog bez problemu by to wyjaśnił:)
Dobry psycholog nazwałby to szukanie substytutów nielegalnych środków.

Jak wygląda Twoje życie na co dzień?
W sensie jakieś sporty,zdrowa dieta? Aktywność?
ODPOWIEDZ
Newsy
Rewolucja w Amsterdamie? Chcą zakazać sprzedaży marihuany turystom

Władze Amsterdamu chcą ograniczyć "turystykę narkotykową" i rozważają zakaz sprzedaży marihuany osobom bez meldunku w Holandii. Pomysł budzi jednak sprzeczne reakcje wśród polityków i przedsiębiorców.

Meta cenzuruje konopie. Rząd Brazylii grozi sądem i żąda reaktywacji kont

Meta, właściciel Instagrama i Facebooka, znów jest oskarżana o cenzurę. Tym razem chodzi o masowe blokowanie kont związanych z medyczną marihuaną w Brazylii. W ciągu jednego weekendu zniknęło blisko 50 profili. Wśród nich były konta stowarzyszeń pacjentów, lekarzy, influencerów i organizatorów Marszu Konopnego.

Dyrektorka szkoły w powiecie łańcuckim podejrzana o utrudnianie śledztwa ws. narkotyków

Dyrektorka szkoły podstawowej z powiatu łańcuckiego zatrzymana przez policję. Śledczy podejrzewają ją o działania utrudniające postępowanie dotyczące grupy przestępczej handlującej narkotykami.