Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 141 / 36 / 0
A z psychiatrami przypadkiem nie jest tak, że jak komuś to wyśpiewają to mogą dostać zakaz wykonywania zawodu? Czy to tylko w hameryce?
"morfina dała mi buzi, chciała mi ulżyć, chciała, żebym poczuł szczęście
I mogłem już sobie wywróżyć, że to jest niemożliwe bez niej..."
  • 415 / 55 / 0
@Raven22
Zależy co od niego chcesz. Jeżeli już to musi być psychiatra. Psycholog nie wypisze leków.
  • 581 / 78 / 0
Każdego lekarza obowiązuje tajemnica lekarska.

Zawsze mówię zupełnie wprost. O wszystkim. Nigdy w życiu nikt nie odmówił mi leczenia (wtf?), poza oczywistym "no używki to jednak należałoby odstawić..." nie nasłuchałem się moralizowania/oceniania.

Generalnie wydaje mi się, że kłamanie/zatajanie prawdy przed lekarzem to marnowanie i jego i swojego czasu. Musi o mieć pełny obraz sytuacji, by zlecić odpowiednie badania, które doprowadzą do prawidłowej diagnozy.
Uwaga! Użytkownik MrMagnificus jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3245 / 624 / 0
Jak powiedziałem pani psycholog z przychodni że kilka razy spróbowałem THIOCODINU w tabletkach i nadmieniłem że jak pani chce to niech pani powie doktorowi (z tej samej przychodni) a ona na to: niech sam pan powie. Tzn problem był taki że to już było niedawno w trakcie poznego leczenia, a nie przećpanej młodości.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 581 / 78 / 0
*psycholog to nie lekarz.
Uwaga! Użytkownik MrMagnificus jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3245 / 624 / 0
[mention]MrMagnificus[/mention]

Sam nie wiem :-D
Ostatnio zmieniony 01 listopada 2018 przez Verbalhologram, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 581 / 78 / 0
[mention]VERBALHOLOGRAM[/mention]

Nie rozumiem, traktujesz to co napisałem jako prowokację, czy zaczepkę..?

Nic z tych rzeczy, tyle że być może warto zauważyć, bo wciąż wiele osób nie potrafi wskazać różnicy między psychologiem a psychiatrą.

*psychiatra - lekarz medycyny, diagnozuje i leczy choroby psychiczne

*psycholog - osoba po studiach magisterskich, pomagająca opanować różne kryzysy emocjonal e

edit: VERBALHOLOGRAM zedytował swój post.

no czyli jest zgoda, tak? ;)
  • 3245 / 624 / 0
[mention]MrMagnificus[/mention]

Nie, błąd naszej wymiany zdań polegał na tym że mi wydaje się że jeśli ktoś leczy, to jest lekarzem a psychologia to dziedzina nauki i jest związana z medycyną, tak jak psycholodzy to naukowcy, a nie alternatywne metody leczenia. (podkreślam : IMO)
Rozdzielam stanowczo PSYCHOLOG-PSYCHIATRA, (neurochemia-dusza,umysł)
Ja spieram się tylko o to czy nazwać psychologa lekarzem, nic poza tym. :wall:
Ostatnio zmieniony 01 listopada 2018 przez Verbalhologram, łącznie zmieniany 3 razy.
  • 2116 / 634 / 0
Każdego lekarza rozpatrywałabym oddzielnie i zadała sobie kilka pytań.

Czy to pierwsza wizyta, jedna z pierwszych, czy może trochę się już znamy? Czy jego specjalizacja pozwalała zrozumieć mechanizmy działania tej i tej używki? Czy traktuję go tylko jako drukarkę do recept, czy może liczę na realną pomoc i zrozumienie?

I tak dalej, i tak dalej... W naturalny sposób najważniejszą kwestię wydaje mi się ostatnie zapytanie. Dobrze też pamiętać o takcie, nie trzeba wskakiwać do gabinetu, robić szpagatu na biurku i drzeć ryja: "JESTEM NARKOMANEM, SIALALALA LA".

Jeśli trafi się na lekarza w typie tzw. betonu międzypokoleniowego, no to szanse na porozumienie maleją. Podobnie, jeśli ma on postawę anty- lub jeśli jest to nasz główny lekarz od wypisywania ton barbituranów, czy raczej benzodiazepin w aktualnych czasach... ;-)

Ale, na przykład, u psychologa czy psychiatry aka konsultanta w monarze - nie widzę innej opcji.
widzę szalonych, którzy chodzili po morzu
wierzyli do końca i poszli na dno
teraz jeszcze przechylają moją łódź niepewną
odtrącam te sztywne dłonie okrutnie żywa
odtrącam rok za rokiem.
  • 3245 / 624 / 0
Poza tym jeśli lekarz nie jest dinozaurem starej szkoły, to zna się na narkotykach i mechanizmach leczenia szkód nimi spowodowanych. Chociaż Freud (czyli niby ta stara szkoła) do prac nad psychoanalizą używał kokainy, więc zaokrąglając trochę humorem, jego wiedza inspirowana jest właśnie kokainą. :-) Ale wiedza na temat nowoczesnych narkotyków to niezbędny element nowoczesnej psychiatrii.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Rekordowa liczba zgonów po narkotykach w Berlinie. Nie żyje około 300 osób

Zażywanie narkotyków doprowadziło w ubiegłym roku w Berlinie do śmierci około 300 osób; to najwyższa odnotowana dotąd liczba - podała we wtorek agencja dpa, powołując się na dane Visty, berlińskiej organizacji zajmującej się pomocą uzależnionym.

Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów

Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.

CBŚP rozbiło „rodzinny” gang przemytników narkotyków. 12 osób z zarzutami

Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając wspólnie z Prokuraturą Okręgową w Krakowie, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą podejrzaną o przemyt znacznych ilości narkotyków z Hiszpanii do Polski oraz ich dalszą dystrybucję. W wyniku skoordynowanej akcji przeprowadzonej na terenie województwa śląskiego i małopolskiego zatrzymano 11 osób, a łącznie zarzuty usłyszało 12 podejrzanych.