Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 34 / 5 / 0
Mi się wydaję, że dużo roboty robi to, że jest łatwy dostęp. Znacznie łatwiej takiemu sebie z gima skolować rc, bo ma to na wyciągnięcie ręki i prawie bez przypałowo.
Uwaga! Użytkownik topkek jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 92 / 3 / 0
Prawda jest taka, że gdyby na świecie nie rozpanoszyło się lewactwo, co chce o każdego się troszczyć jak o niewolnika, to nigdy RC by się tak nie wypromowało.
To zaszło tak daleko, że dzieci mogą sobie zamawiać np. hexedron, bo dorosły człowiek nie może na własną odpowiedzialność kupić sobie trochę kokainy, która raz dwa wyparła z rynku cały ten trujący i nieprzebadany syf RC.

Ponażekacie sobie teraz jak to bardzo chujowy rynek dragów mamy w kraju, a potem i tak będziecie głosować na te socjalistyczne, opiekuńcze kurwy spod szyldu PiSu i PO/Nowoczesna. Pozdrawiam.
  • 1680 / 270 / 0
Widzisz, problem w tym że na zachodzie również rządzą lewaki a sytuacja na rynku dragów w takiej Hiszpanii, Portugalii czy Niemczech jest diametralnie inna. Nasze rządy postkomunistów doprowadzają do katastrofy wszędzie gdzie się da ale to nie jest jedyny powód. Istotne są również nasze cechy narodowe jako całego społeczeństwa krętaczy, ludzi dla których jakość to rzecz drugorzędna, bo ważne żeby było tanio, przez to i kilka innych czynników jest jak jest. Ćpamy jakieś gówna a normalne narkotyki są coraz to bardziej trudne do zdobycia.
Największy przegryw na forum
  • 92 / 3 / 0
@up

Skąd masz tą tabele z używaniem RC w różnych państwach? Ciekawią mnie inne państwa, których nie ma na twoim wykresie. Czy może Polska jest światowym liderem :)?

edit. dobra już znalazłem, ale nadal jestem ciekaw czy Polska jest światowym liderem w spożyciu RC. Ciekawa sprawa.
  • 3964 / 150 / 0
Światło pisze:
Myślicie że [h] ma aż taki wpływ że wykres podany przez sprawdzone_info ilustruje Polskę jako główne źródło zbytu? To z jakiejś wiarygodnego źródła typu raporty EMCDDA?
ja mysle, ze glownie ma na to wplyw nasza sytuacja prawna i finansowa, aczkolwiek to drugie tylko w przypadku niektorych substancji -> przy kannabinoidach zwlaszcza chodzi o 'legalnosc', dostepnosc praktycznie dla kazdego (nie trzeba miec znajomosci 'na miescie') i (imo) przede wszystkim cene, ktora jak wiadomo jest czasem 30 razy mniejsza niz przy marihuanie.
niedojebanie genetyczne
  • 4807 / 271 / 0
Coś w tym jest. Nadal nie wiem skąd jest wykres ale porównywane kraje są bogate oprócz zdaje się Brazylii i Węgier, a u nas bieda i kombinowanie są na porządku dziennym.
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
  • 92 / 3 / 0
http://www.globaldrugsurvey.com/the-glo ... -findings/

Interesuje mnie spożycie RC w krajach takich jak Ukraina czy Litwa. Niestety nie uwzględniono ich na wykresie.
  • 858 / 51 / 0
Mocny i mądry temat. Jak ktoś nie ma co robić to może zrobić listę zgonów z tematu o zgonach i porównamy sobie jak było przed wprowadzeniem RC a jak po (w naszym wąskim gronie).
Polacy biorą najwięcej RC bo w porównaniu do UE nie mamy prawie w ogóle polityki narkotykowej (prewencji, leczenia, redukcji szkód) a substancje 'klasyczne' są nielegalne. Być może kary za dilowanie klasycznymi substancjami są w Polsce dużo wyższe niż w innych krajach z tabeli?

Jak jest w UK napisał 'mam wąsa':
Sytuacja w UK wygląda następująco: wszystko jest dostępne prawie wszędzie. Na chwilę obecną w moim miasteczku, 30-to tysięcznej metropolii, mogę bez problemu zakupić bardzo szerokie spektrum substancji. Opioidy: majka,brown,bupra, metadon,fentanyl,tramadol. Crack i kokaina w proszku, amfetamina,LSD, ketamine,mephedrone.Hasz i ganja wszechobecne, palone na ulicach bez czajenia się po dziurach.Spice'y czyli syntetyczne kanabinoidy plus cała masa rc-ków. Kratom w headshopie i wysyłkowo.DXM w aptece.Generalnie nie da się wyeliminować dragów z otoczenia,ponieważ są wszechobecne, ale można nie brać.Wszystko jest w głowie i zmienić można tylko siebie. metadon i buprenorfina wydawane są w kilku aptekach w godzinach 8-23. Nie tworzą się kółka wzajemnej adoracji. W kilku miejscach można otrzymać pakiety z 10 strzykawek,igieł, wacików,filtrów, łyżki do podgrzania. W jednym miejscu jest coś w rodzaju apteki z mnóstwem rozmiarów strzykawek i igieł oraz różnych dodatków. Wchodzisz i za darmo bierzesz po 100 sztuk tego czego potrzebujesz. W tym samym miejscu możesz otrzymać darmowy nalokson po krótkim treningu objasniającym jak pomóc przy przedawkowaniu. Jeśli chodzi o prewencję i redukcję szkód jest naprawdę po ludzku.
  • 879 / 191 / 5
Akkerman pisze:
To zaszło tak daleko, że dzieci mogą sobie zamawiać np. hexedron, bo dorosły człowiek nie może na własną odpowiedzialność kupić sobie trochę kokainy, która raz dwa wyparła z rynku cały ten trujący i nieprzebadany syf RC.
Tak, bo przecież cena nie gra tu absolutnie żadnej roli. Wyżej wymienionym "dzieciom" jest w końcu wszystko jedno, czy wydadzą na coś 30, czy 300zł.
Masz problem z wypadaniem z żyły? Spróbuj podczas iniekcji patrzeć na igłę, nie na tłoczek.
Jeżeli czytając moje posty uznałeś opiody za fajne, przepraszam. Byłam strasznie nieodpowiedzialna w czasie swojej aktywności tutaj.
Trzymajcie się ciepło.
  • 92 / 3 / 0
Klepsydra pisze:
Akkerman pisze:
Tak, bo przecież cena nie gra tu absolutnie żadnej roli. Wyżej wymienionym "dzieciom" jest w końcu wszystko jedno, czy wydadzą na coś 30, czy 300zł.
Koszt przemytu odgrywa przy cenie kokainy największą rolę. Przemytu natomiast nie ma, gdy narkotyk jest legalny.
Sama kokaina na pewno cenowo nigdy nie spadła do poziomu hexedronu, ale z pewnością amfetamina by to zrobiła. Wtedy nikt nie frapowałby się sprzedawaniem słabo poznanych i niepopularnych substancji, a sprzedaż normalnych dragów dotyczyłaby wyłącznie osób dorosłych.
W tym momencie wystarczy, że 14 latek złoży dobrze zamówienie w internecie i w ten prosty sposób zostaje posiadaczem silnego narkotyku o niepoznanej dotąd toksyczności.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
My palimy nasze rośliny, wy palicie nasze pieniądze! 13 godzin policyjnego etatu za pyłek marihuany

Wydawało Wam się, że państwo racjonalnie zarządza Waszymi podatkami? No to usiądźcie wygodnie. Komenda Powiatowa Policji w Głogowie właśnie przysłała Wolnym Konopiom kolejną odpowiedź w trybie dostępu do informacji publicznej, która czarno na białym pokazuje, jak wygląda „wojna z narkotykami” w lokalnym wydaniu za 0,06g marihuany.

Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec

Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.

Mentzen radzi młodym, by pili alkohol i palili. "Nie piją (...), nie ma z tego dzieci"

Zdaniem Sławomira Mentzena młodzi ludzie powinni robić tylko trzy rzeczy: uczyć się, pracować i... pić alkohol. Swoimi przemyśleniami prezes Nowej Nadziei i lider Konfederacji podzielił się w środę, 20 maja, podczas spotkania z mieszkańcami Świebodzina.