Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
967
62%
Krajowe muchomory
103
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
490
31%

Liczba głosów: 1560

ODPOWIEDZ
  • 3 / / 0
Moja wina.
Chciałem aby miały wilgotno i gdzieś doczytałem że do momentu pojawienia się pinów nie powinno się otwierać góry i wachlować. Sama grzybnia była na macie grzewczej i jak pojawiły się krople to myślałem że wszystko jest ok. A nie jest.

Uważacie że grzybnia jest do odratowania wachlowaniem czy spisać ja na straty ??
  • 437 / 265 / 0
Nikt Ci tego nie powie. Żyje i nie spleśniała, więc szansa na owocniki zawsze jest. Próbuj. Może się uda.
Uwaga! Użytkownik Malinowy Chrusniak nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1 / / 0
Czy jest się o co martwić? Drugi rzut, trochę niewyraźne kolory pinów, kapelusze też jakieś dziwny odcień. Coś im może dolegać? Przestałem spryskiwać scianki wczoraj, a kropelki dalej się utrzymują. Może za wilgotno? Dziękuje za pomoc.

[ external image ]
[ external image ]
  • 1622 / 1030 / 7
@GypsyDaisy, no hej.

Jeśli już zerwałeś grzyby z pierwszego rzutu, to najpewniej zauważyłeś, że w miejscach "uszkodzeń" również zmieniły swoją barwę na taki zielonkawo-niebieski. Ludzie często się martwią i pierwsza myśl? No pleśń...

Nie jest tak na szczęście, więc nie musisz się martwić, gdyż jest to po prostu reakcja utleniania się psylocybiny. Pewne jadalne grzyby zebrane w lesie po przecięciu również sinieją z tego samego powodu. W przypadku cubensisów tak jest, że na ciastku również pozostają po niej plamki.

Na przyszłość, jeśli będziesz miał wątpliwości, to żelazną zasadą jest kierowanie się w takich sytuacjach zmysłem węchu. Dopóki pachnie "pieczarkowo", to wszystko gra. Jeśli zaczyna trącać stęchlizną, wtedy klapa.

Ogólnie na tym etapie zalecam dużo wietrzyć, to bardzo ważne dla owocników w czasie wzrostu aby zapewniać im odpowiednią wymianę gazową.
𝕊𝕥𝕒𝕪 𝕨𝕚𝕝𝕕, 𝕄𝕠𝕠𝕟 𝕔𝕙𝕚𝕝𝕕.. 🌙
  • 152 / 7 / 0
Nie było mnie kilka dni, nawet pinowania nie zdążyłem zauważyć a tu dzisiaj mnie przywitał widok ciemnych owocników cubensisa z wywiniętymi kapeluszami "na drugą strone". To 3 rzut z tego samego grow-kit'u, tym razem przegapiłem wszystko łącznie z wietrzeniem i pryskaniem po ściankach torby.

Fotki i relacja zapachowa później.

Jak wygląda temat przegapienia zbioru o 1-3 dni? Nada się to jeszcze do czegoś?
  • 1 / / 0
Hej, to mój pierwszy post i pierwsza próba uprawy z growkita, oczywiście na samym wstępie mam już wątpliwości.
Odebrałam wczoraj moją przesyłkę i zgodnie z poradnikiem @CATCHaFALL, postanowiłam wpierw dokładnie obejrzeć pudełko no i znalazłam gdzieniegdzie takie plamy - czy to pleśń, czy utleniona psylocybina?
Z jednej strony myślę, że pleśń byłaby raczej skupiona w jednym miejscu, a nie rozproszona w wielu i skłaniam się ku wersji z przebarwieniami od psylocybiny, bo czytałam że po zbiorach mogą się pojawić (ale no właśnie po zbiorach, a tu jestem na etapie kompletnie przedwstępnym), a z drugiej kompletnie się nie znam i trochę żal mi wydanej kasy, żeby zaryzykować, zalać i zobaczyć co z tego wyjdzie.
Pomyślałam więc, że poproszę o opinie ekspertów - byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedzi :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 1 / / 0
siemanko wszystkim, to pierwszy mój post :)

zabrałem się za golden teachery, na poczatku grudnia umieściłem w ciemnym miejscu koło kaloryfera, po jakiś 10-14 dniach dałem w troche jaśniejsze miejsce na lodówke (23*C) i 22giego wyszedł pierwszy (fot 4). Od tego momentu zacząłem wachlować rano i wieczorem, około 30ego grudnia miały 75% wielkości na fotkach.
Dziwne mają te kapelusze, jedne sie otwarły inne nie, co tu począć z tym ? Pozdro!
  • 2 / / 0
Hej, mam problem z grzybami. Wyrosły już trochę ale u nóżek robi sie biały nalot i czarnieją jak po dotknięciu, a łap tam nie wsadzałam. Poza tym to zaobserwowałam, że jest ich dużo mniej niż jak wcześniej miałam z gorwboxa i podejrzanie wolno rosną. Będą git czy to chroba jakas?
https://zapodaj.net/71abb84eef1de.jpg.html
  • 1622 / 1030 / 7
@morzelasmozekwas zbędna panika, eleganckie grzyby. W zasadzie już, albo rano do zbioru i cały proces od nowa.

Geny odpowiadają za prędkość wzrostu, o ile oczywiście warunki są optymalne, to nie ma opcji, aby ten proces przyspieszyć. Z doświadczenia wiem, że takie długo rozwijające się, masywne grzyby będą mocurne.

To, że ciemnieją i bez dotykania jest absolutnie ok, tak samo jak biały nalot na trzonkach, to nic innego, jak grzybnia.
IMG_20210409_103023_186.jpg
𝕊𝕥𝕒𝕪 𝕨𝕚𝕝𝕕, 𝕄𝕠𝕠𝕟 𝕔𝕙𝕚𝕝𝕕.. 🌙
  • 2 / / 0
Hej, trzeci rzut, część grzybów zrobiła się całkiem biała i strasznie wolno rosną w porównaniu do wcześniejszej partii. Ostatnio wylałem z pudełka trochę wody, to mógł być powód złego rozwoju ? Wydaje mi się że przy wyciąganiu pudełka do wietrzenia trochę się do niego wlało i kilka dni mógł tak stać. Czekać aż urośnie (chodź to juz ponad tydzień od pinów) czy może je wyczyścić i znów zalać o ile coś jeszcze z tego growkita będzie ?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Jak marihuana niszczy serce

Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco wykazano, że przewlekłe używanie konopi - niezależnie od tego, czy są one palone, czy przyjmowane w jakimś jadalnym produkcie - wiąże się z istotnym ryzykiem dla układu sercowo-naczyniowego.

Medyczna marihuana. Przerwa tolerancyjna – prosty sposób, by konopie znów działały lepiej

Choć powszechnie uważa się, że jeśli dawka przestaje działać, należy ją zwiększyć – nie zawsze jest to właściwe podejście. U niektórych osób większa dawka działa wręcz odwrotnie, ponieważ ich organizm rozwinął zbyt wysoką tolerancję. Zwiększanie dawki może osłabić działanie terapeutyczne i zwiększyć koszty leczenia. Przerwa tolerancyjna (tzw. tolerance break) oraz zmniejszenie dawek po jej zakończeniu może zwiększyć korzyści terapeutyczne i obniżyć potrzebne ilości konopi nawet o 60%.

Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...