To zaszło tak daleko, że dzieci mogą sobie zamawiać np. hexedron, bo dorosły człowiek nie może na własną odpowiedzialność kupić sobie trochę kokainy, która raz dwa wyparła z rynku cały ten trujący i nieprzebadany syf RC.
Ponażekacie sobie teraz jak to bardzo chujowy rynek dragów mamy w kraju, a potem i tak będziecie głosować na te socjalistyczne, opiekuńcze kurwy spod szyldu PiSu i PO/Nowoczesna. Pozdrawiam.
Skąd masz tą tabele z używaniem RC w różnych państwach? Ciekawią mnie inne państwa, których nie ma na twoim wykresie. Czy może Polska jest światowym liderem :)?
edit. dobra już znalazłem, ale nadal jestem ciekaw czy Polska jest światowym liderem w spożyciu RC. Ciekawa sprawa.
Światło pisze:Myślicie że [h] ma aż taki wpływ że wykres podany przez sprawdzone_info ilustruje Polskę jako główne źródło zbytu? To z jakiejś wiarygodnego źródła typu raporty EMCDDA?
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
Interesuje mnie spożycie RC w krajach takich jak Ukraina czy Litwa. Niestety nie uwzględniono ich na wykresie.
Polacy biorą najwięcej RC bo w porównaniu do UE nie mamy prawie w ogóle polityki narkotykowej (prewencji, leczenia, redukcji szkód) a substancje 'klasyczne' są nielegalne. Być może kary za dilowanie klasycznymi substancjami są w Polsce dużo wyższe niż w innych krajach z tabeli?
Jak jest w UK napisał 'mam wąsa':
Sytuacja w UK wygląda następująco: wszystko jest dostępne prawie wszędzie. Na chwilę obecną w moim miasteczku, 30-to tysięcznej metropolii, mogę bez problemu zakupić bardzo szerokie spektrum substancji. Opioidy: majka,brown,bupra, metadon,fentanyl,tramadol. Crack i kokaina w proszku, amfetamina,LSD, ketamine,mephedrone.Hasz i ganja wszechobecne, palone na ulicach bez czajenia się po dziurach.Spice'y czyli syntetyczne kanabinoidy plus cała masa rc-ków. Kratom w headshopie i wysyłkowo.DXM w aptece.Generalnie nie da się wyeliminować dragów z otoczenia,ponieważ są wszechobecne, ale można nie brać.Wszystko jest w głowie i zmienić można tylko siebie. metadon i buprenorfina wydawane są w kilku aptekach w godzinach 8-23. Nie tworzą się kółka wzajemnej adoracji. W kilku miejscach można otrzymać pakiety z 10 strzykawek,igieł, wacików,filtrów, łyżki do podgrzania. W jednym miejscu jest coś w rodzaju apteki z mnóstwem rozmiarów strzykawek i igieł oraz różnych dodatków. Wchodzisz i za darmo bierzesz po 100 sztuk tego czego potrzebujesz. W tym samym miejscu możesz otrzymać darmowy nalokson po krótkim treningu objasniającym jak pomóc przy przedawkowaniu. Jeśli chodzi o prewencję i redukcję szkód jest naprawdę po ludzku.
Akkerman pisze: To zaszło tak daleko, że dzieci mogą sobie zamawiać np. hexedron, bo dorosły człowiek nie może na własną odpowiedzialność kupić sobie trochę kokainy, która raz dwa wyparła z rynku cały ten trujący i nieprzebadany syf RC.
Jeżeli czytając moje posty uznałeś opiody za fajne, przepraszam. Byłam strasznie nieodpowiedzialna w czasie swojej aktywności tutaj.
Trzymajcie się ciepło.
Klepsydra pisze:Tak, bo przecież cena nie gra tu absolutnie żadnej roli. Wyżej wymienionym "dzieciom" jest w końcu wszystko jedno, czy wydadzą na coś 30, czy 300zł.Akkerman pisze: To zaszło tak daleko, że dzieci mogą sobie zamawiać np. hexedron, bo dorosły człowiek nie może na własną odpowiedzialność kupić sobie trochę kokainy, która raz dwa wyparła z rynku cały ten trujący i nieprzebadany syf RC.
Sama kokaina na pewno cenowo nigdy nie spadła do poziomu hexedronu, ale z pewnością amfetamina by to zrobiła. Wtedy nikt nie frapowałby się sprzedawaniem słabo poznanych i niepopularnych substancji, a sprzedaż normalnych dragów dotyczyłaby wyłącznie osób dorosłych.
W tym momencie wystarczy, że 14 latek złoży dobrze zamówienie w internecie i w ten prosty sposób zostaje posiadaczem silnego narkotyku o niepoznanej dotąd toksyczności.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Powiedziała policji, że ktoś ją śledzi. Została zatrzymana za... posiadanie narkotyków
Zaalarmowała policję, że ktoś ją śledzi – usłyszała zarzuty za posiadanie narkotyków. 31-latka z Dobroszyc poprosiła funkcjonariuszy o pilną pomoc. Jak się okazało, jej zachowanie mogło mieć związek z działaniem substancji psychoaktywnych. Oleśniccy policjanci zostali postawieni na nogi przez 31-letnią kobietę z Dobroszyc. Spanikowana zgłaszająca poinformowała funkcjonariuszy, że śledzą ją podejrzani mężczyźni. Na dodatek grożą jej i wyzywają. Kobieta wyraźnie obawiała się o swoje bezpieczeństwo i prosiła o natychmiastową pomoc.
Mentzen radzi młodym, by pili alkohol i palili. "Nie piją (...), nie ma z tego dzieci"
Zdaniem Sławomira Mentzena młodzi ludzie powinni robić tylko trzy rzeczy: uczyć się, pracować i... pić alkohol. Swoimi przemyśleniami prezes Nowej Nadziei i lider Konfederacji podzielił się w środę, 20 maja, podczas spotkania z mieszkańcami Świebodzina.
"Narcos z Podlasia" skazani. Ich narkotyki miały zalać polski rynek
Meksykańscy narcos, którzy produkowali metamfetaminę na Podlasiu, zostali skazani przed sądem w Białymstoku. To pierwszy przypadek w Polsce, który pokazuje zmianę modelu działania karteli - zamiast szmuglować narkotyki do Europy, wysyłają "kucharzy". Tylko w Polsce toczą się procesy jeszcze dwóch innych grup z Meksyku.